Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Να δοθεί προτεραιότητα στους νέους αγρότες

Να δοθεί προτεραιότητα στους νέους αγρότες

Να δοθεί προτεραιότητα στους νέους αγρότες και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 

Το μήνυμα πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους νέους αγρότες και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, επαναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Κατσιφάρας, με αφορμή την ολοκλήρωση της επτάμηνης εκστρατείας που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA) με γενικό τίτλο «Μέλλον Τρόφιμα Αγρότες (Future Food Farmers)».

«Αποτελεί πλέον διαπίστωση ότι ο αριθμός των νέων αγροτών, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μειώνεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς. Σήμερα, μόνο το 6% των αγροτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτω από την ηλικία των 35 ετών. Αν δεν αντιμετωπιστεί η ηλικιακή κρίση στον αγροτικό τομέα, τότε η προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η διατροφική επάρκεια και η ασφάλεια των τροφίμων θα είναι υπό απειλή» τονίζει ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, της οποίας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πόλο, πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθεί δράση τώρα για να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Γεωργία θα μπορεί να ανταποκριθεί στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα που αναμένει η ευρωπαϊκή κοινωνία».

Η εκστρατεία του CEJA ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο πρόεδρός της Joris Baecke, με επιστολή του προς τον κ. Κατσιφάρα, τον ευχαριστεί και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που τους παρείχε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Η επιτυχία της εκστρατείας «Μέλλον Τρόφιμα Αγρότες (Future Food Farmers)» δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη δική σας βοήθεια. Εμείς δεν θα μπορούσε να επιτύχουμε τέτοια διεισδυτικότητα και να προσελκύσουμε την αυξημένη προσοχή σε αυτό το σημαντικό σκοπό, χωρίς εσάς, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη συνεχή σας υποστήριξη στους νέους ευρωπαίους αγρότες».

Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε τη διακήρυξη, ένωσε τη «φωνή» της με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA), υποστηρίζοντας την καμπάνια και ζητώντας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ηλικιακή κρίση στον αγροτικό τομέα στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί πως το CEJA (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών – Conseil Européen des Jeunes Agriculteurs) απαρτίζεται από 30 εθνικές οργανώσεις από την ΕΕ-27, που αντιπροσωπεύουν συνολικά περίπου 1,8 εκατομμύρια νέους αγρότες στην Ευρώπη. Το CEJA εκπροσωπεί τα πολιτικά συμφέροντα των μελών του και έχει ως πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση της εγκατάστασης των νέων γεωργών. Θεωρείται ως ένας από τους βασικούς υπέρμαχους για τον γεωργικό τομέα στην Ευρώπη.

Κύριοι στόχοι του είναι η διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών στην Ευρώπη, να ενημερώνει, να εκπαιδεύει και να εκπροσωπεί τους νέους γεωργούς, να λειτουργεί ως φόρουμ για την επικοινωνία και το διάλογο μεταξύ των νέων γεωργών και να ενθαρρύνει το δημόσιο ενδιαφέρον πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της γεωργίας.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.