Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Μια άλλη εκδοχή γιατί μπαίνουν οι πυρκαγιές

Μια άλλη εκδοχή γιατί μπαίνουν οι πυρκαγιές

Μια άλλη εκδοχή γιατί μπαίνουν οι πυρκαγιές

Γιατί μαφίες πληρώνουν αδρά για καμένο δάσος

Το agrinionews όπως και άλλα μέσα αναδημοσίευσαν πρόσφατα τις πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία» σύμφωνα με τις οποίες ο αλβανός που διέμενε στο Ευηνοχώρι και θεωρείται υπαίτιος για την τεράστια καταστροφή δασικών εκτάσεων σχεδόν 15 χιλιάδων στρεμμάτων, υποστήριξε ότι του έδιναν χρήματα δυο συμπατριώτες του προκειμένου να βάλει τις πυρκαγιές. Η ελληνίδα σύζυγός του επιβεβαίωσε τα όσα υποστήριξε και αναμενόταν η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του τηλεφώνου του για να διαπιστωθεί αν λέει αλήθεια. Η ακρίβεια των περιγραφών του(έκανε λόγο για έναν αλβανό με ξυρισμένο κεφάλι και έναν με κοτσίδα) κινητοποίησε την κρατική Ασφάλεια και την ΕΥΠ για την περίπτωση εθνικιστικών κύκλων της γειτονικής χώρας, παρότι ο καταστροφέας του νότου του νομού είπε και μερικά «βολικά» πράγματα όπως ότι τον καλούσαν από απόκρυψη ή ότι θα έπαιρνε χρήματα τη μέρα που συνελήφθη. Υποστήριξε και ότι οι δυο που τον πλήρωναν για να βάλει πυρκαγιές τον παρακολουθούσαν από μακριά με ένα πολυτελές τζιπ και του έδωσαν συγχαρητήρια για το έργο του…
Η εκδοχή όμως ότι τα κίνητρα των υποτιθέμενων δύο αλβανών ήταν εθνικά ή εθνικιστικά δεν είναι η μόνη. Ανεξάρτητα από το αν τελικά τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο εμπρηστής, υπάρχουν και άλλα κίνητρα πιο…ταπεινά που πολλές φορές αγνοούμε. Και αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε δημιουργία δρόμων, βοσκοτόπια ή οικοπεδοποίηση.
Μια άλλη ιδιότυπη μαφία έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια και είναι η μαφία των καμένων για ξύλο και κάρβουνο. Μάλιστα για το θέμα έχουν γίνει εκτεταμένα ρεπορτάζ τα τελευταία χρόνια αλλά περιέργως οι έρευνες το χειμώνα δεν εστιάζονται και πολύ στο ποιος μπαίνει για να ξεχωρίζει ποια πάνε για καυσόξυλα και ποια πάνε για κάρβουνο. Και όλως περιέργως η εθνικότητα που επικαλείται ο εμπρηστής είναι η κυρίαρχη πλέον στην υλοτομία στα καμένα. Γιατί είναι κοινό μυστικό ότι ειδικά αλβανοί υλοτόμοι πληρώνονται καλά από ξυλέμπορους ειδικά για καμένο δάσος ενώ και η συλλογή του φυσικού κάρβουνου από μια φωτιά έχει εγκαταλειφθεί από τους έλληνες και έχει περάσει σε αλβανικά χέρια. Και η αποκλειστικότητα γεννά μαφίες ειδικά στη σημερινή Ελλάδα…

Πως γίνεται
Κάθε χρόνο, μετά τις φωτιές ξεκινά η υλοτομία και η απομάκρυνση των καμένων από το έδαφος. Οι κορμοί δένονται και χρησιμοποιούνται σε επικλινή εδάφη για να συγκρατούν το έδαφος (κορμοφράγματα), τοποθετούνται επίσης ξυλοφράγματα στα ρέματα για αντιπλημμυρική προστασία και στη συνέχεια ακολουθεί η υλοτομία των καμένων. Ενα ποσοστό από αυτά υλοτομείται και βγαίνει στο εμπόριο. Το αγοράζουν έμποροι κοντινοί διότι το κόστος μεταφοράς είναι απαγορευτικό. Από τα καμένα δάση προέρχεται το καυσόξυλο, το βιομηχανικό και η στρογγυλή ξυλεία (κορμοί), που χαρακτηρίζεται ποιοτική και έχει υψηλότερη τιμή. Οι συνεταιρισμοί που ασχολούνται με την υλοτομία του καμένου δάσους αναλαμβάνουν να βγάλουν μέχρι το δρόμο τα καυσόξυλα. Από κει και πέρα αναλαμβάνουν άλλοι, όχι με σκοτεινές προθέσεις, αλλά σαν οι εργάτες που θα έρθουν να κάνουν μια κανονική δουλειά. Το κίνητρο όμως για κάποιον που καίει δάσος είναι το εμπόριο ξυλείας. Από εκεί πληρώνονται οι συνεταιρισμοί, που πληρώνουν ένα μίσθωμα στο Δημόσιο και κερδίζουν από την αξία της ξυλείας. Σε αντίθετη περίπτωση δημοπρατούνται από την ίδια τη Δασική Υπηρεσία. Στην περίπτωση του εντελώς απανθρακωμένου ξύλου που δεν μπορεί να πουληθεί για τα τζάκια οργανωμένες ομάδες τα τελευταία χρόνια μπαίνουν και συλλέγουν τα κάρβουνα παραμένοντας στα καμένα ακόμα και βδομάδες. Η δουλειά είναι πολύ σκληρή και έχει από χρόνια εγκαταλειφθεί από τους καλοζωϊσμένους Έλληνες, αλλά είναι προσοδοφόρα στους εμπόρους ειδικά αν την κάνουν αποκλειστικά, όπως σε κάθε ολιγοπώλιο ή μονοπώλιο.

Στη χώρα μας είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα ξυλείας από τα καμένα δάση που οι ενδιαφερόμενοι προφασίζονται ότι δεν τα θέλουν, ρίχνοντας την τιμή τους στο ελάχιστο για να τα πάρουν, με αποτέλεσμα να μην έχει έσοδα το Δημόσιο. Οι έμποροι τα παίρνουν τσάμπα, καθαρίζοντας το δάσος. Στη λιανική βγαίνουν περίπου με 160 ευρώ το κυβικό ενώ «κοστίζουν» 70 ευρώ το κυβικό… Το εμπόριο των καμένων ξεκινά άμεσα και είναι πιο φτηνά και τα προτιμάει ο κόσμος, ακόμα κι αν λερώνεται όταν τα πιάνει. Τα δασαρχεία κυριολεκτικά παρακαλάνε τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς να τα πάρουν καθώς είναι τέτοια η προσφορά από το πολύ κάψιμο που αν αφεθούν να τα δημοπρατήσουν οι Περιφέρειες θα ξεμείνουν μέσα στο δάσος και ούτε θα καθαριστούν καν. Για το λόγο αυτό τη δουλειά την κάνουν σχεδόν αποκλειστικά οι έμποροι… Κάπου εκεί λοιπόν για να δουλέψουν οι έμποροι εμπλέκονται και οι…παραγωγοί. Και πιθανόν να είναι πιο εύκολα εξηγήσιμο το γιατί τόσες πολλές φωτιές από την εκδοχή της συνομωσίας.

Γ. Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.