Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

ΝΔ: Αντίπαλός μας μόνο ο Τσίπρας, λένε οι τέσσερις υποψήφιοι

ndtesseris-thumb-large«Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους, έστειλαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή.

«Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού. Αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του συγκρουσιακού κλίματος που είχε δημιουργηθεί εντός του κόμματος, μετά και τη χθεσινή ανοικτή σύρραξη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αλλά και τις σαφείς αιχμές του κ. Ευ. Μεϊμαράκη για μεθοδεύσεις ως προς την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει τη μηχανογράφηση της εκλογικής διαδικασίας. Ο σπόρος της αμφισβήτησης έχει ήδη πέσει στο νεοδημοκρατικό χωράφι και έρχεται ως συνέχεια ενός πλούσιου παρασκηνίου σχετικά με τις κινήσεις κορυφαίων κομματικών παραγόντων και μελών της Επιτροπής υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Υπό την έννοια αυτή, και ενώ ήδη είχαν αρχίσει να ακούγονται φωνές περί της ανάγκης εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος (σ.σ. κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2009 προκειμένου να αλλάξει η διαδικασία εκλογής Προέδρου), η συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων είχε οριστικοποιηθεί νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης. Ο κ. Μεϊμαράκης δέχθηκε σχετικές εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σχετική δημόσια έκκληση είχε απευθύνει και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.

«Ζητώ συνάντηση των υποψηφιών, πριν την κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να τελειώσουν τα διαδικαστικά σήμερα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης (Μέγκα), προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταματήσει η ΝΔ να δίνει αυτή τη ντροπιαστική εικόνα». Το ερώτημα, ωστόσο, είναι τί μπορεί να προκύψει από αυτή.

Επιστρέφει στην ΚΕΦΕ ο εκπρόσωπος Μεϊμαράκη

Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανιζόταν αποφασισμένος να ζητήσει δικλείδες ασφαλείας τόσο ως προς τα μητρώα μελών όσο και ως προς τη διαδικασία (τρόπος ανάθεσης της μηχανογράφησης). Προσερχόμενος το μεσημέρι στη Συγγρού, σχολίασε προς τους δημοσιογράφους ότι εφόσον ο νομικός σύμβουλος του κόμματος διαβεβαιώσει ότι η ακολουθούμενη, σήμερα, διαδικασία είναι σύννομη τότε για τον ίδιο το θέμα θεωρείται λήξαν.

Πάντως, πηγές κοντά στους τρεις συνυποψηφίους του κ. Μεϊμαράκη αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο αναβολής της διαδικασίας με στόχο ένα έκτακτο Συνέδριο, που όπως προειπώθηκε θα μπορούσε να μεταβάλλει άρδην τους όρους της εκλογικής μάχης. «Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πραξικόπημα και θα οδηγούσε το κόμμα σε διάσπαση» προειδοποιούν.

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, σε δήλωσή του το απόγευμα, εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος», καθώς όπως είπε, μετά την χθεσινή του παρέμβαση «επιβάλαμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα».

«Hδη αναρτήθηκαν οι προδιαγραφές στο ίντερνετ και προχωράμε στην ανοιχτή διαδικασία», υπογράμμισε ακόμη, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε «αυτονόητη» την επιστροφή του εκπροσώπου του στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ.

Οσο για τη συνάντηση στη Βουλή, με τους άλλους τρεις υποψηφίους για την ηγεσία της παράταξης, επισήμανε ότι «πάντα βοηθάει η συζήτηση μεταξύ των συνυποψήφιων για όλα τα θέματα», συμπληρώνοντας ότι συζητά μαζί τους τηλεφωνικώς τακτικά.

Τζιτζικώστας: Κανένα θέμα αναβολής των εκλογών

Τις θέσεις του με τις οποίες προσήλθε στη συνάντηση των τεσσάρων στη Βουλή έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα, από την πλευρά του, και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας υπενθυμίζει πως «ο κ. Μεϊμαράκης, μετά τις εθνικές εκλογές, έδωσε την εντολή να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή του νέου προέδρου της, από τη βάση της παράταξής» και -όπως λέει- με αυτή την απόφαση κατέθεσε και την υποψηφιότητά του.

Θέλοντας να κλείσει την όποια συζήτηση για ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών, ο κ. Τζιτζικώστας ξεκαθαρίζει πως «οι εκλογές θα γίνουν στις 22 Νοεμβρίου, με τον τρόπο που ρητά ορίζει το καταστατικό, με απόλυτη διαφάνεια, με τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκλογή του 2009 και με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΦΕ και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων»

Όπως λέει, «η εκλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί κατάκτηση των μελών της, μέγιστης νομιμοποίησης και δημοκρατικότητας των επιλογών της και πηγή δύναμης και ανανέωσης για την παράταξή μας», και «οποιαδήποτε καταστρατήγηση του καταστατικού, προσχηματικές αντιδράσεις και τυχόν ακύρωση των εκλογικών διαδικασιών, θα συνιστούσε πραξικόπημα, παραβίαση κάθε αρχής δημοκρατικότητας και νομιμότητας και ευθεία προσβολή των μελών της παράταξής μας».

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας τονίζει πως «η δημοκρατική έκφραση της κοινωνικής βάσης της Νέα Δημοκρατία δε αποτελεί κίνδυνο», αντιθέτως όπως λέει, κάθε άλλη επιλογή, συρρικνώνει και μικραίνει τη Νέα Δημοκρατία και την κρατά καθηλωμένηνη στο χθες.«Τώρα, είναι η ώρα να ακούσουμε τη φωνή της»καταλήγει ο κ. Τζιτζικώστας.

Κακλαμάνης: Λύση αλλιώς έκτακτο Συνέδριο

Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοσταθμό Real, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, είχε εκφράσει την θέση ότι «εάν αυτό το θέμα δεν λήξει εντός του προσεχούς 24ώρου η λύση είναι το έκτακτο συνέδριο, το οποίο μπορεί να γίνει τάχιστα».

Ο κ. Κακλαμάνης έσπευσε να πάρει θέση υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, προτείνοντας να κλείσει ο κατάλογος των μελών που θα ψηφίσουν μία εβδομάδα πριν τις κάλπες. «Για τα χθεσινά γεγονότα, επί της ουσίας, είχε απόλυτα δίκιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος του κόμματος να πηγαίνει και να λέει “επέλεξα εταιρία”», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής που τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Χρειάζεται διαφάνεια και αξιόπιστη εταιρεία, με ό,τι σημαίνει η λέξη αξιόπιστη με “A” και είμαι πολύ σαφής στο τι εννοώ».

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού ο Νικήτας Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές χωρίς εκλογικό κατάλογο: «Βεβαίως να ψηφίσουν και μη μέλη, ναι. Αλλά θα κλείσει ο εκλογικός κατάλογος μία εβδομάδα τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Με τρία ευρώ; Με 3 ευρώ, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές και να μην υπάρχει εκλογικός κατάλογος».

kathimerini.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.