Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Να πει κάποιος και για τα ενοίκια;

Να πει κάποιος και για τα ενοίκια;

enoikia1705

Καθώς η κατάσταση είναι ρευστή στο πολιτικό σκηνικό ξαναέρχονται στο προσκήνιο διάφορα ζητήματα που ακόμα δεν έχουν λυθεί. Για παράδειγμα κινήματα στο Αγρίνιο που προσπαθούν να αποτελέσουν ανάχωμα σε πλειστηριασμούς, ειδικά πρώτης κατοικίας ανακοίνωσαν ότι θα έχουν παρουσία στη Παρασκευή των Κινημάτων μεθαύριο αλλά και παράσταση σε δίκη που γίνεται σήμερα για να αποτραπεί η δέσμευση της πρώτης κατοικίας συμπατριώτη μας τρίτεκνου, από το Μεσολόγγι.

Μήπως όμως έχει έρθει ο καιρός όμως  να ασχοληθούμε και με το τι συμβαίνει με τους ενοικιαστές; Μια κατηγορία που επειδή είναι μειοψηφία στην Ελλάδα συχνά πέφτει θύμα όχι μόνο των μεγαλοϊδιοκτητών.

Πριν λίγες μέρες ο πανελλήνιος σύλλογος ιδιοκτητών ακινήτων έκανε τις πρώτες παραστάσεις διαμαρτυρίες και προανήγγειλε κινητοποιήσεις γιατί το πολυνομοσχέδιο που πέρασε-λέει-είναι πολύ ευνοϊκό για τους ενοικιαστές και ενθαρρύνει εκείνους που είναι κακοπληρωτές. Δεν έχουμε το χρόνο να παρουσιάσουμε τη γελοιότητα του νόμου που στον ενοικιαστή δικαιολογεί γύρω στο χιλιάρικο στη φορολογική του δήλωση για ενοίκιο, με αποτέλεσμα ότι δηλώσει από κει και πάνω να είναι αχρείαστα και απλά αιτία διένεξης με τον ιδιοκτήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Εδώ υπάρχει μια άλλη μεγαλύτερη στρέβλωση που  εύκολα μπορεί να τη διασταυρώσει κανείς αν μιλήσει με κάποιον μεσίτη.

Στο Αγρίνιο, επί παραδείγματι, είναι αδύνατον να βρεις να νοικιάσεις σπίτι αν δεν πέσεις εσύ προσωπικά πάνω στην περίπτωση! Μιλάμε για σπίτι για οικογένεια γιατί τα μικρά κινούνται από φοιτητές τα ¨καλά” και από αλλοδαπούς τα παλιά στα όρια του παρατημένου(εκεί υπάρχει ένα άλλο θέμα με τους ιδιοκτήτες, οι συνθήκες όπου στοιβάζουν 5ή 6 ανθρώπους αλλά  αυτό είναι άλλο ζήτημα). Με λίγα λόγια δεν ανακοινώνονται σπίτια που νοικιάζονται για οικογένειες και ο λόγος είναι απλός: όλοι ξέρουν ότι να πάρει σπίτι δεν μπορείς πλέον με δάνεια, άρα ψάχνεις για ενοίκιο. Δεν βρίσκεις- γιατί οι λίστες αναμονής έχουν και σε μεσιτικά και σε αγγελίες εκατοντάδες άτομα- με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν καταλήξει υψηλότερες από πριν την κρίση για τα καινούρια σπίτια! Θα πει κανείς δικαίωμά τους των ιδιοκτητών, δικό τους είναι ότι θέλουν το κάνουν, ο καπιταλισμός τα έχει αυτά, οι τιμές δεν είναι πάντα αληθινές. Ναι, αλλά δεν εννοείται ότι αυτό αντιπαλεύουν όσοι θέλουν δικαιοσύνη;

Θυμίζω εδώ ότι το κοινωνικό μέρισμα που θα υπάρξει σε λίγο καιρό θα έχει εισοδηματικό κριτήριο χαμηλά για οικογένεια, αλλά, είτε έχεις μέχρι 200.000 ακίνητη περιουσία είτε είσαι στον άσο, δεν θα υπάρχει διαφορά. Και θα πει κάποιος ότι οι πιο πολλοί από αυτούς που έχουν σπίτι το χρωστάνε και ματώνουν. Ναι, αλλά υπάρχουν και οι άλλοι που δηλώνουν 6-7 χιλιάδες και έχουν δύο ακίνητα κληρονομιά και δεν πληρώνουν ούτε ενοίκιο, ούτε δόση στην τράπεζα. Γιατί αυτοί είναι σε μοίρα να πάρουν…μέρισμα και κάποιος που είναι στο νοίκι, με δυο παιδιά και εισόδημα 15 χιλιάδες όλης της οικογένειας δεν δικαιούται; Μήπως γιατί οι ενοικιαστές είναι σαν να μην υπάρχουν; Μήπως γιατί δεν έχουν ποιος να τους εκπροσωπεί αφού τα φώτα έχουν πέσει στους πολλούς που πήραν σπίτι τα τελευταία χρόνια;

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.