Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Μια προσέγγιση για το ΤΕΙ Μεσολογγίου

Μια προσέγγιση για το ΤΕΙ Μεσολογγίου

ΤΕΙ 17/3/2013

Εδώ και πολλές ημέρες το Μεσολόγγι βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τις ανακοινώσεις για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που προβλέπει την δραστική μείωση των τμημάτων και ακόμη χειρότερο την μείωση του αριθμού των φοιτητών που θα φοιτούν στο ΤΕΙ της πόλης. Αν μιλήσουμε με αριθμούς οι περίπου 700 που εισάγονται μέχρι σήμερα θα γίνουν 300, 350 και από τους 2000, 2500, που ζουν στο Μεσολόγγι θα μείνουν λιγότεροι από 1000. Οι προοπτικές που διαγράφονται είναι ακόμη χειρότερες. Μέσα στα πλαίσια των σχεδίων για τη συνολική μείωση των φοιτητών και τη συγκέντρωση σε μεγάλα κέντρα η τάση είναι σε λίγα χρόνια όλα τα «μικρά» επαρχιακά ΤΕΙ να κλείσουν.

Η ύπαρξη ενός επιστημονικού ιδρύματος σε μια επαρχιακή πόλη θα πρέπει να ειδωθεί όχι απλά με οικονομικά κριτήρια. Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία που θέλει την αντιμετώπιση των φοιτητών σαν οικονομικών μεγεθών και πόσο αυτοί συμβάλλουν στην οικονομία της πόλης. Το στοιχείο αυτό φυσικά υπάρχει αλλά δεν είναι το σημαντικότερο. Το σημαντικότερο είναι η επίδραση που έχει η ύπαρξη όλων αυτών των νέων στη κοινωνία της πόλης. Είναι το αίμα που μπολιάζει κάθε χρόνο όλους μας είναι οι ιδέες ή ορμή οι συνήθειες που ανανεώνουν όλους που ανακατεύουν αναστατώνουν και τελικά σπρώχνουν σε διαρκή ανανέωση. Είναι οι πρεσβευτές της πόλης σε όλη την Ελλάδα. Από την άλλη σαν επιστημονικό ίδρυμα πρέπει να το προσεγγίσουμε ώστε να προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου.

Η υποβάθμιση που επιχειρείται πραγματικά σημαίνει υποβάθμιση όλης της κοινωνίας σημαίνει ακόμη περισσότερη απομόνωση. Την αντίδραση του κόσμου που αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία θα πρέπει να τη δούμε σαν κάτι που όλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν. Το Μεσολόγγι δεν μπορεί να ζήσει όταν καθημερινά υποβαθμίζεται και χτυπιέται σε καίριους τομείς. Εάν φύγει το ΤΕΙ αν φύγει το Νοσοκομείο αν φύγει το στρατόπεδο τι θα μείνει από το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων 50 ετών;

Ίσως τώρα είναι ευκαιρία μέσα στη κρίση να συζητήσουμε από την αρχή για τη μοίρα αυτής της πόλης και να αποφασίσουμε ξανά για το μέλλον της. Εμείς ζούμε εδώ εμείς θα συνεχίσουμε και αύριο και ελπίζουμε να μπορούν να ζουν εδώ και τα παιδιά μας. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να δούμε τα κακώς κείμενα και να τα ανατρέψουμε.

Ας ξαναδούμε λοιπόν το πλαίσιο των εξελίξεων. Εν μέσω γενικευμένης κρίσης μια πόλη η πόλη μας καταστρέφεται. Η επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας δεν επιτρέπει άλλο εφησυχασμό άλλους στρουθοκαμηλισμούς. Η ανάπτυξη στη βάση δημόσιων υπηρεσιών έχει τελειώσει. Οι υπάλληλοι έφυγαν οι στρατιώτες αμφίβολοι οι φοιτητές θα φύγουν. Είναι καθαρό πλέον ότι το Μεσολόγγι δεν είναι στους σχεδιασμούς της κεντρικής εξουσίας.

Δεν μπορείς να περιμένεις συνεχώς τους άλλους να σε σώσουν. Κανείς δεν σου χρωστά τίποτα. Ολέθρια η αντίληψη να ζητάς τα δανεικά να ζητάς πράγματα επειδή σου τα «χρωστούν».

 

 

Αυτό που πρέπει επιτέλους να συζητηθεί από όλες τις δυνάμεις από όλους του φορείς που πονάνε το τόπο είναι ο αναπροσανατολισμός στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Τα δυο πρώτα που σίγουρα είναι στο μυαλό όλων και αποτελούν μια καλή βάση για να ξεκινήσει μια διαδικασία είναι η ιστορία του τόπου και η λιμνοθάλασσα. Παραγωγή και τουρισμός θα μπορούσαν αν αξιοποιηθούν σωστά να δώσουν άλλο αέρα στη «καθισμένη» οικονομία.

Όταν όμως σε χτυπούν αντιδράς. Και αυτή τη στιγμή το Μεσολόγγι χτυπιέται και αντιδρά.

Ο μύθος που λέει ότι οι μεσολογγίτες δεν κινητοποιούνται καταρρέει.

Ο κόσμος που κυνήγησε τον υπουργό ο κόσμος που συμμετείχε στις πορείες και τις συγκεντρώσεις ο κόσμος που διψάει να ακούσει και να συζητήσει που ήρθε στις συνελεύσεις και οι 7000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι υπάρχει ένα δυναμικό που το Μεσολόγγι μπορεί να προσβλέπει.

Το Μεσολόγγι χρειάζεται το ΤΕΙ το ΤΕΙ χρειάζεται το Μεσολόγγι. Η κατανόηση αυτού του πράγματος θα μας δώσει μια νέα δυναμική αντιμετώπισης του κοινού κινδύνου. Οι αντιλήψεις που λένε ότι μας θέλουν μόνο για τις γκαρσονιέρες πρέπει να τελειώνουν. Το ΤΕΙ σαν έκφραση ενός επιστημονικού φορέα πρέπει να βοηθήσει τη πόλη και εκεί θα αξιολογηθεί πραγματικά. Η στενότερη σύνδεση του ΤΕΙ με την κοινωνία θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να καταλάβουν τη σημασία του.

Έχουμε τμήμα φυτικής παραγωγής; Ας το αξιοποιήσουμε. Α ς δημιουργήσουμε τους λαχανόκηπους του Μεσολογγίου. Κομμάτια γης γύρω από το TEI που θα παραχωρηθούν ή θα νοικιαστούν κομμάτια γης 10x10 θα δοθούν σε ανθρώπους που με τη επίβλεψη και βοήθεια του ιδρύματος θα καλλιεργήσουν τοα λαχανικά τους. Σε περίοδο κρίσης είναι μια πρωτοβουλία που εφαρμόζεται και αλλού μα καλά αποτελέσματα. Τα σεμινάρια για αγρότες για καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας θα βοηθήσει την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής.

Έχουμε τμήμα ιχθυοκαλλιεργειών; Ας το αξιοποιήσουμε προς όφελος της πόλης. Ας μας βοηθήσει το ίδρυμα στον εμπλουτισμό της λιμνοθάλασσας ας μας βοηθήσει στην ανάπτυξη της παραγωγής και στη κατοχύρωση του πλούτου που λέγεται αυγοτάραχο .

Λογιστική ,πληροφορική; Ας βοηθήσουν τα σχολεία με ενισχυτική διδασκαλία με ανάληψη ανάπτυξη του δικτύου internet του Δήμου με απλά προγράμματα εφαρμογών μηχανοργάνωσης, ας αναλάβουν τη προβολή της πόλης μέσω του παγκόσμιου ιστού.

 

 

 

 

Δυο λόγια για την επόμενη ημέρα. Η Τρίτη δεν μπορεί να αποτελεί ημερομηνία λήξης. Για να συνεχιστεί ο αγώνας χρειαζόμαστε την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και του ΤΕΙ. Τι μπορεί να γίνει;

Α. Συνελεύσεις για να δίνεται ένα βήμα ζύμωσης των ιδεών και των προτάσεων.

Β. Έρανος για την οικονομική στήριξη των κινητοποιήσεων.

Γ. Ομιλίες του ΔΕΠ για στήριξη των προτάσεων που ήδη αναφέρθηκαν.

Δ. Προσέγγιση των όλων των διαμερισμάτων, κοινοτήτων του Δήμου ενημερώνοντας για τις νέες δράσεις και γιατί τους αφορούν.

Ε. Σύνδεση με το πρόβλημα του νοσοκομείου και όχι μόνον. Τα ίδια προβλήματα έχει και το ΚΥΑιτωλικού κα πρέπει να αναδειχθούν. Το προσωπικό του νοσοκομείου θα πρέπει πιο ενεργά να αναδείξει προς τα έξω το πρόβλημα και την συνολική απαξίωση του ιδρύματος.

ΣΤ. Το δημοτικό συμβούλιο αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και δημιουργεί επιτροπές αγώνα (οικονομικών, σύνδεσης με ΤΕΙ, ενημέρωσης τύπου).

Ζ. Οι φοιτητές αναλαμβάνουν την διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων θεατρικών παραστάσεων ζητάνε τη στήριξη των συναδέλφων τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συλλογή υπογραφών

Μπορεί να χρειαστεί να χτίσουμε τη πύλη.

Μπορεί να χρειαστεί να ανάψουμε φωτιές αριστερά και δεξιά της εθνικής.

Μπορεί να χρειαστεί να μπλοκάρουμε τη μαρίνα και το λιμάνι.

Μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε πλήρως τις εκδηλώσεις για την έξοδο.

Μπορεί να χρειαστεί το νοσοκομείο να κάνει στάση εργασίας και απεργία πείνας.

Μπορεί να χρειαστεί η παραίτηση όλων των αιρετών από όλες τις θέσεις όλων των οργανισμών.

Μπορεί να χρειαστεί γενική απεργία της πόλης.

Μπορούμε να κάνουμε αυτά και άλλα πολλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μη φοβόμαστε τις νέες ιδέες, τους νέους ανθρώπους ,να έχουμε το θάρρος να εκχωρούμε αρμοδιότητες και εξουσίες, να πιστεύουμε στους πολίτες και να τους εμπιστευόμαστε. Δεν μπορούμε και είμαστε κλειστοί σε ανθρώπους που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία.

Σοφοκλής Πολυχρονιάδης sofopoly@freemail.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.