Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

“Κεραυνοί” Κοσμά για τα καρναβάλια και την ακολασία των αποκριάτικων εκδηλώσεων

kosmasTην εγκύκλιο για την περίοδο του Τριωδίου, απέστειλε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και διαβάστηκε στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς.
Στην εγκύκλιο αναφέρει ο Μητροπολίτης πως υπάρχουν «αδελφοί μας» που «βεβηλώνουν, επειδή το θέλει ο κόσμος και ο διάβολος, το Τριώδιο, ζουν ένα αντι-Τριώδιο. Συμμετέχουν σε ειδωλολατρικές καρναβαλικές πομπές σαν να είναι αβάπτιστοι. Ανυπακούουν, μασκαρεύονται, , ασχημονούν, ασεβούν, προκαλούν, διακωμωδούν, καταπατούν, περιυβρίζουν, προδίδουν και εμπαίζουν ιερά και όσια της αγίας μας Εκκλησίας και της φυλής μας, προσβάλλουν τον θεσμό της οικογενείας και άλλους ιερούς θεσμούς, ποδοπατούν την ηθική, την αγνότητα, την σεμνότητα, εξουθενώνουν την χριστιανική προσωπικότητα».
Σημειώνει πως « πέρα από αυτά που γίνονται φανερά στους δρόμους, είναι φοβερώτερα τα όσα στα πλαίσια των αποκριάτικων και καρναβαλικών εκδηλώσεων γίνονται στα παρασκήνια του καρναβαλικού θεάτρου, όπου αδειάζουν τα ποτήρια της μέθης και γεμίζει ο χριστιανός άνθρωπος με σαρκολατρεία, με ακολασία, με διαφθορά και αποκτήνωσι».
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «παρενθετικά θέλω να ερωτήσω όλους εκείνους, οι οποίοι οργανώνουν και προσφέρουν τις καρναβαλικές και αποκριάτικες κοσμικές εκδηλώσεις. Έχουν αγάπη προς τον συνάνθρωπο η όχι; Πεινάνε οι αδελφοί μας! Δεν έχουν ψωμί! Εμείς να ακολασταίνουμε και να σκορπούμε τα αγαθά κι εκείνοι να πεινάνε;».

Αναλυτικά η Ποιμαντορική Εγκύκλιος:

 Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 82 )

Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κ Ο Σ Μ Α Σ

Προς
το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί,
Ήδη, εισήλθαμε στην περίοδο του Τριωδίου. Το Τριώδιο είναι η κατ’ εξοχήν ιερά και αγία, πνευματική και σεβασμία περίοδος της Εκκλησίας μας. Έχει σκοπό μεν την έντασι των πνευματικών μας αγώνων, να μας βοηθήση να αποβάλουμε την αμαρτία, τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας, να καλλιεργήσουμε, να στερεώσουμε μέσα μας τις αγιαστικές αρετές, να φθάσωμε στην αληθινή, τη γνησία, συνειδητή, πνευματική ζωή.
Την περίοδο του Τριωδίου με έντονο, θερμό και συγκινητικό τρόπο, κηρύσσεται μέσα από την κατήχησι και την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας η ταπείνωσι, η συντριβή, η μετάνοια και καλούνται οι χριστιανοί να κατανυγούν, να ανανήψουν, να επιστρέψουν με ειλικρίνεια και συνέπεια προς τον Θεό Πατέρα, να μετανοήσουν όπως ο Τελώνης, να συντριβούν όπως ο Άσωτος, να φέρουν στη σκέψι τους τη φοβερά ημέρα της Κρίσεως, να θυμηθούν τις συνέπειες της παρακοής των πρωτοπλάστων.
Και με τη βοήθεια όλων αυτών, όπως άλλωστε οφείλουν να κάνουν κάθε ημέρα, ιδιαιτέρως όμως τώρα, να αναχαιτίσουν τον εαυτό τους από τον κατήφορο του κακού, να σταματήσουν τα ανομήματά τους, να αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της αρετής για να κερδίσουν τα επουράνια έπαθλα, την αγιότητα του βίου, την ουράνια του Θεού μας δόξα. Αυτό είναι, και πρέπει να είναι, το Τριώδιο για τον αληθινό Χριστιανό.
Αγαπητοί, ως Πατέρας που αγρυπνεί και προσεύχεται για την πνευματική σας προκοπή, όπως πάντοτε και σήμερα, θέλω να σας μιλήσω με ειλικρίνεια.
Υπάρχουν αδελφοί μας οι οποίοι δεν θέλουν να ζήσουν έτσι το Τριώδιο. Δεν είναι αλλόθρησκοι, δεν είναι ειδωλολάτρες, ούτε άπιστοι. Είναι βαπτισμένοι χριστιανοί και μυρωμένοι. Συμμετέχουν πολλές φορές και σε ιερές εκδηλώσεις της Εκκλησίας μας. Και όμως αυτές τις ημέρες γίνονται αγνώριστοι. Ξεχνούν τον Θεό μας. Λησμονούν τη φωνή του Χριστού μας, την αγιογραφική αλήθεια, αδιαφορούν για το αν μολύνεται η όχι η ψυχή τους, η οικογένειά τους.
Έτσι βεβηλώνουν, επειδή το θέλει ο κόσμος και ο διάβολος, το Τριώδιο, ζουν ένα αντι-Τριώδιο. Συμμετέχουν σε ειδωλολατρικές καρναβαλικές πομπές σαν να είναι αβάπτιστοι. Ανυπακούουν, μασκαρεύονται, , ασχημονούν, ασεβούν, προκαλούν, διακωμωδούν, καταπατούν, περιυβρίζουν, προδίδουν και εμπαίζουν ιερά και όσια της αγίας μας Εκκλησίας και της φυλής μας, προσβάλλουν τον θεσμό της οικογενείας και άλλους ιερούς θεσμούς, ποδοπατούν την ηθική, την αγνότητα, την σεμνότητα, εξουθενώνουν την χριστιανική προσωπικότητα.
Και πέρα από αυτά που γίνονται φανερά στους δρόμους, είναι φοβερώτερα τα όσα στα πλαίσια των αποκριάτικων και καρναβαλικών εκδηλώσεων γίνονται στα παρασκήνια του καρναβαλικού θεάτρου, όπου αδειάζουν τα ποτήρια της μέθης και γεμίζει ο χριστιανός άνθρωπος με σαρκολατρεία, με ακολασία, με διαφθορά και αποκτήνωσι.
Αγαπητοί, με πατρική αγάπη, στοργή και πόνο, θέλω να ρωτήσω: «Είμαστε αληθινοί χριστιανοί;». Αν είμαστε, μην εμπαίζουμε τον Κύριο, μην παίζουμε με την αγάπη Του και την ανοχή Του. Δεν βλέπουμε που οδηγείται η πατρίδα μας με την αποστασία μας; Δεν βλέπουμε που οδηγούν την οικογένεια χωρίς Χριστό; Δεν πονούμε για την αποχριστιανοποίησι και τον αφελληνισμό στα οποία οδηγούν οι πολέμιοι του Χριστού μας σήμερα τα παιδιά μας;
Αντί αυτές τις ημέρες να ανανήψουμε και να αναζωπυρώσουμε με τη βοήθεια του Τριωδίου την πνευματική μας φλόγα, με το αντι-Τριώδιο θα σβήσουμε ο,τι ιερό και άγιο απέμεινε;
Παρενθετικά θέλω να ερωτήσω όλους εκείνους, οι οποίοι οργανώνουν και προσφέρουν τις καρναβαλικές και αποκριάτικες κοσμικές εκδηλώσεις. Έχουν αγάπη προς τον συνάνθρωπο η όχι; Πεινάνε οι αδελφοί μας! Δεν έχουν ψωμί! Εμείς να ακολασταίνουμε και να σκορπούμε τα αγαθά κι εκείνοι να πεινάνε;
Αγαπητοί, εφέτος «αποθώμεθα τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός» (Ρωμ. ιγ’, 12).
Με πατρική φωνή γονατίζω και παρακαλώ. Μη μολύνουμε εφέτος τον τόπο μας και την καρδιά μας. Μη παρασύρουμε τα παιδιά μας περισσότερο στον κατήφορο, με τα κατάλοιπα των ειδωλολατρικών τελετών.
Το άγιο Τριώδιο πρέπει να το ζήσουμε όπως το προσφέρει η μητέρα μας Εκκλησία. Έτσι θα νοιώσουμε, θα ζήσουμε αληθινή ειρήνη, χαρά. Έτσι θα καλλιεργήσουμε αρετές, έτσι θα έλθη και σε εμάς η γλυκύτητα του αγιασμού.
Μόνο έτσι θα ζήσουμε αληθινή Ανάστασι και θα δοξάζουμε τον Αναστάντα Κύριό μας.
Το εύχομαι ολόψυχα.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. pk

  κοιτα να στειλετε οι χριστιαναρες κανα βαζακι γαλα στους συριους κι αφηστε τα περι ηθικης κτλ κτλ…
  μεχρι περυσι ολο το παπαδαριο μιρλιζε για τους συριους μαρτυρες αδελφους χριστιανους…φετο μολις τους ειδατε μπροστα σας κανατε σα να δατε το διαολο τον ιδιο….δειξτε την αγαπη σας ντυμενοι καρναβαλια με ρασα η οχι…

 2. ΣΠΗΛΑΙΟΠΑΓΙΔΑ

  pk, διαβασε λιγο Αγια Γραφη και θα καταλαβεις! τι σχεση εχουν οι συριοι που ειναι το εργαλειο των μασωνικων σχεδιων με το καρναβαλι?

 3. pk

  παγιδα
  παει πολυ για το ρασοφορο να μας κανει κ κυρηγμα για το τι θα κανουμε να για να μαστε καλοι ανθρωποι αν θα ντυθουμε καρναβαλια η οχι κοκ…ηρθε και σε γιορτη στο χωριο μας κι εκανε εμεσως πλην σαφως πολιτικη ομιλια υπερ αυτων που ξεκινησαν κ συντυρουν τον πολεμο στη συρια..
  τωρα πες μου σε ποιο δικαστηριο θα εστεκε αν ελεγες πως εμφανιστηκε ενα φιδι αρχισε να σου μιλαει υστερα σου δωσε ενα μηλο εσυ το φαγες και παει λεγοντας…

 4. οlga

  Μεσαίωνας και θρησκευτικός φανατισμός.Δεν περίμενα κάτι άλλο απ’τον συγκεκριμένο.Ακραίες απόψεις κι εκτός πραγματικότητας.Ευτυχώς υπάρχουν άλλοι μητροπολίτες που δεν είναι συντηρητικοί και θρησκόληπτοι μέχρι αηδίας.Ακόμη κι αν θέλει ο συγκεκριμένος να περάσει ένα μήνυμα,το θέτει με τόσο λάθος τρόπο που το χάνει.

 5. Karnavalos

  Το κακό με εμάς τους Έλληνες είναι ότι είμαστε ξερόλες. Εκφέρουμε γνώμη και άποψη για τα πάντα χωρίς να έχουμε την απαραίτητη γνώση. Και να ξέρετε ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια προοδευτική και φιλελεύθερη ζωή , χωρίς ηθικούς φραγμούς . Έχουμε χάσει το πραγματικό νόημα της ζωής. Είμαστε σαν τα φύλλα τα οποία πηγαίνουμε προς την κατεύθυνση που φυσάει ο αέρας. Καθόμαστε και διαβάζουμε χίλια δυο βιβλία και την Αγία Γραφή δεν την έχουμε διαβάσει ποτέ! Δεν έχουμε ασχοληθεί με το τι γίνεται όταν κάποιος πεθάνει. Βλέπουμε τους γύρω μας φεύγουν από τη ζωή και νομίζουμε πως ποτέ δεν θα έρθει η δική μας ώρα. Ας αναρωτηθούμε και ας μελετήσουμε γιατί κάποιος Άγιος θυσίασε όλη του τη ζωή ζώντας σε ένα βουνό και απαρνιόντας όλα τα κοινωνικά “ΔΡΩΜΕΝΑ”. Εδώ είμαστε προσωρινοί.. δεν ξέρουμε πότε θα φύγουμε.. Ας ξεκινήσουμε την σωστή μελέτη και θα καταλάβουμε ότι σημασία έχουν οι αρετές και όχι τα υλικά αγαθά. Ας μελετήσουμε.. Καλή σαρακοστή σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.