Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Χριστοφόρου (φωτό)

Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Χριστοφόρου (φωτό)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα το Αγρίνιο τίμησε κι εφέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου του, αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
Στην ακολουθία του Όρθρου και την αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν το πρωί της Παρασκευής 9 Μαΐου στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Βασίλειος.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Εδέσσης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγίους μάρτυρες της Εκκλησίας μας τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελούν τα πρότυπα για τη ζωή του κάθε πιστού χριστιανού.
«Οι άγιοι δεν έχουν πεθάνει», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ, «διότι ζουν διαρκώς μέσα στην ζωή της Εκκλησίας. Η OLYMPUS DIGITAL CAMERAμνήμη του κάθε αγίου είναι μια φωτιά που βγάζει φως. Και η καλύτερη τιμή για τον κάθε μάρτυρα είναι η μίμηση της ζωής και της αρετής του. Τιμούμε τους αγίους διότι στο πρόσωπό τους τιμάται και δοξάζεται ο Ιησούς Χριστός. Αν ο άγιος Χριστοφόρος και ο κάθε άγιος δεν είχαν τη δύναμη του Χριστού ασφαλώς δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το μαρτύριο. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που η αρετή και η ευσέβεια μπαίνουν στο περιθώριο και προβάλλονται και τιμώνται η αμαρτία και η δυσέβεια, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να θέσουμε ως πρότυπα ζωής τους αγίους οι οποίοι οδηγούν τον κάθε άνθρωπο στο Χριστό».
Το απόγευμα τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού Λειψάνου του αγίου Χριστοφόρου στους δρόμους της πόλεως του Αγρινίου, με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Παρέστησαν πλήθος πιστών παρά τον άστατοι καιρό κια το ψιλοβροχο.
«Σήμερα η πόλη του Αγρινίου άναψε τα κεριά της και τα θυμιατά της και έστρωσε τους δρόμους με ροδοπέταλα για να υποδεχθεί τον άρχοντα και τον κύρη της» είπε ο Μητροπολίτης Σισανίου, ο οποίος μίλησε στους πιστούς στην κεντρική πλατεία της πόλεως, όπου τελέσθηκε αρτοκλασία. Αναφερόμενος στον Άγιο Χριστοφόρο, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος είπε ότι: «αυτός που μας μάζεψε σήμερα εδώ είναι ένα πρόσωπο το οποίο υπάρχει και ζει μέσα στις καρδιές των ανθρώπων γιατί ο Χριστός Ανέστη. Γιατί η αιώνια γιορτή της Εκκλησίας και η γιορτή του αγίου Χριστοφόρου 6σήμερα, είναι η νίκη του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο. Και ο άγιος είναι μάρτυς και καρπός αυτής της Αναστάσεως…».
Ο Μητροπολίτης Σισανίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύγχρονη πραγματικότητα και τόνισε πως «η κρίση την οποία ζούμε σήμερα είναι πρώτιστα και κυρίως κρίση πνευματική. Γιατί μπερδευτήκαμε! Μπερδέψαμε την καρδιά μας με την κοιλιά μας. Και θεωρήσαμε πως αν γεμίσουμε την κοιλιά μας θα ζήσουμε ευτυχισμένοι, αλλά τελικά όχι μόνο δεν ευτυχίσαμε αλλά κάναμε τρόπο ζωής την κατανάλωση. Αρνηθήκαμε την ποιότητα της ζωής μας. Και σήμερα ζούμε την αποτυχία μας, την χρεωκοπία ενός κόσμου που θέλησε να ζήσει χωρίς το Θεό…».
«Σε αυτή την κρίσιμη ώρα», είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, «το μόνο που στέκεται δίπλα στον άνθρωπο είναι η Εκκλησία του Χριστού. Και αυτό γιατί η Εκκλησία βλέπει στον κάθε άνθρωπο την εικόνα του Θεού. Και τον φροντίζει 7και τον νοιάζεται. Δεν το κάνει τώρα. Το έκανε πάντα. Κάποτε την ειρωνευόμασταν. Την σχολιάζαμε. Όμως εκείνη παρά ταύτα έχοντας την αγάπη του Χριστού έμεινε όρθια. Και σήμερα είναι η ελπίδα, η μόνη ελπίδα για να ξαναβρούμε την αληθινή μας ταυτότητα».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς για την παρουσία τους στον εορτασμό του Πολιούχου Αγρινίου Αγίου Χριστοφόρου. Συνεχάρη τους εκπροσώπους των αρχών της περιοχής και το πλήθος των πιστών για την συμμετοχή τους, τονίζοντας πως «μέσα στην σημερινή κρίσιμη εποχή οι Έλληνες λαμβάνουν δύναμη από τη μορφή των Αγίων και με αναστάσιμη χαρά τιμούν τον Άγιο Χριστοφόρο. Οι Έλληνες δεν θα χαθούν γιατί έχουν τον Αναστάντα Χριστό στις καρδιές τους».
Κατά την λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού Λειψάνου του αγίου Χριστοφόρου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής, στρατιωτικό άγημα του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου, πολιτευτές, η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου, μαθητές των σχολείων της πόλεως και αντιπροσωπείες πολιτιστικών και λαογραφικών ομίλων και φορέων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADSCN0979

DSCN0981

DSCN0982

 

DSCN0990

DSCN0998

DSCN1000

DSCN1004

DSCN10098910

DSCN101111

12DSCN1033

DSCN1045

DSCN1049

DSCN1056

DSCN1058

DSCN1060

DSCN1062

DSCN1067

DSCN1070

DSCN1075

DSCN1079

DSCN1081

DSCN1083

DSCN1087

DSCN1089

DSCN1090

DSCN1092

DSCN1097

DSCN109813

14

15

16

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. ΠΑΝΕ-6

  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΧΑΛΙΑ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

 2. Enzo

  εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τόσα χρόνια πως ο μεγαλύτερος νομός της χώρας με τις περισσότερες βουλευτικές έδρες να είναι σε μοίρα πίσω από τον Ήλιο? μήπως να γίνουμε καλύτερα Κριμαία και να ζητήσουμε και εμείς απόσχιση από την βαρονία των Αθηνών, Πατρών, Μεσογγολίου (Βασιλειάδου) , Ιωαννίνων και πάσης βαρώνων???

 3. sotis

  ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Η ΒΑΣΙΛΩ ΠΡΩΤΗ.Ο ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ; ΕΜΕΙΝΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ;ΘΑ ΤΟ ΦΑΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ.

 4. παντ. ΣΙΑΜΟΣ

  Oλοι ηταν εκει και παλι μπραβο στα παλικαρια που θα παρουν τις ψηφους της λαναρα και του μητροπολιτη. χρονια σας πολλα ορε λεβεντες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.