Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Νέο πάγωμα στην αγορά φέρνει το ενεργειακό πιστοποιητικό-χαράτσι

Νέο πάγωμα στην αγορά φέρνει το ενεργειακό πιστοποιητικό-χαράτσι

Κυριολεκτικά τραβάνε τα μαλλιά τους όσοι ασχολούνται με αγορές και ενοικιάσεις ακινήτων και στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, με την επίπτωση που ήδη έχει η επιβολή του λεγόμενου Ενεργειακού Πιστοποιητικού. Ήδη, μάλιστα, το έχουν ονομάσει Πράσινο Χαράτσι, για να κάνει και τους απαραίτητους συνειρμούς.
Και δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες αλλά και όσοι επείγονται να πουλήσουν ή τουλάχιστον να νοικιάσουν προκειμένου να βρουν κάποια μετρητά. Ήταν που ήταν παγωμένη η αγορά, τώρα από τις 9 Ιανουαρίου το Ενεργειακό Πιστοποιητικό βαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων πάνω από 50 τ.μ. και στην περίπτωση της ενοικίασης.
Μέχρι τις πρώτες δυο μέρες εφαρμογής του μέτρου υπήρχαν δυο μηχανικοί στην περιοχή του Αγρινίου που είχαν το χαρακτηρισμό του Ενεργειακού Επιθεωρητή(τέσσερις συνολικά στο νομό) ενώ όσο περνούν οι μέρες θα προστίθενται και περισσότεροι.
Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό κοστίζει από 1 έως 2,25 ευρώ το τετραγωνικό ανάλογα με τις ζώνες που έχουν καταρτιστεί συν την αμοιβή του μηχανικού! Κοινώς αν θες να νοικιάσεις σπίτι πάνω από 50 τετραγωνικά ένα πρόσθετο έξοδο 250 ευρώ περίπου σε περιμένει…
Επισήμως αυτό γίνεται ώστε ο ενοικιαστής να γνωρίζει τις ενεργειακές ανάγκες του χώρου που νοικιάζει-παρομοίως και όταν αγοράζει-και να ξέρει τι πρέπει να δαπανά εκεί που πρόκειται να εγκατασταθεί. Ανεπισήμως όμως η αγορά λέει ότι είναι ένα μέτρο αφαίμαξης ακόμη που ήρθε στη χειρότερη στιγμή και απλά θα αποφέρει κάποια κινητικότητα στους μηχανικούς και έσοδα στο κράτος. «Είναι σα να μη θέλουν οι κρατούντες να πουλάει και να νοικιάζει κανένας τίποτε» μας μετέφερε επαγγελματίας του real estate στο Αγρίνιο, συμπληρώνοντας: «Αυτή ειδικά την εποχή το να κάνεις κάτι τέτοιο ακόμη και στα ενοίκια δείχνει ή ότι θέλεις να παγώσεις κάθε αγοραπωλησία ή ότι προσπαθείς να δώσεις κίνητρο στους μηχανικούς, ίσως επειδή έγιναν όσα έγινα κατά το λεγόμενο άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Πάντως πέρα από τη δική μας θέση ο κόσμος προσπαθεί να βρει μετρητά και ουσιαστικά του απαγορεύουν να πουλήσει ή να νοικιάσει».

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.