Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Νέος πονοκέφαλος για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ -Κάθε μήνα θα καταβάλουν εισφορές

Νέος πονοκέφαλος για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ -Κάθε μήνα θα καταβάλουν εισφορές

oaee-plirwmi-660_3Με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και την ενίσχυση των εσόδων του προβλέπεται η θέσπιση μηνιαίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και όχι ανά δίμηνο όπως ισχύει σήμερα.

Οπως αναφέρει και ο ΣΚΑΪ με άλλη τροπολογία προβλέπεται η ένταξη στον ΟΑΕΕ των νέων ασφαλισμένων σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, εφόσον ασκούν δραστηριότητα η οποία υπάγεται στον Οργανισμό αλλά έχουν εξαιρεθεί με τους ισχύοντες νόμους. Με τη νέα ρύθμιση θα υποχρεούνται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ μόνο οι νέοι και όχι οι παλαιοί ασφαλισμένοι για τους οποίους, εντέλει, δεν μεταβάλλεται το καθεστώς ασφάλισης (κυρίως στον ΟΓΑ). Επίσης, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται όσοι ασκούν σχετική με τη δραστηριότητα ασφάλισης στον φορέα, αλλά δεν υποχρεούνται να ασφαλίζονται σε αυτόν λόγω της περιστασιακής και για μικρό χρονικό διάστημα (ακόμη και με μία ημέρα) ασφάλισης στο ΙΚΑ. Στο εξής, αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορεί να εξαιρεθεί από τον ΟΑΕΕ μόνο εάν έχει πλήρη χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Με την οριστικοποίηση αυτών των αλλαγών είναι προφανές ότι δεν θα μεταβληθεί το καθεστώς ασφάλισης για ένα μεγάλο τμήμα εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενοικίασης δωματίων και μετακινήθηκαν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση από τον ΟΑΕΕ στον φθηνότερο ΟΓΑ.

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.