Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Ναυάγησε η λύση Πετσαλνικου, ξανά στο προσκήνιο του Παπαδήμου

Ναυάγησε η λύση Πετσαλνικου, ξανά στο προσκήνιο του Παπαδήμου

Ναυάγησε η λύση Πετσάλνικου ως πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης. Οι δύο αρχηγοί οδηγούνται και πάλι στη λύση Παπαδήμου. Μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε τηλέφωνο στον κ. Παπαδήμο από τους κκ Παπανδρέου και Σαμαρά μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο, του πρότειναν την πρωθυπουργία αλλά ο κ. Παπαδήμος επιφυλάχτηκε να απαντήσει και ζήτησε να συναντηθεί με τους δύο αρχηγούς.

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών θα γίνει την Πέμπτη στις 10 το πρωί υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια. Αυτό ανακοινώθηκε ενώ συνεδρίαζαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι κκ Παπούλιας, Παπανδρέου και Σαμαράς.

Νωρίτερα ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε στο θρίλερ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη πριν αρχίσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Μετά από κυοφορία αρκετών ημερών, ο κ. Γ. Παπανδρέου διάβηκε λίγο μετά τις 18.00 την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή του και την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης ώστε να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα» είπε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «συνεργασία πολλών δυνάμεων» ενώ ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «ανακούφιση» γιατί όπως είπε «τα τελευταία 24ωρα περιμέναμε να σχηματισθεί κυβέρνηση» και ζήτησε τη βοήθεια όλων για να πετύχει στο έργο της.

Ο κ. Παπανδρέου είπε συγκεκριμένα: «Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Η δυνατότητα συνεργασίας πολλών πολιτικών δυνάμεων ανοίγει μια νέα ευκαιρία, μια άλλη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας. Νομίζω ότι θα είναι μια βάση για μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας, που ήδη έχουν ξεκινήσει και βεβαίως, να κλειδώσουμε και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που είναι τόσο ζωτικές και για μας και για την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Υπάρχει μια ανακούφιση», απάντησε ο κ. Παπούλιας, «γιατί τα τελευταία 24ωρα περιμέναμε τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση που επωμίζεται πολλά. Πρέπει να τη βοηθήσουμε όλοι για να πετύχει στο έργο της που είναι ένα σημαντικό έργο και ο ελληνικός λαός περιμένει να αποδώσει αυτή η κυβέρνηση».

Όμως, λίγο αργότερα σημειώθηκε νέα εμπλοκή καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο στο οποίο είχε καταφθάσει για να συμμετάσχει μαζί με του Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ περίμενε δέκα λεπτά να αρχίσει η το Συμβούλιο και καθώς δεν εμφανίσθηκαν οι δύο άλλοι αρχηγοί αποχώρησε εκνευρισμένος. Είχε προηγηθεί συνομιλία με τον συνεργάτη του πρέσβη κ. Γ. Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου κάτι ψιθύρισε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ο οποίος κατόπιν αποχώρησε.

Εικάζεται ότι όσο ο κ. Καρατζαφέρης περίμενε τους δύο άλλους αρχηγούς αυτοί συζητούσαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καρατζαφέρη και οδήγησε στην αποχώρησή του.

Αυτήν την ώρα, οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς συζητούν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς είπε στον Πρωθυπουργό ότι δεν έχω πρόβλημα να υποστηρίξω είτε Πετσάλνικο είτε Παπαδήμο είτε οποιαδήποτε άλλη λύση.

Φθάνοντας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος της κ. Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε τα εξής: «η μόνη αλήθεια είναι ότι εγώ δεν έχω πρόβλημα με πρόσωπα. Είναι ανοιχτός σε όποιον μου προτείνει την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου. Το κριτήριό μου δεν έχει σχέση με πρόσωπα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωσή του έξω από τα γραφεία του κόμματος τόνισε: «Πολλοί φαίνεται θα το ήθελαν αλλά η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος. Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα. Την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν έχω πρόβλημα με τα πρόσωπα. Το θέμα είναι να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και η δανειακή σύμβαση και να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση»

tovima.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.