Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Να ξέρετε ότι η Εκκλησία δεν παντρεύει κουμπάρους

Η Εκκλησία είπε όχι στην τέλεση θρησκευτικού γάμου σε ένα ζευγάρι από τη Ρόδο, επειδή ο γαμπρός είχε βαφτίσει το παιδί της νύφης.

i-ekklisia-den-pantreuei-koumparous.w_l

Η Εκκλησία είπε όχι στην τέλεση θρησκευτικού γάμου σε ένα ζευγάρι από τη Ρόδο, επειδή ήταν ήδη κουμπάροι. Ο γαμπρός είχε βαφτίσει στο παρελθόν το παιδί της νύφης, γεγονός που τους καθιστά πνευματικούς συγγενείς δευτέρου βαθμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Εθνους», η υπόθεση αυτή απασχόλησε και την Ιερά Σύνοδο, η οποία κατόπιν γνωμοδοτήσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί των δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, αποφάσισε στις αρχές Μαρτίου ότι «κωλύεται ο γάμος μεταξύ του ζευγαριού εκ Ρόδου, ένεκεν πνευματικής συγγένειας δευτέρου βαθμού, ήτοι γάμου μεταξύ αναδόχου και μητρός αναδεκτού».

Πάντως, η περίπτωση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, καθώς η σχετική διάταξη προβλέπεται για όλα τα ζευγάρια που τυγχάνει να είναι και κουμπάροι: «Κωλύεται ο γάμος μεταξύ του (της) αναδόχου (νονού) και του (της) βαπτισθέντος ή των γονέων του και τανάπαλιν. Πνευματικοί αδελφοί δε λογίζονται, εκείνοι, οι οποίοι έχουν κοινό ανάδοχο και επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικού γάμου στις περιπτώσεις αυτές».

Σημειώνεται, ότι δεν είναι λίγοι οι ιερείς που θεωρούν αναχρονιστικήτης αντίληψη αυτή στην περίπτωση, πάντα, που δεν υπάρχει συγγένεια εξ αίματος.

thetoc.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.