Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Νέο «όχι» Μαξίμου στην πρόταση των θεσμών

Νέο «όχι» Μαξίμου στην πρόταση των θεσμών

Έπειτα από την αυξανόμενη πίεση των θεσμών, έτσι όπως προέκυψε και από την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανάγκασε την κυβέρνηση θα πάρει θέση και να απαντήσει αρνητικά στην πρόταση των θεσμών.
greece708_2Βάσει της άτυπης ενημέρωσης που έκανε το μεσημέρι της Κυριακής, το Μαξίμου δεν δέχεται την πρόταση των δανειστών στο σύνολό της σημειώνοντας πως κανένα κόμμα στη Βουλή δεν το δέχεται. Επαναφέρει την ελληνική πρόταση και ζητάει από τους θεσμούς να την αξιολογήσουν και να κάνουν παρατηρήσεις επ’ αυτής και επιπλέον αναφέρει πως συνεχίζει τις προσπάθειες για πολιτική σύγκλιση.
Τέλος σημειώνει πως δεν θέτει χρονικό όριο στις διαπραγματεύσεις και ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται, όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει την προσπάθειά της.
1.Μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του.
2. Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.
3. Η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.
4. Οι τρεις ηγέτες, Αλ. Τσίπρας, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.
5. Η Ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.
6. Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί.

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.