Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Νέα τεκμήρια δείχνουν διαρκή παρουσία του Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση κατά την Ελληνική Επανάσταση

anaparastasi2001-1

Νέα τεκμήρια προκύπτουν για την δράση του Καραϊσκάκη στην Ορεινή Τριχωνίδα.
Έως τώρα γνωρίζαμε ότι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης βρίσκονταν στον Άγιο Βλάση αμέσως μετά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου όπου έδωσε την ιστορική μάχη. Εκτενή αναφορά για την μάχη αυτή υπάρχει στο παρακάτω άρθρο του γράφοντα  της  ιστοσελίδας της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής  “Μηχανή του Χρόνου” ( Δείτε το  εδώ)
Η ιστορική έρευνα αποδεικνύει ότι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης  είχε διαρκή παρουσία στον Άγιο Βλάση Αιτωλοακαρνανίας και πριν την Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου. Αναλυτικά στα πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου που έγινε στον Άγιο Βλάση και στο Μεσολόγγι τον Αύγουστο του 2015 υπάρχει το εξής καινούργιο στοιχείο:

Ο  Γεώργιος Καραϊσκάκης βρέθηκε πάλι στον Άγιο Βλάση, τρία χρόνια μετά τη Μάχη της Κορομηλιάς, στη διάρκεια της Β΄ Πολιορκίας του Μεσολογγίου. Αυτό προκύπτει από δύο επιστολές όπου αναγράφεται τόπος αποστολής: Άγιος Βλάσης και ημερομηνία: 4 Μαρτίου του 1826. Είναι ακριβώς 40 μέρες πριν την Έξοδο των Πολιορκημένων. Εκείνο το χρονικό διάστημα η κατάσταση ήταν οριακή για τους πολιορκημένους και η μόνη τους ελπίδα ήταν να διασπάσει τον Οθωμανικό κλοιό από τα μετόπισθεν ο Καραϊσκάκης. Η μία επιστολή απευθύνεται προς τον Ιωάννη Κωλέττη, από τον οποίο ζητά να μεσολαβήσει να εγκριθούν τα σχέδιά του για την σωτηρία της πατρίδας. Φοβάται επίσης, επίθεση των Τούρκων στον τόπο της Συνέλευσης. Η δευ τερη επιστολή είναι προς τον Γεώργιο Κουντουριώτη. Του εκφράζει την απογοήτευση για την απραξία που του είχε επιβάλει η Διοίκηση.

Οι δύο Επιστολές :

 

 

 

 12 Οι επιστολές προέρχονται από: Ακαδημία Αθηνών – Αρχειακή συλλογή KEINE «Αρχείο Κω- λέττη» (Τμήμα Ιδρύματος Τοσίτσα), 017~0119 και 017~0120.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η παρουσία του Γ. Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση είναι συχνή και ίσως διαρκής, καθώς μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και κοντά στα δύο ιστορικά γεγονότα της πολιορκίας του Μεσολογγίου εμφανίζεται ξανά στο συγκεκριμένο σημείο.

Υφαντής Ηλίας, «Η προφορική παράδοση για τη “Μάχη του Αγίου Βλασίου ή Σοβολάκου (1823)” συντελεστής στην επανασηματοδότηση της μνήμης. Η περίπτωση της μαρτυρίας του Ζαχαρία Στουρνάρα», στο Α. Βετσόπουλος και Χ. Σπυρέλη (επιμ.) Η προσωπικότητα και η δράση του αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Επανάσταση του 1821: Από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου μέχρι και τη Μάχη της Αράχωβας. Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Υπό την Αιγίδα των Δήμων Αγρινίου και Ι.Π. Μεσολογγίου, Άγιος Βλάσιος Αγρινίου και Μεσολόγγι, 21-22 Αυγούστου 2015, Εκδόσεις γράμμα, Μεσολόγγι 2015, σ.σ. 129-143.

Διαβάστε την αναλυτική εισήγηση του συνεδρίου εδώ:

http://karaiskakisynedrio.blogspot.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Λεωνίδας

    Πολύ σημαντικές πληροφορίες. Να είναι καλά όλοι οι ερευνητές που αναδιφούν στα αρχεία της πατρίδας μας και παρουσιάζουν γνήσια την ιστορία μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.