Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Μια ξεχωριστή εκδήλωση του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου

Μια ξεχωριστή εκδήλωση του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου
O εκπαιδευτικός - λαογράφος Μάνθος Σταμούλης (αριστερά) και ο μαχαιροποιός Παναγιώτης Ρηγάλος (δεξιά)
Ο καθηγητής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κονταξής προλογίζει την εργασία.
Εκθεση λευκαδίτικων μαχαιρών
Ο μαχαιροποιός με δείγματα της δουλειάς του.

Το Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αγρινίου πραγματοποίησε την Κυριακή 22-1-2012 παράλληλα με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου την παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας του εκπαιδευτικού και λαογράφου κ. Μάνθου Σταμούλη με θέμα : « Άνθρωποι και έργα των χεριών σήμερα: Ο μαχαιροποιός Παναγιώτης Ρηγάλος από τον Καραϊσκάκη Αιτωλοακαρνανίας και τα “λευκαδίτικα μαχαίρια” του».
Στην κατάμεστη αίθουσα του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία του λευκαδίτικου μαχαιριού αλλά και των τεχνιτών μαχαιροποιών που μετέδωσαν την τέχνη αλλά και να δουν και να ακούσουν το τελευταίο εναπομείναντα «μάστορα» κ. Παναγιώτη Ρηγάλο από το Καραϊσκάκη Αιτ/νίας αλλά και να θαυμάσουν σπάνια δείγματα της λευκαδίτικης μαχαιροποιίας σε έκθεση που διοργανώθηκε στον ίδιο χώρο.
Την εργασία προλόγισε ο καθηγητής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κονταξής.
Πολλοί παρευρισκόμενοι που τίμησαν τον συγγραφέα της εργασίας κ. Μάνθο Σταμούλη αλλά και τον μαχαιροποιό τεχνίτη κ. Παναγιώτη Ρηγάλο, ανάμεσα στους οποίους παρευρέθησαν και ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Τσούκαλος Στάθης, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου κ. Γρίνος Γεώργιος, ο δημοτικός σύμβουλος κ Παπαθανάσης Βασίλειος, η πρόεδρος του λαογραφικού μουσείου Αγρινίου κα Χρυσικοπούλου Μαίρη και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.