Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020

Να λένε “όχι” οι δανειολήπτες σε προσημείωση-υποθήκη…

….όταν στο δάνειο υπάρχει εγγύηση δημοσίου

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς υπάρχουν τουλάχιστον δυο τράπεζες και στην περιοχή του Αγρινίου που ζητάνε από δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει δόσεις από δάνεια, από εκείνα που έχουν δοθεί με την εγγύηση του δημοσίου, να προβούν σε προσημείωση περιουσιακού στοιχείου ή/και σε υποθήκη. Κλασσικό παράδειγμα είναι τα λεγόμενα δάνεια των «σεισμόπληκτων», στο 80% των οποίων εγγυητής είναι το δημόσιο και παρόλα ταύτα οι εν λόγω τράπεζες επιμένουν ακόμα για κάτι τέτοιο και από τη στιγμή που βγήκε η υπουργική απόφαση για γενναία παράταση.
Οι δανειολήπτες λοιπόν πρέπει να αρνούνται κάτι τέτοιο και να γνωρίζουν ότι το νομικό πλαίσιο τους καλύπτει. Αυτό είναι κάτι που συνιστά και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα και κάτι που έχει τονίσει πολλές φορές και ο πρόεδρός του κ. Τσιχριτζής προς κάθε ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση των σεισμόπληκτων μια τράπεζα μπορεί να ζητήσει προσημείωση ή υποθήκη μόνο για το 20% του συνολικού ποσού και για τους τόκους, διότι αυτοί κεφαλαιοποιούνται. Από κει και πέρα, ουδέν.
Το γιατί συμβαίνει αυτό μάλλον έχει να κάνει με τις πρακτικές των τραπεζών που ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν το λένε, αλλά απλώς δεν θεωρούν το ελληνικό δημόσιο αξιόπιστο εγγυητή, που πιθανώς να μην είναι. Το ερώτημα είναι αν και οι ίδιες είναι πλέον κεφαλαιακά αξιόπιστες ή κρέμονται σε μια κλωστή, όχι όλες, αλλά ορισμένες…

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.