Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Να (μην) είσαι εκεί κ. Βενιζέλε…

Να (μην) είσαι εκεί κ. Βενιζέλε…

syn

Σήμερα τελειώνει μια ολόκληρη εποχή. Μετά την αποχαιρετιστήρια ομιλία Βενιζέλου χτες στη Βουλή ήρθε σήμερα και η ομιλία του στο κομματικό ακροατήριο του συνεδρίου που ο ίδιος συγκάλεσε. Για τελευταία φορά με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος αυτού. Οι επόμενοι που θα έρθουν θα είναι μια Φώφη, ένας Λοβέρδος ή ο μικρός Οδυσσέας, πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για τέλος εποχής. Αναμένεται και το τέλος εποχής του Σαμαρά δηλαδή για να δούμε τι μένει, αν κι εκεί μπορεί να δούμε την Ντόρα ή τον «ανηψιό/εθνάρχη» σε ένα ξαναζεσταμένο πιάτο.

Οι σύνεδροι από δω από τα μέρη μας θα μας πουν και τα παραλειπόμενα, μιας κι έδωσαν τέτοιο τιτάνιο αγώνα για να ζήσουν αυτές τις στιγμές. Ο τελευταίος εκ των δεινοσαύρων κι από αυτό το χώρο φεύγει αφήνοντας πίσω του την αίσθηση ότι επρόκειτο για έναν ταλαντούχο άνθρωπο που χρεώθηκε μεν περισσότερα από όσα του αναλοδούσαν, αλλά που δεν έπρεπε ποτέ να κάνει-τουλάχιστον-τον οικονομολόγο. Άνθρωποι σαν τον Βενιζέλο που θέλουν να μας πουν ότι  πήραν τις δύσκολες αποφάσεις και αναγκάστηκαν να μαζέψουν την μπουγάδα των λαθών του Γιώργου(αυτό περιέγραψε πολλές φορές σήμερα ο Βενιζέλος)εκείνες τις κρίσιμες ώρες δεν το παίζουν οικονομολόγοι να βάζουν φοροείσπραξη στο ρεύμα. Καλούν την αφρόκρεμα των επιστημόνων της χώρας- από όλη τη Γη- και προκαλούν εθνική συναίνεση ως συνταγματολόγοι. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Το γεγονός ότι ήρθαν έτσι τα πράγματα που ο Βενιζέλος βλέπει οι επόμενοι από αυτόν να κρατάνε τον ΕΝΦΙΑ, να συνομιλούν ακόμα με τους δυνάστες μας και να διπλασιάζουν την εισφορά σε όποιον κάνει δεύτερη δουλειά δεν είναι δικαίωση.

Πάει κι αυτό λοιπόν. Ίσως και να είναι το τελευταίο συνέδριο του φαινομένου που σημάδεψε για πάντα τη χώρα, του ΠΑΣΟΚ. Που δεν μας έκανε γκαρσόνια της Ευρώπης αλλά επαίτες της Ευρώπης. Σε μια δημοσκόπηση σήμερα για το ποιος πολιτικός αρχηγός κέρδισε τις εντυπώσεις χτες στη Βουλή, προηγείται με διαφορά ο Βενιζέλος. Κι εγώ αυτό θα ψήφιζα. Αλλά τον άκουσα σήμερα, την ύστατη ώρα να λέει ότι «τη δεκαετία του ’80 δεν μπορώ να χρεωθώ το ΠΑΣΟΚ γιατί ήμουν στο Πανεπιστήμιο, την εποχή Σημίτη επίσης, γιατί δεν ήμουν στον πυρήνα των «Σημιτικών». Όσο για την ομάδα Παπανδρέου αυτή με πολέμησε λυσσαλέα». Και τότε; Ποια η ευθύνη που αναλαμβάνει; Τι χρεώνεται; Μάλλον τίποτε, ίσως ότι δεν ξεδίπλωσε τη μεγαλοφυΐα του! Για κάτι τέτοια κανένας δεν πιστεύει ακόμα ότι έχει αποχωρήσει και θα παραμείνει βουλευτής. Όπως και να έχει πάντως, το ΠΑΣΟΚ που εννοείται ότι αφήνει, δεν θα υπάρχει αύριο…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.