Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Ν. Φαρμάκης: “ανέτοιμη η Περιφερειακή Αρχή, έσωσε τα προσχήματα στο 90’”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της 4ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ήταν η Γνωμοδότηση επί της Μελέτης «Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Ελλάδος».
Tελικά τo Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής αποφάσισε να παραταθεί παρατείνεται σχετική η διαβούλευση μέχρι τις 15 Μαρτίου
Σύμφωνα με τον αιτωλοακανάνα περιφερειακό σύμβουλο Νεκτάριο Φαρμάκη (με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας») η Περιφερειακή Αρχή ήταν ανέτοιμη και η μελέτη σαφώς ελλιπής και δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις του Δ. Μεσολογγίου, του Δ.Αγρινίου και οι προτάσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας. Αναφέρει σε δήλωση του ο Ν Φαρμάκης:

φαρμακης«Έσωσε τα προσχήματα στο 90’»

Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της 4ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ήταν η Γνωμοδότηση επί της Μελέτης «Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου  Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Ελλάδος».

Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας αναπτυξιακό ζήτημα με στρατηγικό περιεχόμενο που ρυθμίζει και «προτεραιοποιεί» τους αναπτυξιακούς άξονες της Π.Δ.Ε με βάση τον χωροταξικό σχεδιασμό της.

Για την Αιτωλοακαρνανία, αποτελούσε και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ίσως ένας «οδικός χάρτης ανάπτυξης» βασισμένος στις πραγματικές ανάγκες του τόπου , στον οποίο θα τίθενται από την ίδια την Περιφέρεια, ως προτεραιότητες, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν με σκοπό την οικονομική εξέλιξη της περιοχής. Είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των Αιτωλοακαρνάνων για άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, που μας καθιστούν επί της ουσίας πολίτες β’ κατηγορίας και δεν βοηθούν (δικαίως) στην ενίσχυση της Περιφερειακής συνείδησης.

Ωστόσο, η ελλιπής διαβούλευση και οι πλημμέλειες της μελέτης αυτής καθ’ αυτής οδήγησαν, στην αναβολή της λήψεως αποφάσεως. Εύσχημα ο Περιφερειάρχης, πρότεινε την αναβολή λήψης απόφασης λέγοντας επί λέξει «Θέλουμε να δοθεί ο απαραίτητος και ουσιώδης χρόνος ώστε όλοι οι φορείς που δεν έχουν προλάβει μέχρι στιγμής να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, να το κάνουν και μετά την εξέτασή τους να φέρουμε και πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα και να συζητηθεί πιο διεξοδικά».

Η αλήθεια όμως είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή ήταν ανέτοιμη και η μελέτη σαφώς ελλιπής. Το γεγονός αυτό ομολογήθηκε από τον ίδιο τον μελετητή , ο οποίος είπε ότι ΔΕΝ ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις του Δ. Μεσολογγίου, του Δ.Αγρινίου και οι προτάσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, «πετώντας το μπαλάκι» στην Περιφέρεια. Πολύ σύντομα όμως θα φανεί αν αυτές οι ελλείψεις ήταν θέμα τεχνικής πλημμέλειας ή πολιτική απόφαση , όταν θα παρουσιασθεί εκ νέου η μελέτη. Θα δούμε λοιπόν τότε αν θα έχουν ληφθεί υπόψη οι καθόλα σοβαρές και τεκμηριωμένες επισημάνσεις και προτάσεις του Δ. Μεσολογγίου, του Δ. Αγρινίου αλλά και του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας. Αν αυτό δεν γίνει τότε θα μιλάμε για κατάφορη αδιαφορία μπροστά στα αιτήματα ενός Νομού για το μέλλον του , αφού άλλοι σχεδιάζουν γι’ αυτόν χωρίς ουσιαστικά να τον ρωτάνε, «Κύριος οίδε» με ποια λογική και εξυπηρετώντας ποια συμφέροντα.

Σαν περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, δεν μπορώ παρά να σεβαστώ τις προτάσεις που κάνουν οι φορείς του τόπου επί του θέματος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλές από αυτές είναι επείγουσες και μπορούν να βάλουν σε αναπτυξιακή  τροχιά τον Νομό μας. Είναι δε προτάσεις που αποτελούν πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και μπορούν να βοηθήσουν στην πολυπόθητη άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Στην επόμενη συνεδρίαση, ελπίζουμε να μην χρειασθεί να κάνουμε τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις που είχαμε ετοιμάσει για σήμερα (δύσκολο το βλέπουμε…), γιατί αυτό θα σημαίνει ότι για ακόμη μία φορά η Αιτωλοακαρνανία μπήκε σε 2η μοίρα. Γι’ αυτό και θεωρούμε καλοπροαίρετα ότι τα προσχήματα σώθηκαν στο 90’. Μένει να δούμε και την ουσία.

Υ.Γ : Μια φιλική συμβουλή σε όσους σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς… Κόψτε το copy paste… Εκτίθεστε!

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.