Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Νέα ήθη….. ή μήπως τα δέοντα;

Νέα ήθη….. ή μήπως τα δέοντα;


Γράφει η Δήμητρα Κουνέλη(δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του Σκάι)
Παρακολουθώντας την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, άρτι αφιχθέντα στην πρωτεύουσα από τη μητρόπολη Θήβας και τον τρόπο που απευθύνθηκε στο ποίμνιό του, προκύπτει η αλλαγή που θέλει να φέρει ο κ. Ιερώνυμος και στις σχέσεις κράτους- εκκλησίας αλλά και στις σχέσεις της εκκλησίας με τους πιστούς.
Με λόγο συγκροτημένο, με σαφήνεια αλλά και παρρησία ο νέος Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να αποποιείται δικαιώματα, άφησε την έκφραση πολιτικής στους θεσμικούς εκπροσώπους της και τόνισε τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας… αυτόν που θα έπρεπε να έχει εξαρχής και όχι τη μετατροπή του άμβωνα σε πεδίο άσκησης πολιτικών παρεμβάσεων.
Το κήρυγμα του «Λόγου του Θεού» κάθε Κυριακή μετατράπηκε από τον μακαριστό Χριστόδουλο σε one man show – ας μου επιτραπεί η έκφραση- επί παντός επιστητού. Και όσο και αν προκάλεσε αίσθηση ο τρόπος προσέγγισης κυρίως προς τους νέους(( « σας πάω, ελάτε στην εκκλησία με τα σκουλαρίκια»)) απομάκρυνε την Εκκλησία από το δικό της « θεσμικό ρόλο», αυτόν της πνευματικότητας.
Έρχεται λοιπόν ο κ. Ιερώνυμος να συμπληρώσει αυτό το κενό, την έλλειψη πνευματικού ρόλου και καθοδηγητή και παράλληλα καλείται να επιλύσει τα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδας, χωρίς να έχει αντίπαλό της ούτε τη συντεταγμένη πολιτεία ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι σχέσεις με το οποίο πέρασαν από σαράντα κύματα.
Βέβαια, όλα αυτά μένει να αποδειχτούν και στην πράξη γιατί και η θητεία του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου ξεκίνησε εξίσου ελπιδοφόρα…
Ες αύριον λοιπόν τα σπουδαία…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.