Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

Νέο σοκ: Παρατείνεται ως το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης για όλους

eisfora-allilegiis-660

Tην παράταση για ένα χρόνο ακόμη χρόνο, μέχρι και το 2016 της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος

Συγκεκριμένα, στο επικαροποιημένο Μνημόνιο τονίζεαι πως η κυβέρνηση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο πρέπει να έχει θεσμοθετήσει την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αυτή ήταν προγραμματισμένο να επιβάλλεται μέχρι και το 2015.

Η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009 και κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα. Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισόδημα από 12.001 έως και 20.000 καλούνται να πληρώσουν το 1% αυτού ως εισφορά αλληλεγγύης. Αντίστοιχα, όσοι δηλώνουν από 20.001 έως 50.000 θα πληρώνουν το 2% αυτών, όσοι δηλώνουν από 50.001 έως 100.000 θα πληρώνουν το 3% του εισοδήματός τους ως εισφορά αλληλεγγύης και όσοι δηλώνουν από 100.001 και πάνω το 4%.

Από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Σε ποιους τομείς έχει επιτευχθεί πρόοδος και σε ποιους καθυστερήσεις σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν

Παράλληλα, στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένους τομείς, όπως στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών αλλά και τους κινδύνους για το ελληνικό πρόγραμμα που προκύπτουν από τα νέα ελλείμματα που εντοπίστηκαν, ειδικά στον τομέα της υγείας, και απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014 σημείωνει η έκθεσεη της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή τροχιά.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν την επίτευξή των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014 και οι οποίοι είναι οι εξής: «Το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει τους στόχους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση της Κομισιόν και προσθέτει πως τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες.

Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις η έκθεση της Κομισιόν τονίζει ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος και τα μέχρι στιγμής έσοδα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου αναφέρει πως η προσπάθεια συνεχίζεται, έστω και με καθυστερήσεις.

Ακόμη, στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος μη εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός και αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα.

Στα 3,8 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό για το 2014

Τέλος δημοσιονομικό κενό του προγράμματος εκτιμάται στα 3,4 δισ ευρώ έως το τέλος του 2015 και συνολικά 4 δισ. έως το τέλος του 2016, ενώ το χρηματοδοτικό κενό φθάνει τα 3,8 δισ. και ξεκινά από την άνοιξη του 2014.

www.iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.