Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Μυστικά της GOOGLE

Μυστικά της GOOGLE

Γράφει ο Βασίλης Παππάς

Οι μηχανές αναζήτησης είναι αναμφισβήτητα πολύ χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Χωρίς αυτές θα ήταν αδύνατο να βρούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πληροφορίες που ψάχνουμε. Μια από τις πιο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης είναι η GOOGLE. Ακόμα και ο πιο αρχάριος χρήστης μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Εδώ θα διαβάσετε μερικούς  απλούς κανόνες, έτσι ώστε να βρίσκουμε πιο γρήγορα αυτό που θέλουμε και μόνο αυτό. Επίσης, θα μάθετε για τα Doodles!

 

  1. “ ….” (ομοιωματικά)

Για να βρείτε μια συγκεκριμένη φράση, χρησιμοποιήστε τα ομοιωματικά. Π.χ. το γνωστό «”λεφτα υπαρχουν”» θα δώσει διαφορετικά αποτελέσματα από το «λεφτα υπαρχουν».

 

  1. Όταν δυσκολεύεσαι να βρεις αυτό που ψάχνεις, σκέψου τι λέξεις θα εμφανίζονται στην σελίδα που ψάχνεις. Μια μηχανή αναζήτησης δεν είναι άνθρωπος. Π.χ. αν θέλουμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης ενός πονοκεφάλου, είναι προτιμότερο να γράψουμε «πονοκέφαλος» ή «τι να κάνω για τον πονοκέφαλο», παρά «το κεφάλι μου πονάει».

 

  1. Χρησιμοποίησε τις κατάλληλες λέξεις.

Παρότι μπορεί να χρησιμοποιείτε τη σωστή λέξη, μπορεί να μην έχετε τα κατάλληλα αποτελέσματα, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια άλλη λέξη αντί για αυτή. Π.χ. αν γράψετε «ήχους για κινητό», θα βρείτε λιγότερες κατάλληλες ιστοσελίδες από το αν γράψετε «ringtones για κινητό» ή «ringtones».

 

  1. Στα αριστερά των αποτελεσμάτων υπάρχουν υποομάδες (αν δεν εμφανίζονται, πατήστε «Περισσότερα»), με τις οποίες μπορούμε να περιορίσουμε τα αποτελέσματα στο είδος που χρειαζόμαστε. Έτσι, αν πατήσουμε Βίντεο θα δούμε μόνο τα βίντεο ενώ αν πατήσουμε Βιβλία, θα δούμε μόνο αποτελέσματα σχετικά με βιβλία.

 

  1. (-)

Χρησιμοποιώντας το σύμβολο (-) πριν από μια λέξη, λέμε στη μηχανή αναζήτησης ότι δεν θέλουμε αποτελέσματα που περιέχουν αυτή τη λέξη. Για παράδειγμα, η αναζήτηση «ιός –υπολογιστές» θα δώσει αποτελέσματα σε σχέση με τη λέξη «ιός», αλλά όχι σε σχέση με υπολογιστές.

 

Doodles

Συχνά θα έχετε παρατηρήσει ότι στην αρχική σελίδα του Google  εμφανίζονται διάφορα πρωτότυπα σχέδια, τα λεγόμενα Doodles. Αυτά υπάρχουν εκεί για να τιμήσουν κάποιες μεγάλες γιορτές, επετείους κλπ.

 

 

Το γραφικό που σχεδιάστηκε για την 30η επέτειο του παιχνιδιού PACMAN. Εμφανίστηκε παγκόσμια την 21η Μαΐου 2010.

 

Το παραπάνω κείμενο και η χρήση εικόνων συμφωνούν με τους κανόνες σωστής πρακτικής της εταιρείας GOOGLE.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.