Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Ναύπακτος: Ματαιώθηκαν τα Ριζικάρια λόγω… αρχαιολογίας!

Ναύπακτος: Ματαιώθηκαν τα Ριζικάρια λόγω… αρχαιολογίας!

Mετά την πολύκροτη ιστορία με τις φωτιές στο λιμάνι, η αρχαιολογική υπηρεσία βάζει και πάλι… φωτιές, προκαλώντας ουσιαστικά την ματαίωση μιας άκρως επιτυχημένης εκδήλωσης, συνδεδεμένης με τα τοπικά έθιμα της περιοχής. Μιλάμε για την εκδήλωση που πραγματοποιεί εδώ και δέκα χρόνια ο Σύλλογος “Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές” με τίτλο Ριζικάρια, στο Κάστρο της πόλης.

Αιτία που η προϊσταμένη της 22ης Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η κ. Αναστασία Κουμούση, έθεσε βέτο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, οι φωτιές που ανάβουν στο χώρο του Κάστρου, στο Παλιό Τζαμί, και παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι του Συλλόγου δέχθηκαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, φωτισμό δηλαδή αντί για πραγματικές φωτιές, η προϊσταμένη δεν δέχθηκε να υποχωρήσει της απόφασής της.
Για όσα συνέβησαν, ο Σύλλογος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Η προγραμματισμένη εκδήλωση ”Ριζικάρια” για την Κυριακή 24 Ιουνίου στο Τζαμί, ματαιώνεται λόγω άρνησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου να επιτρέψει την χρήση του πλατώματος στο τζαμί.
Ο Σύλλογος ακολουθώντας την πεπατημένη διαδικασία των τελευταίων 10 ετών, προχώρησε σε αίτηση άδειας χρήσης του συγκεκριμένου χώρου.
Η Αρχαιολογία με προφορική της απάντηση αρνήθηκε την παραχώρηση λόγω του ότι στην εκδήλωση γίνεται χρήση φωτιάς βάση του εθίμου.
Μετά από διαβεβαίωσή μας ότι δεν θα γίνει χρήση φωτιάς και πάλι μας ενημέρωσαν ότι η εισήγηση στο Δευτεροβάθμιο όργανο της θα είναι αρνητική.
Είναι γεγονός ότι η άρνηση αυτή μας εξέπληξε καθότι το συγκεκριμένο έθιμο θεωρείται ”άυλο πολιτιστικό αγαθό το οποίο πρέπει να προστατεύεται.”
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως την σχολή χορού κ. Λίας Αποστολοπούλου που πραγματικά δούλεψαν σκληρά”.

Αυτά λέει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του και είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία εξαντλεί την αυστηρότητά της σε ζητήματα που αφορούν τα τοπικά έθιμα, ενώ δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο σε θέματα συντήρησης, λειτουργίας αλλά και προστασίας των μνημείων της πόλης.
Είναι πραγματικά λυπηρό να ζούμε σε μια πόλη με τόσο μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και η γραφειοκρατία, ίσως και η προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, να μας στερεί την δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησής του. Πραγματικά κρίμα, νομίζουμε ότι ο Δήμος θα πρέπει να δει το θέμα λίγο πιο δυναμικά κάνοντας παρεμβάσεις σε υψηλότερο επίπεδο…

http://www.nafpaktia.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.