Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Με πλειοψηφία απολογισμός στο δήμο

Με πλειοψηφία απολογισμός στο δήμο

Συζητήθηκε μαζί με τον ισολογισμό της χρονιάς. Τι συζητήθηκε για τις ειδοποιήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Πλεόνασμα 3,9 εκατομμυρίων έχει ακόμα το Αγρίνιο για τις ταμειακές ανάγκες του.

Αφού παρουσίασε  τον απολογισμό του 2011 ο εντεταλμένος ορκωτός λογιστής κ. Στραβοδήμος στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο και παράλληλα εκθέτοντας τον ισολογισμό που έχει γίνει, διαπιστώθηκε μια απόκλιση που πρόκειται να μεταφερθεί στον επόμενο προϋπολογισμό. Αυτό οδήγησε την επικύρωση ισολογισμού-απολογισμού μόνο από την πλειοψηφία, αφού αμφότερες οι άλλες παρατάξεις εξέφρασαν αντιρρήσεις. Ο κ. Καζαντζής, επικεφαλής της  Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας έκανε λόγο για κατάσταση μιζέριας και για μια θέση του δημάρχου στην οποία δεν θα ήθελε να βρίσκεται, γιατί, όπως ανέφερε ούτε εκείνος δεν θα είναι ικανοποιημένος. Ο κ. Καλαντζής, δε, από τη ίδια παράταξη μίλησε για σπατάλες του παρελθόντος και ελλιπή προετοιμασία για τα δύσκολα χρόνια, με πολιτικές “άρτου και θεαμάτων”. Από την πλευρά του ο κ. Νικάκης, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια και ότι πάλι θα κληθούν οι δημότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Στα παραπάνω απάντησε από τη πλειοψηφία αρχικά η κ. Κατσαρή που δήλωσε ότι κάποιοι μιλούν λες και το Αγρίνιο δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι ουδέποτε υπήρξε πολιτική “άρτου και θεαμάτων” αλλά Φιλαρμονική, ΚΔΑΠ, ΔΗΠΕΘΕ και 2 χιλιάδες νέοι σε χορευτικά του δήμου. Τον λόγο πήρε  ο κ. Μοσχολιός στη συνέχεια που εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί δεν αναγνωρίζεται ότι το Αγρίνιο δεν είναι  σαν εκατοντάδες δήμους που κλείνουν(ανέφερε το σημερινό θέμα της αναστολής λειτουργίας του δήμου Αχαρνών)και αποκάλυψε ότι ο δήμος έχει στα ταμεία του πλεόνασμα 3,9 εκατομμυρίων για τις ανάγκες του, κάτι που έχουν ελάχιστοι δήμοι στη χώρα. Επεσήμανε ακόμη ότι κάποιοι δήμοι πληρώνουν τους εργαζόμενους με μη σύννομο τρόπο, ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να έχει 10 συμβούλους και έχει έναν. “Τι θα μου κόστιζε να διορίσω άλλους 500 υπαλλήλους όπως μου ζητούσαν, ή να κάνω προεκλογικές μετατάξεις. Κι όμως ούτε τα stage δεν επέτρεψα, με κόστος και αποδοκιμασία από την αντιπολίτευση  γιατί ήξερα που θα μας πάει αυτό”, ανέφερε. Παράλληλα ο δήμαρχος Αγρινίου απέρριψε την κατηγορία για ακριβοπληρωμένες μελέτες καθώς, όπως υποστήριξε, η μόνη που είχε κόστος ήταν εκείνη για το νέο δημαρχείο που όμως όταν αλλάξει η συγκυρία θα χρησιμοποιηθεί γιατί έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. “Οι καθυστερήσεις φέτος είναι τεράστιες και δεν είναι μια χρονιά σαν τις άλλες. Παρόλα αυτά είχαμε τεχνικό πρόγραμμα 17 εκατομμύρια πέρυσι και το φτάσαμε 56 εκατομμύρια, γιατί είμαστε από τους λίγους δήμους που εντάσσουν συνεχώς ώριμα έργα στο ΕΣΠΑ. Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα κλείσουμε, χρωστάμε μόνο φετινά έργα και η αυτεπιστασία μας και οι υπάλληλοι βοηθούν πολύ”, κατέληξε πριν γίνει η ψηφοφορία και περάσει το θέμα με πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκε και η αποδοχή χρηματοδότησης μέσω  ΕΣΠΑ της ΕΛΕΠΑΠ προκειμένου να ανεγερθεί κτήριο για τη φιλοξενία των παιδιών της μακριά από τις άβολες δομές του κέντρου, με παράλληλη ανέγερση και σχολικών μονάδων που θα κάνουν το Αγρίνιο μια πόλη με καλές δομές πρόνοιας για τα παιδιά με αναπηρίες. Για το λόγο αυτό πριν 3 χρόνια είχε παραχωρηθεί οικόπεδο από τον δήμο στη περιοχή Αγίου Χριστοφόρου. ‘Ηταν κάτι που αναγνώρισε και ο πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κ. Τάνταρος, όντας παρών και ευχαριστώντας το δημοτικό συμβούλιο και την πόλη.  “Υπάρχει πολύς εθελοντισμός στην ΕΛΕΠΑΠ και τα χρήματα του πολίτη πιάνουν τόπο”, ανέφερε.

*Οι ειδοποιήσεις για τα χρέη προς το δήμο

Μέρος της συζήτησης έπιασαν και οι ειδοποιήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη που έστειλε ο δήμος σε πολλούς πολίτες. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Ράπτης πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση του κράτους που προβλέπει διαγραφή όλων των προσαυξήσεων και τόκων αν πληρωθεί το χρωστούμενο ποσό, για τα προηγούμενα 10 χρόνια και αφορά κατά 85% σε παλιούς λογαριασμούς νερού που δεν πλήρωναν συστηματικά δημότες των περιφερειακών δήμων κυρίως. Ο κ. Καζαντζής, αναρωτήθηκε αν υπάρχει παραγραφή(ο κ. Ράπτης απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για 20 χρόνια)και  ανέφερε ότι πολλές ειδοποιήσεις δεν έχουν σφραγίδα υπαλλήλου και κάνουν λόγο για διακοπή υδροδότησης για κλήσεις στάθμευσης, παρουσιάζοντας τις 40(!) κλήσεις ενός πολίτη. Απαντώντας ο κ. Μοσχολιός δήλωσε ότι κάποιος που δεν έχει πληρώσει 40 κλήσεις στο δήμο για τροχαίες παραβάσεις δεν έπρεπε να έχει καμιά δικαιολογία και υπεράσπιση, ενώ ανέφερε ότι στο τυπικό μέρος οι ειδοποιήσεις έχουν όλες υπάλληλο για πληροφορίες και ότι είναι τυπικά γραμμένες για ενημέρωση χωρίς να σημαίνουν κατασχέσεις ή ανάμιξη της υδροδότησης με τις παραβάσεις στάθμευσης κλπ.. “Στο δικό μου γραφείο δεν θα τολμούσε να έρθει κάποιος με 40 κλήσεις απλήρωτες για παράπονα” ανέφερε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.