Πέμπτη, 16/08/2018

Παπακαμμένου Φροντιστήρια Αγγλικών τέντες μπινιάρος
PRAKTIKA Κρέατα ΑΥΦΑΝΤΗΣ Olonmas Φαρμακείο

Μια επιγραφή-ντοκουμέντο για την τοπική ιστορία μας

Τις προηγούμενες μέρες ένας εκ των δύο συντακτών του ιστολογίου βρισκόνταν στη Μυτιλήνη. Ακόμα και στην ακριτική αυτή πόλη όμως υπήρχε κάτι που αφορούσε άμεσα το τόπο μας. Και αυτό στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Εκεί λοιπόν εκτίθεται ενεπύγραφη στήλη όπου αναγράφεται η σύναψη συμφωνίας της Μυτιλήνης και του Κοινού των Αιτωλών (214-213 π.χ.). Η στήλη εξασφάλιζε ασυλία στους Μυτιληναίους και στα πλοία τους από μέρους των Αιτωλών, που ασκούσαν μόνιμη πειρατεία στο Αιγαίο.(!) Γεγονός γνωστό για όσους ασχολούνται ιδιαίτερα με την αρχαία ιστορία, καθώς οι Αιτωλοί αλλά και οι Ακαρνάνες για ένα διάστημα κυριαρχούσαν στις ελληνικές θάλασσες.
Στην επάνω φωτογραφία βλέπετε την στήλη όπως σώζεται καθώς και ανάγλυφη παράσταση πλοίου πάνω σε αυτή. Είναι κατασκευασμένη από κυανούν μάρμαρο και αποτειχίστηκε από τον ναό του Αγίου Συμεών της Μυτιλήνης.
Στη δεύτερη φωτογραφία υπάρχει αναλυτικά το αρχαίο κείμενο που αναγράφει τη συμφωνία. Για να το διαβάσετε αναλυτικά κάντε κλικ πάνω στην εικόνα.

Διαβάστε επίσης

Facebook comments:

Σχολίασέ το

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.