Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Ναι, αλλά «τι κάνουν όσοι αποφοιτούν;»

Ναι, αλλά «τι κάνουν όσοι αποφοιτούν;»

Επίσκεψη Παπάζογλου, δημοτικό συμβούλιο, αποτίμηση αλλά…

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Είχαμε διαβεβαιώσεις του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Παπάζογλου για ένα Πανεπιστήμιο αυτόνομο και με λυμένα σύντομα τα περισσότερα προβλήματά του κατά την επίσκεψή του στο Αγρίνιο χτες Μεγάλη Δευτέρα. Είχαμε ένα Ειδικό Γραμματέα να δηλώνει ότι γνωρίζει τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο αλλά όχι ότι το τμήμα ΔΠΦΠ έχει 72 μαθήματα(!) και μάλιστα να μένει έκπληκτός όταν το πληροφορήθηκε! Είχαμε τη διαπίστωση ότι για μερικά…θέματα χρειάζεται η ψήφιση νέου νόμου. Είχαμε τη διαπίστωση ότι δύσκολα θα μπορέσει να μπει στο ΤΕΕ το πτυχίο του τμήματος ΔΠΦΠ όπως είναι σήμερα(γνωστικό αντικείμενο και ονομασία). «Ο προϋπολογισμός έχει ήδη γίνει διακριτός, ενώ σε καλό δρόμο είναι και οι αποσπάσεις διοικητικών υπαλλήλων» δήλωσε ο κ. Γραμματέας που είχε συνάντηση εκτός από τον υφυπουργό κ. Μωραΐτη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και με τον πρόεδρο Δ. Σερπάνο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων κ. Αλμπάνη, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αντωνόπουλο, το δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιο των προέδρους των δύο εκ των τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων και τους προέδρους των Συλλόγων των φοιτητών, όχι όμως και τους βουλευτές της Ν.Δ. ούτε και τον κ. Δημόπουλο, πρόεδρο του ΔΠΦΠ που είχε αποφασίσει το κλείσιμο της σχολής για μια εβδομάδα πρόσφατα…
Ακολούθησε και σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων, καθηγητών, φοιτητών(όσοι παρέμειναν στην πόλη και δεν έφυγαν από την περασμένη Παρακσυεή…) όπου παρέστησαν και οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου και του ΤΕΕ κ.κ. Τσιχριτζής και Ρόκκος και εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων ενώ ο δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του: « Ο κ. Παπάζογλου με διαβεβαίωσε ότι όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως ο αυτόνομος προϋπολογισμός του και σύντομα ο δικός του οργανισμός με στόχο πάντα την πλήρη αυτονόμησή του. Ενημέρωσα τον κ. Παπάζογλου ότι από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου, εάν χρειαστεί, μπορούμε να παρέχουμε διοικητική υποστήριξη προκειμένου να λυθούν τυχόν προβλήματα σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο, μέχρι να οργανωθούν σωστά οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει έμπρακτα το Πανεπιστήμιο με ενέργειες όπως η εκπόνηση μελέτης για το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου για την ανάπτυξη κτιριακών υποδομών , με την παραχώρηση χρήσης του 3ΟΥ Γυμνασίου Αγρινίου για τη μετεγκατάσταση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία πανεπιστημιακή κοινότητα στην πόλη αλλά και το συνεχή αγώνα για να λειτουργεί σωστά το Πανεπιστήμιο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να επαναλάβει τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν με την Οικονομική Σχολή». Το θέμα συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου όπου ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός εξέθεσε τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Παπάζογλου και εκτίμησε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις και καλές προθέσεις για το Π.Δ.Ε ενώ η αντιπολίτευση δεν φάνηκε να συμφωνεί. Ο κ Καζαντής που εκπροσώπησε την Πανδημοτική Πρωτοβουλία(ο κ. Σταμάτης απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στην Αθήνα)υπενθύμισε ότι ο κ. Παπάζογλου είχε πρόσφατα εισηγηθεί την κατάργηση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο σε έκθεσή του για ενδεχόμενες συνενώσεις σχολών ενώ η πλευρά της παράταξης του κ. Νικάκη τόνισε ότι ο κ. Παπάζογλου δεν έχει τίποτε να προσθέσει σε όσα ήδη ξέρουμε και πως μόνο με πόρους από την κεντρική εξουσία μπορεί να γίνει το Πανεπιστήμιο όπως πρέπει. Το λόγο πήρε και ο κ. Δήμας από την ίδια παράταξη που κάλεσε την πλειοψηφία να πάρει θέση για το γεγονός ότι η Παιδεία παύει να είναι δημόσια και ότι επιχειρείται σε αυτή και η συμμετοχή επιχειρηματιών που θα οδηγήσει και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Το λόγο πήραν και οι κ.κ. Καλαντζής, Καρακώστας, Ζαμπάρας ενώ δευτερολόγησε και ο δήμαρχος θυμίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ελλάδας έχει δυο τμήματα ένα στη Λαμία και ένα στη Λιβαδειά, άρα δεν είναι το δικό μας αυτό που θα την πληρώσει πρώτο. Στη συνέχεια, βέβαια, του συμβουλίου και με αφορμή άλλο θέμα(κάποιες αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού) είχαμε και τη διαφωνία των δυο μεγαλύτερων παρατάξεων για το αν πρέπει τα συμβούλια να έχουν τόσο πολλούς δικονομικούς όρους ή να λειτουργούν μόνο σε πολιτικό επίπεδο…

Όσοι αποφοίτησαν όμως;
Όλα αυτά κατανοητά, αλλά εμείς ψάξαμε και βρήκαμε στην Κατερίνη τον πρόεδρο των αποφοιτησάντων από το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, τον κ. Δαμιανό Καλπακίδη που πρόσφατα βρέθηκε και στο Αγρίνιο για συναντήσεις με παράγοντες του Πανεπιστημίου αλλά και με πολιτικούς παράγοντες προκειμένου να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Σημειώστε ότι ο κ. Καλπακίδης υπήρξε δραστήριο μέλος της φοιτητικής κοινότητας της πόλης, αποφοίτησε το 2005 και επέστρεψε στο Αγρίνιο για δυο χρόνια για το μεταπτυχιακό του, οπότε ξέρει καλά και την πόλη και τις σχολές, αλλά και τις ιδιαιτερότητες και των δύο.
Σύμφωνα με τον κ. Καλπακίδη η απορρόφηση στην αγορά εργασίας ανάμεσα στα δύο άλλα τμήματα και στον ΔΠΦΠ έχουν δραματική διαφορά, σε βάρος του δεύτερου. «Τα παιδιά που αποφοίτησαν από τα δύο άλλα τμήματα έχουν από αξιοπρεπή έως καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας, ενώ στο δικό μου τμήμα αυτή φτάνει μέχρι το…10%! Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο απόφοιτοι από το τμήμα όλα αυτά τα χρόνια βρήκαν δουλειά στο δημόσιο και μάλιστα ο ένας με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Πολλά παιδιά δουλεύουν σε δουλειές άσχετες, σε σούπερ μάρκετ και άλλες αλυσίδες ενώ και οι επιδόσεις όσων έκαναν μεταπτυχιακό είναι χαμηλές στο να βγουν στο στίβο της εργασίας»
Ποιος είναι ο λόγος για την δραματική αυτή επίδοση του 1/10; Για τον Δαμιανό δεν υπάρχει αμφιβολία: «Συμβαίνει ξεκάθαρα γιατί δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα στη συγκεκριμένη σχολή. Χωρίς αυτά δεν γίνεται η σύνδεση με την αγορά» Όσο για το τι θα μπορούσε να γίνει, είναι σαφής ότι η μετονομασία της σχολής και το πτυχίο του Μηχανικού Περιβάλλοντος θα έλυνε το ζήτημα σε μεγάλο βαθμό καθώς θα ήταν κίνητρο και για το ΤΕΕ να εξετάσει την ένταξη της ειδικότητας αυτής στο δυναμικό του. Μέχρι τότε, άγνωστο.
Η παρουσίαση της πραγματικότητας δεν υποσκάπτει το Πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα με τα εργασιακά δικαιώματα είναι υπαρκτό όπως είναι γεγονός και οι καλές επιδόσεις των άλλων σχολών. Σε μια εποχή που υπάρχουν φωνές αντίδρασης για τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τη δουλειά, πιθανώς γιατί τα Πανεπιστήμια είναι εργαστήρια παραγωγής πολιτικής αντί για επιστήμη και υποτιθέμενης «γνώσης» αντί για έρευνα, καλό είναι να ξέρουμε που βρισκόμαστε και να μην κρύβουμε τέτοιες πραγματικότητες. Γιατί μπορεί να έρθουν και πιο δύσκολες εποχές.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.