Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Μπάχαλο με το Επιχειρησιακό Πλάνο των δήμων

Μπάχαλο με το Επιχειρησιακό Πλάνο των δήμων

Θεωρητικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έπρεπε οι δήμοι όλης της χώρας να έχουν φτιάξει ένα Επιχειρησιακό Πλάνο, στην πραγματικότητα ένα κεντρικό σχεδιασμό για το ποιες είναι οι προτεραιότητές τους και τι έχουν σκοπό να αλλάξουν σε αυτές.

Στο Αγρίνιο για παράδειγμα ήδη έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο προς τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων ώστε-έστω και στο…περίπου- να υπάρξει η εκτίμηση ανά περιοχή πως η τοπική κοινωνία φαντάζεται το μέλλον τους βάσει ενός σχεδίου που μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Εννοείται ότι μετά από αυτόν τον πρώτο γύρο συλλογής απόψεων και αν οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων το πάρουν ζεστά, θα υπάρξει μια διαδικασία της αγαπημένης… διαβούλευσης που είναι «δια πάσαν νόσον» όπως είναι γνωστό για όλα. Ήδη έχει συγκροτηθεί μια «ομάδα έργου» από το δήμο υπό τον αντιδήμαρχο κ. Λαδά ενώ έχει ζητηθεί και η γνώμη των στελεχών του δήμου αλλά και όσων συμμετέχουν σε επιτροπές. Στόχος είναι να έρθει το master plan στο δημοτικό συμβούλιο κάποια στιγμή πιθανότατα και μετά την κατάθεση απόψεων από την αντιπολίτευση και από κοινωνικούς φορείς.

Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά μοιάζουν σαν εκθέσεις ιδεών για το τι θεωρεί καθένας καλύτερο για την πόλη ενώ θα έπρεπε να αποτελούν το βασικότερο όχημα για την ανάπτυξή της. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό! Είναι που είναι στριφνές οι διαδικασίες και αργές, έρχεται και το υπουργείο μέχρι σήμερα να μην έχει εκδώσει έναν οδηγό προς τους δήμους για την εκπόνηση των Επιχειρησιακών Πλάνων.

Η όλη προσπάθεια δηλαδή πάει να αυτοακυρωθεί ειδικά αν έρθει μια οδηγία που θα λέει όλα να γίνουν, για παράδειγμα, μέσα σε ένα μήνα. Άλλη μια περίπτωση από ένα αυτοδιοικητικό εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά δεν το κάνει γιατί η όλη διαδικασία δεν είναι σοβαρή.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.