Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Μια μαρτυρία από μια ληστεία στην πόλη

Η επί τόπου μαρτυρία ενός συμπολίτη μας στην πρόσφατη αρπαγή τσάντας από ηλικιωμένη γυναίκα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στην Αγία Τριάδα είναι πολύ κατατοπιστική. Προκαλεί όμως και ανησυχία για το πως νεαροί παίρνουν την απόφαση να κλέψουν και να ληστέψουν

Αρχικά καλό είναι να αποβάλουμε τον μύθο περί “μικροπαραβατικότητας” που περιβάλλει τέτοιες ενέργειες ή ακόμη και την συμπάθεια που εκφράζεται συγκεκαλυμμένα σε αρκετές περιπτώσεις προς τους δράστες . Ο λόγος; Η ηλικιωμένη κυρία που της πήραν την τσάντα δεν είναι κάποιο πλούσιο μέλος του κόσμου που φεύγει που της πήραν τα υπάρχοντα κάποιοι σκληροί νεαροί που αποφάσισαν να περάσουν στην απέναντι όχθη και να εκδικηθούν την κοινωνία, όπως κάποιοι βλέπουν στις ταινίες. Είναι μια φτωχή γιαγιά, μητέρα ή θεία του καθενός μας που από τους λυγμούς που έβγαλε και από το σοκ που έπαθε, χάνοντας τα ελάχιστα χρήματα που είχε στην τσάντα της, δεν μπορούσε ούτε να φωνάξει: “Ερχόταν από μακριά, από εκεί που βρισκόμουν, κοντά στο μνημείο των 120 και νόμιζα αρχικά ότι είχε πάθε κάτι η φωνή της. Περισσότερο έβγαινε ένας απροσδιόριστος ήχος παρά ανθρώπινη φωνή. Όταν πλησίασα να δω τι έπαθε κατάλαβα ότι έλεγε πως της πήραν την τσάντα”, ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος στο agrinionews.gr.

Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε πια ότι δεν είναι οι βραδινές ώρες που πρέπει να έχουμε το νου μας, ούτε μόνο τα απομονωμένα στενάκια. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα πρότυπα, αλλά και η συνήθεια που έχει καταστεί το έγκλημα έχει κάνει ακόμη και ερασιτέχνες να μη νοιάζονται για τίποτε. “Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι δυο επιβαίνοντες(σ.σ. ο συμπολίτης μας λέει ότι  επέβαιναν δύο σε μικρό μηχανάκι)πέρασαν αφού έκλεψαν τη γιαγιά ανάμεσα από πολύ κόσμο που εκείνη την ώρα είχε αφήσει τα παιδιά στο σχολείο. Δεν γκάζωσαν και δεν βιάστηκαν να φύγουν. Πέρασαν ήρεμα και με μικρή ταχύτητα, σε σημείο που τελικά εμένα μου κίνησαν υποψίες. Δεν είδα πινακίδες στο μηχανάκι και ίσως έπρεπε να προσέξω ότι έτσι όπως ήταν το παπί ήταν κάπως αταίριαστο τόσο πρωί δίπλα σε μια εκκλησία, ένα μνημείο και μερικά σχολεία”. Επίσης σημαντικές παρατηρήσεις, που δείχνουν ότι έχουμε “μάθει” να μην ανακατευόμαστε, να κοιτάμε τη δουλειά μας και κυρίως να μην μας κάνει εντύπωση η απίστευτη εικόνα των οχημάτων με τα οποία κινούνται κάποιοι νεαροί.

Τέλος η μαρτυρία για τους επιβαίνοντες στο παπάκι που λήστεψαν την ηλικιωμένη έχει σημασία: “Δεν έκαναν κάποια προσπάθεια να κρυφτούν και δεν είχαν καν κράνος. Ήταν σίγουρα νεαροί, αλλά και κάπως απροσδιόριστης ηλικίας, το είδος των νεαρών που είναι μπλεγμένοι ή παίρνουν ναρκωτικά και αυτό αποτυπώνεται στο πρόσωπο. Δεν θα έπαιρνα όρκο για τη φυλή, ήταν αρκετά μελαχρινοί αλλά δεν ήταν Ασιάτες. Ρομά ίσως να ήταν, αλλά όχι με το ντύσιμο που έχουμε στο νου μας. Ήταν, μάλλον, δυο νεαροί που έμοιαζαν να είναι στα κόλπα, αυτό μου έρχεται στο μυαλό. Ναι, αν τους ξανάβλεπα θα τους αναγνώριζα”, ανέφερε ο μάρτυρας του περιστατικού, αποδεικνύοντας ότι, πλέον, σε τέτοιες περιπτώσεις οι δράστες δεν κρύβονται καν.

Η μαρτυρία αυτή κρίθηκε χρήσιμο να παρουσιαστεί διότι τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει τόσο πολύ μέρος της καθημερινότητας, σε σημείο που να μην θεωρούνται καν είδηση. Κι όμως μια ηλικιωμένη, φτωχή, έπεσε θύμα δυο νεαρών χωρίς δισταγμούς και αναστολές, για να μην ξεχνιόμαστε.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.