Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Μ.Παρασκεύη: Μια μαύρη μέρα μνήμης για το Αγρίνιο

Μ.Παρασκεύη: Μια μαύρη μέρα μνήμης για το Αγρίνιο

Περνώντας ο καιρός και αλλάζοντας οι γενιές δυστυχώς λιγότεροι συμπολίτες μας γνωρίζουν τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας που συνδέεται η πόλη μας, το Αγρίνιο με τις άγιες τούτες μέρες του Πάσχα. Πριν 68 χρόνια την Μ. Παρασκευή του 1944 120 συμπατριώτες μας εκτελέστηκαν στην Αγία Τριάδα από τους Γερμανούς κατακτητές και τους τότε συνεργάτες τους. Επίσης 3 νέοι, ο Πάνος Σούλος, Χρήστος Σαλάκος  και Αβραάμ Αναστασιάδης απαγχονίστηκαν στη Κεντρική Πλατεία του Αγρινίου από τους ίδιους.

Αναλυτικά το τι ακριβώς έγινε περιγράφεται σε αυτό το σύνδεσμο http://agriniomemories.blogspot.com/2012/04/1944.html

Σήμερα πραγματοποίηθηκε εκδήλωση υπέρ των πεσόντων και κατατέθηκαν στεφάνια. Πολλοί περαστικοί κοντοστέκονταν, κοιτούσαν τα στεφάνια καθώς και τις εικόνες με τα ιστορικά ντοκουμέντα. Άλλοι ήξεραν τι είχε συμβεί, άλλοι είχαν ακούσει κάποια πράγματα ενώ άλλοι δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα και ρωτούσαν με ενδιαφέρον για να μάθουν.

Στο σημείο αυτό πιάσαμε κουβέντα με έναν συγγενή από αυτούς που έχασαν τότε στη ζωή τους. “Μαύρες μέρες εκείνες και μαύρες εκείνες που ακολούθησαν” Όσοι γλίτωσαν από την εκτέλεση χάθηκαν αργότερα στον εμφύλιο, είτε έχασαν πολλά χρόνια της ζωής τους σε φυλακές και εξορίες.”

Μέρα που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και συνειρμούς με το σήμερα. Ερωτήματα όμως σε πολλούς παρησταμένους προκάλεσε το γεγονός ότι η σημερινή πλατεία των 120 δεν έχει καμία ένδειξη, κάποιο μνημείο που να επεξηγεί ακριβώς το τι συνέβη εκεί…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.