Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Μοσχολιός: εργαστήκαμε σκληρά, οργανώσαμε σωστά το Δήμο…

DSCN7958Ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Παύλο Μοσχολιό
Σε σειρά ερωτήσεων απάντησε ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην πρώην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ανακοινώνοντας παράλληλα την υποψηφιότητά του στις εκλογές του Μαΐου και καλώντας τους πολίτες που ενέκριναν το πρόγραμμα του και τον απολογισμό του το 2010 και ικανοποιούνται από το αποτέλεσμα της τρέχουσας θητείας του, να τον στηρίξουν και πάλι.
Για μια τριετία κρίσης, κατά την οποία ο δήμος διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις όποιες δυσκολίες προέκυψαν, έκανε λόγο ο δήμαρχος στην εισήγησή του. «Ό, τι καταφέραμε, δεν ήταν αυτονόητο, έγινε με σκληρό και τιτάνιο αγώνα», συμπλήρωσε ο κ. Μοσχολιός.

Σχετικά με την υποψηφιότητα του ο Παύλος Μοσχολιός είπε πως είναι γνωστή η πολιτική ταυτότητα και τοποθέτηση του και πως ποτέ δεν άνοιξε μέτωπο με κανέναν πολιτικό χώρο. «Θεωρώ ότι δεν κορόιδεψα κανένα και με ειλικρίνεια και σκληρή δουλειά εφήρμοσα το πρόγραμμα που ενέκριναν με την ψήφο τους οι δημότες. Αυτό ζητώ και τώρα. Έτσι πορευτήκαμε έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Ο δήμος λειτούργησε εφαρμόζοντας στην πράξη αντιμνημονιακές πολιτικές, χωρίς να κάνει καμιά αύξηση, χωρίς να επιτρέψει καμιά απόλυση ή διαθεσιμότητα, στεκόμενος στο πλευρό των εργαζομένων, ακολουθώντας διάφανη πολιτική» ανέφερε ο δήμαρχος, ενώ για τα εργασιακά στον δήμο είπε πως δεν έκανε καμία  πρόσληψη με αποτέλεσμα ο δήμος να μην εμφανίζεται πλεονασματικός και να μην κινδυνεύουν εργαζόμενοι».
Απαντώντας σχετικά με το ζήτημα  που είχε πρόσφατα προκληθεί για την αύξηση στον λογαριασμό του νερού, ο ίδιος προτίμησε να απαντήσει προτάσσοντας το λογαριασμό από το δικό του σπίτι, ώστε να αποδείξει πως, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση ανά κυβικό, αλλά μείωση, η οποία και συμπληρώθηκε με περεταίρω μείωση της τάξεως του 12%, μετά από δική του απόφαση σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. «Ας σταματήσει επιτέλους αυτός ο παραλογισμός και ας επικρατήσει η κοινή λογική», σχολίασε.
Για τα χρέη ιδιώτη, που στεγάζει την επιχείρησή του στον χώρο του δημοτικού καφενείου, από ενοίκια που δεν κατάβαλλε για καιρό στο δήμο, ο κ. Μοσχολιός εξήγησε πως αποπληρώθηκε σημαντικό μέρος του χρέους σε μετρητά και πως έχει γίνει διακανονισμός ώστε να αποπληρώνει με δόσεις το υπόλοιπο, μαζί βέβαια και με το μίσθωμα του κάθε μήνα από εδώ και στο εξής.
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοϊδης πρόσφατα στο νομό και σε οδικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Μοσχολιός εξήγησε πως δεν υπήρξε συνάντηση, καθώς στα τρία βασικά ζητήματα που του είχε θέσει σε συνάντηση στην Αθήνα πριν από τις γιορτές, δεν υπήρξε απάντηση. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτοκινητόδρομος που να παρακάμπτει το Αγρίνιο. Το πρώτο από τα τρία βασικά ζητήματα που του έθεσα είναι η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, αλλά και η συνέχιση των μελετών για τον δρόμο Αγρίνιο –Καρπενήσι και του δρόμου Αγρίνιο-Θέρμο».

Αιχμές για εκείνους που τον αποκαλούν «συστημικό»
Στο πως σχολιάζει ο ίδιος εκείνους που επανειλημμένα έχουν χαρακτηρίσει τον ίδιο και την παράταξή του «σύστημα», η απάντηση του δημάρχου υπήρξε αιχμηρή: «Σημασία έχει αυτές οι καταγγελίες που γίνονται, από πού εκπορεύονται. Η καταγγελία δεν έχει καν αξιοπιστία αν, αυτοί από τους οποίους εκπορεύεται αποτελούν οι ίδιοι σύστημα. Άνθρωποι που αποτελούν βασικά στελέχη παρατάξεων δεν μπορούν να μιλούν για «συστήματα». Αυτή τη στιγμή το Αγρίνιο, ότι έχει το οφείλει στους κατά καιρούς δημάρχους του, εκτός αν έχετε δει εσείς το κεντρικό κράτος να κάνει κάτι για τούτη την πόλη. Δεν υπηρετώ κανένα σύστημα και ούτε υπηρέτησα ποτέ. Και το ίδιο μπορώ να πω με βεβαιότητα και για τους προηγούμενους δημάρχους».
Για τον Καλλικράτη και το αν τελικά η αλλαγή αυτή στον τρόπο αυτοδιοίκησης λειτούργησε υπέρ ή κατά των δήμων και συγκεκριμένα του δήμου Αγρινίου, ο δήμαρχος απάντησε πως «ο Καλλικράτης έχει την φιλοσοφία των βιώσιμων σχηματισμών αυτοδιοίκησης, αν και υπάρχουν μια σειρά θεσμοθετημένων άρθρων με τα οποία η αυτοδιοίκηση διαφωνεί. Με το προηγούμενο καθεστώς οι εννιά στους δέκα δήμους θα είχαν βάλει λουκέτο. Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς, όταν έγινε η συνένωση ήταν υπερχρεωμένοι», σχολίασε ο δήμαρχος και, επανερχόμενος στην προηγούμενη απάντηση περί συστήματος, δεν παρέλειψε να πει: «Υπηρέτες του συστήματος είναι αυτοί που χρεώνουν τους δήμους τους, όχι αυτοί που τους αφήνουν ξεχρέωτους».
Αναφορές έγιναν και στο μέλλον του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου, για το οποίο ο δήμαρχος ανέφερε πως θα υπάρξει μόνιμη στέγασή του, όταν θα ανακατασκευαστεί το κτήριο του πρώην ΕΟΚ και θα παραχωρηθεί για αυτό ένας όροφος. Αυτό το έργο, εξήγησε ο δήμαρχος, θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.
Εκτενή αναφορά, με αφορμή ερώτηση που του έγινε, έκανε ο δήμαρχος και στο ζήτημα της ανάπλασης του Δημοτικού Πάρκου, για να καταλήξει πως η απόφαση από την αρμόδια Υπηρεσία της αποκεντρωμένης διοίκησης δεν ανακαλεί το αρχικό έγγραφο με βάση το οποίο εντάχθηκε και δημοπρατήθηκε το έργο. Επικαλέστηκε μάλιστα και έγγραφο της αρμοδίας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που επίσης απαντά ότι για την εκτέλεση του έργου δεν απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη. Επισήμανε ακόμη πως «η πολιτική δεν γίνεται με προσφυγές και δικαστήρια». «Δεν υφίσταται πρόβλημα επί της νομιμότητας και αυτή πιστεύω πως θα είναι και η απάντηση μετά τη συνεδρίαση που θα έχει το ΣτΕ στις 12 Φεβρουαρίου” ανέφερε.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού στη συνέντευξη τύπου για τον «Απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής».

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.,
Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.
Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες τρία χρόνια από τότε που, με την εντολή του Αγρινιώτικου λαού  προς εμένα προσωπικά και το συνδυασμό «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΡΙΝΙΟ», κληθήκαμε να οργανώσουμε το νέο μεγάλο Δήμο που προέκυψε από την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.
Στα τρία χρόνια που διανύσαμε, η χώρα βίωσε και βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην μεταπολεμική ιστορία της. Μια κρίση η οποία έθεσε σε δοκιμασία το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού λαού, ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και το δικαίωμα στην εργασία.
Μια κρίση που έπληξε και πλήττει τα μεσαία στρώματα, την μικρομεσαία επιχείρηση. Που οδήγησε σε κλείσιμο πολλών εμπορικών καταστημάτων και μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν δυστυχώς να εφαρμόζονται, έθεσαν σε δοκιμασία και την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ο οικονομικός και θεσμικός στραγγαλισμός της, ανέκοψε την πορεία διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και της στέρησε σημαντικές δυνατότητες.
Η μείωση των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ξεπέρασε το 60%, η ΣΑΤΑ μειώθηκε κατά 55 % περίπου, ενώ για το 2014 είναι μειωμένη κατά 53% σε σχέση με το 2013 . Υπήρχαν δε διαστήματα, όπως το 2012, όπου για 11 συνεχείς μήνες δεν εισέρευσε στο Δήμο ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, μιας πρωτοφανούς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την άμβλυνση των επιπτώσεων αυτής της άδικης και καταστροφικής για τα λαϊκά στρώματα πολιτικής. Μιας πολιτικής που ωθεί στο περιθώριο μεγάλα τμήματα του λαού μας, τα οδηγεί στην ανέχεια, ακόμη και στην αντιμετώπιση προβλημάτων επιβίωσης.
Μαζί με τους πολίτες και τους Φορείς αναπτύξαμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές του Δήμου και δημιουργώντας νέες.
Χίλιες τετρακόσιες οικογένειες στηρίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το κοινωνικό ιατρείο αριθμεί 600 δικαιούχους, το κοινωνικό οδοντιατρείο εξυπηρέτησε περισσότερα από 450 περιστατικά, ενώ στο κοινωνικό φαρμακείο εκτελέστηκαν περισσότερες από 2.220 συνταγές.
Το πλέγμα των δράσεών μας στον τομέα αυτόν συνθέτουν οι 24 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί που εξυπηρετούν πλέον των 1.100 παιδιών – χωρίς τροφεία, τα πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που παρέχει υπηρεσίες σε 800 συνδημότες μας, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που εξυπηρετεί 65 άτομα, το ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ με αναπηρίες που εξυπηρετούν 250 και 85 άτομα αντίστοιχα, το ΚΑΠΗ όπου είναι εγγεγραμμένα 2.700 μέλη, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο που παρέχει υπηρεσίες σε 400 άτομα, ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών που θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, το Χαμόγελο του Παιδιού, η κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων της ΕΛΕΠΑΠ και η δημοτική συγκοινωνία, που στηρίζει κυρίως τους συνδημότες μας με χαμηλά εισοδήματα.
Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι επί 6 συναπτά έτη, δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης, ενώ για το 2014 προχωρήσαμε σε μείωση 12% στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ και επεκτείναμε στο 50% το  κοινωνικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους και τα ΑΜΕΑ.
Η κρίση, όπως προείπα, είχε τις επιπτώσεις της και στους εργαζόμενους στο Δήμο, καθώς και την ίδιο το θεσμό της Τ.Α., με την κατάργηση αρμοδιοτήτων. Από την πρώτη στιγμή αντιταχθήκαμε σ’ αυτές τις πολιτικές, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους, σε συνεργασία μαζί τους μεθοδεύσαμε τους αγώνες, που περιελάμβαναν στήριξη στις δικαστικές διεκδικήσεις, κλείσιμο του Δήμου κλπ.
Παράλληλα, δεν ασκήσαμε πολιτικές αύξησης του προσωπικού του Δήμου, ούτε και του προσωπικού μου γραφείου, γεγονός που, εκτός της οικονομικής επιβάρυνσης, θα έθετε σε πιθανό κίνδυνο τις θέσεις των ήδη εργαζομένων στο Δήμο.
Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
Από την πρώτη μέρα εργαστήκαμε σκληρά, οργανώσαμε σωστά το Δήμο και διαχειριστήκαμε με πλήρη διαφάνεια τα οικονομικά του, γι’ αυτό καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών.
Ασκήσαμε συνετή οικονομική πολιτική, με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του Αγρινιώτη πολίτη και αναπτύξαμε δράσεις για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Κατορθώσαμε έτσι να έχουμε ένα Δήμο οικονομικά υγιή, που σε καμιά στιγμή δεν κινδύνευσε να βρεθεί σε αδυναμία πληρωμών.
Μειώσαμε τις ανελαστικές δαπάνες κατά 50%, τα δάνεια κατά 18,78% και τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατά 46%.
Η οικονομική υγεία του Δήμου και η σωστή οργάνωση των Υπηρεσιών μας, μας έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα ζητήματα της καθημερινότητας. Ο Δήμος, με το Τμήμα Αυτεπιστασίας, (Καθαριότητα – Ηλεκτροφωτισμός – Πράσινο) ήταν παντού παρών, σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια, σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων του, ακόμη και εκεί που δεν είχε αρμοδιότητες.
Διοχετεύσαμε στην αγορά, μέσω έργων και προμηθειών, περισσότερα από 93 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 2011-2013.
Με καθημερινό, σκληρό και διαρκή αγώνα, προωθήσαμε μέτρα και δράσεις σε όλους τους τομείς και υλοποιήσαμε σχεδόν στο σύνολό του το φιλόδοξο, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό, πρόγραμμά μας, εκτελώντας ένα πρόγραμμα έργων που ξεπερνά σε προϋπολογισμό τα 162 εκατομμύρια ευρώ. Ένα πρόγραμμα έργων που εκτείνεται σε όλη τη γεωγραφική έκταση του Δήμου και καλύπτει όλη την περιοχή αρμοδιοτήτων του Δήμου.
Επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά στους βασικούς στόχους του προγράμματός μας και στη συνέχεια είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω σε όποια ερώτηση επιθυμείτε.
Υποσχεθήκαμε την ενίσχυση της προσπελασιμότητας στο Δήμο μας.
Με έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 16 εκ. ευρώ κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας.
Ενδεικτικά αναφέρω την κατασκευή του περιμετρικού δρόμου της Μακρυνείας, το δρόμο από Λεπενού προς ΧΥΤΑ,  την ασφαλτόστρωση του δρόμου από Τσιλιγιανέϊκα προς Ποταμούλα Δ.Ε. Μακρυνείας, τη βασική οδική αρτηρία κατά μήκος του ρέματος Ρεμπελιά, τις παρεμβάσεις στην εσωτερική οδοποιία, τη διάνοιξη δρόμων, και την αγροτική οδοποιία.
Παράλληλα:
–    Αγωνιστήκαμε για τη δημοπράτηση των 7 πρώτων χιλιομέτρων του δρόμου Αγρίνιο – Καρπενήσι.
–    Διεκδικήσαμε την εκπόνηση μελετών για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, το δρόμο Αγρίνιο – Θέρμο και τη συνέχεια του δρόμου Αγρίνιο – Καρπενήσι, ώστε μα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Υποσχεθήκαμε στους Αγρινιώτες ότι θα αγωνιστούμε ώστε ο Δήμος να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε ένα φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον υψηλής ποιότητας.
Με έργα και δράσεις το κάνουμε πράξη.
–    Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αγρινίου, εντάξαμε στο ΕΣΠΑ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δ.Ε. Θεστιέων, υλοποιούμε το έργο ανάπλασης του Δημοτικού Πάρκου, καθώς και το έργο ανάπλασης – ανακατασκευής περιμετρικών οδών του Πάρκου, υλοποιούμε τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου παλαιού Μύλου, υπογράψαμε και αρχίζει τις επόμενες ημέρες η κατασκευή του έργου ανάπλασης – ανακατασκευής οδών στην περιοχή Αη Βασιλιώτικα, καθώς και το έργο κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου στην περιοχή Αη Γιάννη Ριγανά, κατασκευάσαμε νέα παιδική χαρά στην οδό Καλλέργη, ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την αγορά οργάνων και για άλλες παιδικές χαρές.
Επίσης,
–    Ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης κόμβων πόλεως Αγρινίου, Κατασκευάσαμε νέα πλατεία στον Άγιο Βλάσιο και αποπερατώσαμε την πλατεία Γαβαλούς.
–    Εφαρμόζουμε, με το Τμήμα Πρασίνου, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και ανάπτυξης του πρασίνου.
Ακόμη, εντάξαμε στο πρόγραμμα Leader, την κατασκευή Υπαιθρίου Θεάτρου στη θέση «Πανόραμα – Μαυρομμάτι» Δ.Ε. Παραβόλας και τη Διαμόρφωση θέσης θέας στην τοποθεσία Αγία Μαρίνα Καμαρούλας.

Υποσχεθήκαμε τη διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του νερού σε κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα.
Με έργα προϋπολογισμού 11.817.150 ευρώ, το κάνουμε πράξη.
Αναφέρω: Υδροδότηση Δήμου Αγρινίου από λίμνη Καστρακίου, προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου τηλεχειρισμού και διαχείριση διαρροών του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αγρινίου, εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στις περιοχές Γκένοβα, Κοκκινοπύλια και Μεσαία Ζώνη της πόλης του Αγρινίου, επέκταση αγωγού ύδρευσης νέου νοσοκομείου (χαμηλή ζώνη) και επέκταση αγωγού ύδρευσης μέχρι οικισμό Αγ. Ιωάννη Ρηγανά, ύδρευση της Δημοτικής κοινότητας Λεπενούς, πληθώρα παρεμβάσεων στα δίκτυα ύδρευσης Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Υποσχεθήκαμε την εφαρμογή πολιτικών Περιβαλλοντικής προστασίας, ώστε ο Δήμος μας να αναδείξει και να αξιοποιήσει αυτό το τεράστιο συγκριτικό του πλεονέκτημα, που είναι το φυσικό περιβάλλον, οι λίμνες και τα νερά.
Με έργα προϋπολογισμού 80.253.963 ευρώ, το κάνουμε πράξη.
Τα έργα αποχέτευσης – διαχείρισης υγρών αποβλήτων, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, η αποκατάσταση ΧΑΔΑ και τα αντιπλημμυρικά έργα, συνθέτουν το σύνολο των παρεμβάσεών μας στον τομέα αυτό.
–    Επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός).
–    Δημοπρατήσαμε τα συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας.

–    Βαίνουν προς ολοκλήρωση τα έργα Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και κεντρικού αποχετευτικού αγωγού με αντλιοστάσια οικισμού Λεπενούς Δήμου Στράτου και δικτύου Αποχέτευσης Νεάπολης ενώ ολοκληρώθηκε το έργο Αποχέτευσης νέου Νοσοκομείου Αγρινίου.
–    Εκτελείται το έργο Αποχέτευσης Αγγελοκάστρου.
–    Έγινε απεμπλοκή και κατασκευάζεται το δίκτυο αποχέτευσης οικισμών Καινουργίου και Παναιτωλίου Δήμου Θεστιέων.
–    Ολοκληρώθηκε η Β φάση για την επιλογή αναδόχου του έργου εγκατάσταση μηχανικής και βιομηχανικής επεξεργασίας αστικών αποβλήτων.
–    Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ την προμήθεια κινητού εξοπλισμού λειτουργίας του έργου ΧΥΤΑ 2ης ΓΕΝ Ν Αιτ/νίας & ΣΜΑ Αμφιλοχίας.
–    Αποκαταστήσαμε τους ΧΑΔΑ των Δημοτικών Ενοτήτων Αγγελοκάστρου, Μακρυνείας, Αρακύνθου, Θεστιέων και Παραβόλας.
–    Ολοκληρώσαμε το έργο διευθέτησης στο χείμαρρο Ποταμούλας.
–    Προωθήσαμε την ανακύκλωση σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, τοποθετώντας 650 νέους κάδους ανακύκλωσης, και ενισχύσαμε τον εξοπλισμό μας με την απόκτηση νέου απορριμματοφόρου. Στόχος μας είναι η προώθηση του προγράμματος ανακύκλωσης πόρτα με πόρτα.

Κυρίες και κύριοι,
με την ολοκλήρωση των έργων που σας ανέφερα, εντός της επόμενης διετίας, ο Δήμος Αγρινίου επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα ύδρευσης – αποχέτευσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε όλες τις Δημοτικές του Ενότητες. Με πολύ κόπο, με τεράστιο αγώνα, καταφέραμε να υπερνικήσουμε όλα τα εμπόδια και να δημιουργήσουμε τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη του τόπου μας τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας το συγκριτικό του πλεονέκτημα που είναι το περιβάλλον.

Επίσης,
Υποσχεθήκαμε την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος σχολικής στέγης.
Με έργα προϋπολογισμού 19.310.321 ευρώ, το κάνουμε πράξη.
Παραδίδεται το έργο Αποκατάστασης ζημιών από σεισμούς 2ου Δημοτικού Σχολείου, ανέγερση νέας πτέρυγας 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, ανέγερση Δ.Σ. Λεπενούς, ανέγερση ολοήμερου 19ου Δημοτικού σχολείου Αγρινίου, αποκατάσταση Γυμνασίου Γαβαλούς, Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου και Νηπιαγωγείο Νεάπολης.

Κυρίες και κύριοι,
Το έργο μας επεκτείνεται σε όλους τους τομείς.
Παρά την έλλειψη αρμοδιοτήτων, σταθήκαμε κοντά στους αγρότες της περιοχής μας. Εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, και με στόχο την αναζήτηση νέων καλλιεργειών και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, οργανώσαμε ημερίδες (Στέβια, Ελιά κλπ) και προετοιμάζουμε σειρά νέων παρεμβάσεων. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, για το επόμενο ΕΣΠΑ, όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Συγκροτήσαμε ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή των επαγγελματιών του τουρισμού, η οποία έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο πλάνο δράσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η λειτουργία από τις επόμενες ημέρες ενός site για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή μας.
Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, δεν μειώσαμε τις δράσεις μας στον Πολιτισμό. Αντίθετα, ιδρύσαμε την Πινακοθήκη του Δήμου, ενώ το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται και το έργο της μετατροπής της δημοτικής αγοράς σε χώρο πολιτισμού, προωθήσαμε την εκπόνηση μελετών για το αρχαίο Θέατρο Στράτου και την μετατροπή των καπναποθηκών Παπαπέτρου σε Μουσείο.
Επίσης, στον τομέα του αθλητισμού, ολοκληρώνεται η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων Τ.Κ. Καστρακίου, κατασκευάστηκαν με ίδια μέσα 5 γήπεδα ποδοσφαίρου στη Γαβαλού, το Παναιτώλιο, το Καινούριο, την Παραβόλα και το Δοκίμι, ενώ επισκευάσαμε και αναβαθμίσαμε τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ.
Φίλες και φίλοι,
Σε συνθήκες πρωτόγνωρες για τη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση, στη σκληρότερη τριετία μετά την μεταπολίτευση, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία, τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας.
Θέλω ολόψυχα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Δήμου, καθώς και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, όλων των παρατάξεων, που παρά τις διαφωνίες μας συνέβαλαν στην επιτυχία,, μέσα από έναν πολιτισμένο και δημιουργικό διάλογο.
Ό,τι καταφέραμε δεν ήταν αυτονόητο. Τίποτα δεν χαρίζεται. Ό,τι πετύχαμε, κατακτήθηκε με πολύ δουλειά, με σκληρό, με τιτάνιο αγώνα.
Αγωνιστήκαμε με αρχές και αξίες, κινηθήκαμε με μέθοδο και αποτελεσματικότητα και πετύχαμε να υλοποιήσουμε το σύνολο των βασικών στόχων του προγράμματός μας.
Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν εφησυχάζουμε.
Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για:
–    τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής,
–    τη συνένωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων του Δήμου μας και
–    τη δημιουργία όρων Ανάπτυξης και Απασχόλησης, με σεβασμό στο Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής.
Οι καιροί απαιτούν την αναζήτηση νέων μορφών διεκδίκησης, με ξεκάθαρους στόχους και προτεραιότητες.
Ο αγώνας για τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα.
Ο Δήμος Αγρινίου είναι έτοιμος. Με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του νέου Περιφερειακού ΕΣΠΑ, ωριμάζει τα έργα και θα αναδειχθεί και πάλι πρωταθλητής στην εκταμίευση πόρων του ΣΕΣ.
Τα έργα που υλοποιούμε δεν είναι ένας «τιμοκατάλογος» έργων. Είναι έργα στοχευμένα, που υπηρετούν μια τοπική αναπτυξιακή φιλοσοφία.
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών εντός της επόμενης διετίας είναι ένα μεγάλο διακύβευμα.
Η προετοιμασία και αξιοποίηση του επόμενου χρηματοδοτικού πλαισίου 2014-2020, είναι το επόμενο.
Όμως, το θέμα δεν μπορεί και δεν εξαντλείται εκεί.
Η ενίσχυση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών, αποτελεί σταθερή και διαρκή προτεραιότητα.
Η αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, απαλλαγμένης από κηδεμονίες, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, παραμένει πάντα βασικός μας στόχος.
Η ενότητα του λαού μας και η κοινωνική συμμαχία, αποτελεί πυξίδα για τη δράση μας, γιατί αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σαν μια υπόθεση του συνόλου των πολιτών, των οργανώσεων, των κοινωνικών ομάδων που διακατέχονται από πάθος, από αγάπη, από διάθεση προσφοράς για το κοινό αγαθό κι όχι σαν βήμα εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μετατροπή των Δήμων σε πρωτοβάθμια πολιτικά κύτταρα, σε κύτταρα δημοκρατίας, σε κύτταρα παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε κύτταρα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε κύτταρα συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.
Η πορεία μας, το έργο μας και οι προτάσεις μας αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη, ικανή να στηρίξει μια νέα προσπάθεια που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Είναι εχέγγυα μιας δυναμικής προοπτικής, για το Δήμο και την περιοχή.
Με αυτό το έργο, με τους δημότες και για τους δημότες, θα δώσουμε την επόμενη μεγάλη μάχη για ένα Σύγχρονο και Δημιουργικό Αγρίνιο.

Στις φωτό Αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι της παράταξης του Παύλου Μοσχολιού παρόντες στη συνέντευξη Τύπου

φωτογραφία 1 (16) DSCN7962 DSCN7961 DSCN7958 DSCN7955 DSCN7952

Θέματα που ενδιαφέρουν

6 Σχόλια

 1. Κώστας Παπαδόπουλος

  ” Υπηρέτες του συστήματος είναι αυτοί που χρεώνουν τους δήμους τους, όχι αυτοί που τους αφήνουν ξεχρέωτους “. Πολύ σωστά, δήμαρχε! Συμφωνώ μαζί σου και καλά έκανες που ” κάρφωσες ” πρώην χρεωμένο! Όμως αυτό συνεπάγεται ότι ΟΛΟΙ οι πρώην “καποδιστριακοί” που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο,ήταν “υπηρέτες του συστήματος”, αφού ήρθαν φορτωμένοι με τεράστια χρέη και “πονηρά δάνεια”. Κι εσύ, αντί για έλεγχο, αποπληρώνεις ακόμα, σε βάρος ημών των δημοτών. Κι αν αυτό που δεν έκανες εσύ (μπορεί να είναι και παράβαση καθήκοντος), δηλαδή έλεγχο χρεών και δανείων των πρώην, πριν τα πληρώσεις και κάνεις παραλαβές έργων, το κάνουν κάποιοι άλλοι ( θα το κάνουν να είσαι σίγουρος- ήδη ζητήθηκε από εμένα για δύο πρώην ορεινούς, για τους οποίους εμπλέκεται και η περιφέρεια κι από πολύ-πολύ ψηλά και με ατράνταχτα στοιχεία ) και βρεθούν τίποτε ατασθαλίες, τι θα πεις στους δημότες και στους Ελεγκτές? Εσύ θα είσαι πάλι δήμαρχος ( δεν πέφτω εύκολα έξω ), όμως κι εγώ θα σου ασκώ συνεχώς εξωτερική αντιπολίτευση! Όπως και στην περιφέρεια! Αιρετός είσαι και πρέπει να δέχεσαι κριτική απ’ όλους τους δημότες, χωρίς συκοφαντίες και πάντα με στοιχεία. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα αυτό και κανείς δε μπορεί να μας το στερήσει. Πιστεύω πως έχασες μεγάλη ευκαιρία να γράψεις ιστορία “ξεγυμνώνοντας” με έλεγχο όλους τους πρώην. Κάτι που έτσι κι αλλιώς θα γίνει! Αν το έκανες εσύ, τώρα όλοι θα σε θέλαμε και πάλι για δήμαρχο. Σου εύχομαι, πάντως, καλή επιτυχία!

 2. Πότε θα κάνει ξαστεριά

  @Dimitris Plaga

  Κανονικά κάποιος πρέπει να σου τραβήξει μια μήνυση αλλά τέτοιοι μ…κες είναι όλοι τους κάθονται και σε θαυμάζουν.

  Υ.Γ. Γ… τους ψεκασμούς!

 3. ΠΑΝΕ-6

  Ο ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΡΟΜΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ, ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΚΑΚΑ ΧΑΛΙΑ. ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ. ΕΝΑ ΑΓΡΙΝΙΟ ΦΤΩΧΟ ΚΑΙ ΑΠΟΜΩΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΚ ΦΘΗΝΑ. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ.Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ.

 4. new air

  Το Αγρίνιο έχει δημοτικό καφενείο με τον ποιο ακριβό καφέ στο Αγρίνιο. ο δωρητής του χώρου έχει βρυκολακιάσει για αυτή την δωρεά που έκανε στον δήμο.

 5. new air

  epimeno to dimotiko kafeneio na litoyrgei me times laikoy kafeneioy kai ta en
  ikia na einai logika, kai h times na elenxonte apo ton dhmo. symfwna me nea symvash.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.