Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Μνημείο των 120: Ένα σημείο αναφοράς της ιστορικής μας μνήμης που λίγοι όμως το ξέρουν..

Όλοι θα γνωρίζετε ( ή οι περισσότεροι από εσάς) ότι αυτή η φωτογραφία είναι από τη πλατεία των 120. Επρόκειτο ίσως για το πιο σπουδαίο σημείο ιστορικής μνήμης της πόλης καθώς εκεί οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα επί Γερμανικής Κατοχής σκοτώνοντας 120 συμπατριώτες μας. 
Τα χρόνια πέρασαν και στη θέση αυτή φτιάχτηκε προς ανάμνηση αυτού του γεγονότος το μνημείο που βλέπετε.
Σε κάποιον ξένο όμως που περνά από αυτό το σημείο, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη -επαναλαμβάνουμε- ιστορική σημασία μέσα στη πόλη του Αγρινίου, σε καμία περίπτωση δεν του περνάει καν από το μυαλό τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτό το σημείο ούτε καν τη χρονική περίοδο.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πουθενά ούτε μια επιγραφή, ούτε μια επιτύμβια στήλη που να κάνει αναφορά στο γεγονός. Δυστυχώς αυτό αφήνει παγερά αδιάφορυς όχι μόνο τους ξένους αλλά και πολλούς συμπολίτες μας, νεαρής ηλικίας, που δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν πολλά ιστορικά στοιχεία πόσο μάλλον τη τοπική μας ιστορία όχι βέβαια με δικιά τους ευθύνη στο μεγαλύτερο ποσοστό. 
Δεν θα ήταν φρόνιμο, ο τόπος αυτός θυσίας να γίνει σημείο αναφοράς και ο επισκέπτης της πόλης αλλά και οι μαθητές  όλων των σχολείων να περνάνε από εκεί, να διαβάζουν και να ενημερώνονται για το τι συνέβη εκεί. 
Το μνημειο των 120 πρέπει να είναι από τα πρώτα σημεία που επισκέπτεται κάποιος στο Αγρίνιο. Είναι το σύμβολο αντίστασης της σύγχρονης ιστορίας. 
Μακάρι να εισακουστεί αυτή η πρόταση προς τους αρμόδιους. Όπως βέβαια πληροφορούμαστε, στο Δήμο Αγρινίου υπάρχουν σκέψεις για τη περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του χώρου. 
Εμείς για του λόγου το αληθές παραθέτουμε εικόνες από έναν ανάλογο τόπο θυσίας στο Δοξάτο Δράμας.. Συγκρίνετε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Όπως και να έχει, περνώντας κανείς από το Δοξάτο Δράμας θα έχει μια πολύ πιο σαφή εικόνα για το τι συνέβη εκέι..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.