Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου: Αλληλεγγύη στον ξένο δίπλα μας – ελευθερία στον ξένο μέσα μας!

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου: Αλληλεγγύη στον ξένο δίπλα μας – ελευθερία στον ξένο μέσα μας!

νεολαίαΣΥΡΙΖΑΑνακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου για τη Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Η 21η Μάρτη καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού το 1966, σε ανάμνηση της ρατσιστικής αστυνομικής επίθεσης κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική το 1960. 70 άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους. Σήμερα, 55 χρόνια αργότερα, οι μετανάστες κι οι πρόσφυγες παραμένουν της γης οι κολασμένοι. Χιλιάδες ψυχές χάνονται στα σύνορα του Έβρου και στις θάλασσες του Αιγαίου σε αναζήτηση μιας ανθρώπινης ζωής. Άλλοι, πάλι, αποτελούν φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, βιώνοντας το «ευρωπαϊκό όνειρο» της ανέχειας και της εκμετάλλευσης στις Μανωλάδες της χώρας.
Η διαμόρφωση της αντιρατσιστικής συνείδησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο σπόρος της ξενοφοβίας καλλιεργήθηκε συστηματικά σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας από την πατριαρχική οικογένεια, το εθνοκεντρικό σχολείο και τα ΜΜΕ ως διαμορφωτές συνειδήσεων. Η άνοδος της ακροδεξίας, με τη Χρυσή Αυγή ως το μακρύ χέρι του συστήματος, δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία και την έστρέψε ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, το αντιρατσιστικό κίνημα έχει την ευκαιρία να πρωτοστατήσει και να κλιμακώσει τις διεκδικήσεις του για έναν κόσμο στο μπόι όλων μας. Απέναντι στον «εμφύλιο των φτωχών» και τη συγκάλυψη των ιθυνόντων για την κρίση, τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση, εμείς προτάσσουμε μια κοινωνία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια κοινωνία που στη θέση των στρατοπέδων κράτησης τοποθετεί ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Μια κοινωνία στην οποία κανένα παιδι γεννημένο στη χώρα δε στερείται την ιθαγένεια και τα ίσα δικαιώματα.Μια κοινωνία που ντόπιοι και μετανάστες ζουν και εργάζονται με αξιοπρέπεια και πρόσβαση στο σύστημα της εκπαίδευσης και της υγείας.Διεκδικούμε μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης για όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και άσυλο για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.
Στις 21 Μάρτη, ντόπιοι και μετανάστες βρισκόμαστε σε δρόμους και πλατείες και διεκδικούμε το αυτονόητο: δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για όλους.

Αλληλεγγύη στον ξένο δίπλα μας – ελευθερία στον ξένο μέσα μας!

Νεολαία Σύριζα Αγρινίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. φοιτητής εισπράκτορας

    Αν και κολλάτε σε μερικά πράγματα είστε συμπαθητικα παιδιά. Μια κουβέντα για το πανεπιστήμιο όνως ρε παιδια …γιατι θυμάστε παγκόσμιες μερες..για να χαιρονται καποιοι λυγιστοί πρωην φοιτητές;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.