Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

“Μπήκαν” επιστροφές από πετρέλαιο αλλά λίγοι έχουν ζητήσει!

Και στη περιοχή μας παρατηρείται το πανελλαδικό φαινόμενο να έχουν κάνει ελάχιστοι από όσους δικαιούνται αίτηση για να πάρουν επιστροφή φόρου για πετρέλαιο θέρμανσης. Εκτιμάται ότι στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου είναι περίπου 30.000 νοικοκυριά που δικαιούνται αυτό το επίδομα αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 4.5-5 χιλιάδες νοικοκυριά. Το περίεργο είναι ότι πολλοί παρότι δικαιούνται έβαλαν πετρέλαιο αλλά δεν έκαναν αίτηση για να τους επιστραφεί η επιδότηση! Σε αυτό συνέβαλε το γενικότερο κλίμα γύρω από το θέμα, που όμως από τη στιγμή που μπήκε ο Ιανουάριος και τελείωσε το περσινό απόθεμα(πολλοί δεν έβαζαν πετρέλαιο γιατί είχαν “φουλάρει” πέρυσι το Μάρτιο με την παλιά τιμή)προέβησαν σε αγορά χωρίς να κάνουν αυτό που τους συμφέρει!

Γενικότερα σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι μόλις 400.000-450.000 νοικοκυριά έχουν ως τώρα ζητήσει να λάβουν το επίδομα πετρελαίου την ώρα που οι αρχικοί υπολογισμοί  έδειχναν πως θα μπορούσαν να το ζητήσουν περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά. Ούτε ένας στους έξι δηλαδή… Είναι ενδεικτικό ότι για την φετινή σεζόν έχουν δοθεί ως επιστροφές φόρου κατανάλωσης μόλις 21 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 6,5 εκατ. πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Δεκέμβριο και άλλα 15 εκατ. θα πιστωθούν έως τέλος του μηνός.

Στην περιοχή μας στη προηγούμενη “παρτίδα” ελάχιστοι είχαν πάρει επιστροφή αλλά τη Δευτέρα που μας πέρασε αρκετοί είδαν να πιστώνονται ποσά που αφορούν σε προμήθεια πετρελαίου του Δεκεμβρίου κυρίως αλλά και σε μερικές περιπτώσεις του Ιανουαρίου. Τα χρήματα μπαίνουν απευθείας σε λογαριασμό τράπεζας που δίνετε, ενώ έντονα ακούγεται πως όποιος έβαλε πετρέλαιο και ενώ δικαιούται επιστροφή δεν έχει κάνει αίτηση, θα ειδοποιείται πως μπορεί να το πράξει. Βέβαια, το ιδανικό θα ήταν να αφήσει το υπουργείο τις αιτήσεις αν θέλει να μεταστρέψει το κλίμα και να αποστείλει μια επιταγή σε όποιους βρει στις διασταυρώσεις ότι ενώ δικαιούται δεν έκανε αίτηση. Ούτως ή άλλως στις πιο πολλές περιπτώσεις θα πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με ηλεκτρονική υποβολή αίτησης.

Θυμίζουμε ότι υπεύθυνη υπηρεσία είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στο www.gsis(δικαιούνται πάνω από το 80% των φορολογουμένων) και κατά προσέγγιση πρέπει να γνωρίζετε ότι αν βάλετε στην περιοχή μας 300 ευρώ πετρέλαιο τα 62 θα σας επιστραφούν δηλαδή η τιμή που θα πληρώσετε θα είναι περίπου  ένα(1) ευρώ το λίτρο.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.