Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Νέο σύστημα επιλογής επικουρικών γιατρών για ταχύτερη κάλυψη των κενών

63208548E3302BB4EB4B553D7FA3CB98Από τις 22 Ιουνίου θα αρχίσει να ισχύει η διαδικασία του νέου τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ταχύτερη κάλυψη των κενών θέσεων στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ.

Με το νέο τρόπο τοποθέτησης επικουρικών γιατρών, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, θα καταρτίζεται και θα τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος επικουρικών γιατρών ανά ειδικότητα.

Ο κατάλογος αυτός θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα http://www.moh.gov.gr και θα περιλαμβάνει, το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης κάθε γιατρού, την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ειδικότητάς του, την ύπαρξη εξειδίκευσης ή εμπειρίας και τις προτιμήσεις για την τοποθέτησή του.

Ο κατάλογος θα αναρτηθεί για πρώτη φορά 29-6-2015 και θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στην επιλογή των γιατρών και η αξιοπιστία του συστήματος» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται κίνητρα (σχετικά με τη διάρκεια της σύμβασης, την προσμέτρηση ως προϋπηρεσίας για την κατάληψη θέσης ιατρού ΕΣΥ κ.α.) για τους γιατρούς που επιλέγουν να τοποθετηθούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές καθώς και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Μονάδες Μεταμόσχευσης, στο ΕΚΑΒ και τα παραρτήματά του, στο Κέντρο Δηλητηριάσεων, στα ΤΕΠ, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, στα Ογκολογικά Τμήματα και στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Προκειμένου να ισχύσουν τα κίνητρα αυτά, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ισχύσει αναδρομικά για όσους γιατρούς τοποθετηθούν σε αυτά τα τμήματα από την έναρξη ισχύος του άρθρου 34 του νόμου 4325.

Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί θα μπορούν με υπεύθυνη δήλωση να επιλέξουν την τοποθέτησή τους σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:
α) σε δυο υγειονομικές περιφέρειες της προτίμησής τους ή
β) σε μια υγειονομική περιφέρεια και την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημά του ή
γ) στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ και κάποιο παράρτημά του.

Σημειώνεται ότι σε υγειονομικές περιφέρειες που περιλαμβάνουν παραπάνω από ένα νομό, θα δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν εάν το επιθυμούν προτίμηση για συγκεκριμένους νομούς( όχι για περισσότερους από δύο).

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται προκειμένου να συνδυαστεί η ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών στο σύστημα Υγείας με τις κοινωνικές, οικογενειακές ή οικονομικές ανάγκες των ενδιαφερομένων.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να δώσει την ευκαιρία σε γιατρούς που δεν εργάζονται, να προσληφθούν για θητεία μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά αναγκαστικά περιορισμένης επιλογής ως προς τη μονάδα Υγείας.

Οι γιατροί που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα γενικό κατάλογο του Υπουργείου Υγείας θα προηγηθούν στους νέους καταλόγους όσων υποβάλλουν αίτηση μετά τις 22/6, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νέους, άνεργους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.

Επιπλέον, οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί θα μπορούν μετά τη λήξη της θητείας τους να συμπεριληφθούν στους καταλόγους και να επαναπροσληφθούν, συμβάλλοντας στην κάλυψη επειγουσών αναγκών του ΕΣΥ, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.