Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2020

Νομιμοποίηση των εργατών γης ζητούν οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών

 Λύση στο πρόβλημα των παράνομων εργατών γης σκοπεύουν να αναζητήσουν συντονισμένα τις επόμενες μέρες οι ομάδες παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Είτε έχουν ανάγκη από μόνιμους εργάτες, είτε από μετακλητούς για 4-6 μήνες, το θέμα είναι ότι όλοι χρειάζονται νομιμοποίηση, για να μπορέσουν να ασφαλιστούν και να ενταχθεί το κόστος εργασίας (μεροκάματα) στα στοιχεία ή βιβλία εσόδων-εξόδων, που τηρούν από φέτος οι παραγωγοί.

0E1C91F427DF9CC7178A81CB61D2197E

Eν τω μεταξύ, από το υπουργείο Εσωτερικών έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας και ήδη έχει γίνει η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Μεταξύ των διατάξεων που συζητούνται είναι και το άρθρο 13 που αναφέρεται στην «αίτηση μετάκλησης πολιτών τρίτης χώρας για εποχική εργασία».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, «το κόστος ασφάλισης στον ΟΓΑ για τους μετακαλούμενους εργάτες από τρίτες χώρες και κυρίως την Αλβανία, είναι 178 ευρώ το μήνα. Για να υποβάλω αίτημα για έναν εργάτη θα πρέπει να προκαταβάλω με την υποβολή του αιτήματος και των δικαιολογητικών που απαιτούνται 150 ευρώ παράβολο και δύο μήνες ασφαλίστρου. Συνολικά 506 ευρώ ανά εργάτη προκαταβολικά. Συνήθως ένας μέσος όρος απασχόλησης είναι 75 εργάσιμες μέρες για κάθε εργάτη στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ή 4 ημερολογιακοί μήνες. Δηλαδή σύνολο 862 ευρώ ή 11,50 ευρώ ανά ημέρα εργασίας. Εφόσον ο μέσος όρος του μεροκάματου είναι 24-25 ευρώ, μιλάμε για κόστος ασφάλισης ίσο με το 46% του μεροκάματου.

Μέχρι και πέρυσι καλύπταμε αυτή την τεράστια επιβάρυνση με Αλβανούς εργάτες που έρχονταν με τρίμηνη τουριστική βίζα. Σήμερα όμως, λόγω της θέσπισης βαρύτατων ποινών για παράνομη απασχόληση, δηλαδή 10.000 ευρώ πρόστιμο ανά εργαζόμενο συν ποινικό αδίκημα (πλημμέλημα) και, λαμβανομένου υπόψη ότι το κόστος εργασίας για να το αφαιρέσουμε από τα έσοδά μας πρέπει να το καταγράψουμε στα βιβλία μας, θα πρέπει αυτό το κόστος να είναι νομιμοποιημένο για να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο Οικονομικών. Επομένως αυτόματα κατά τη φετινή χρήση θα προκύψει (και για τις επόμενες) αύξηση κοστολογίου στο εργατικό κόστος, πάνω από 40%. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι στα οπωροκηπευτικά και ειδικότερα στα ροδάκινα το εργατικό κόστος συμμετέχει με πάνω από 50% στο συνολικό κόστος.

Πρότασή μας είναι να γίνει μία ειδική μεταχείριση για τους μετακαλούμενους εργάτες οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να απαλλαχθούν από το ποσοστό εκείνο του ασφαλίστρου που αφορά συνταξιοδότηση και να παραμείνει το ασφάλιστρο για τις παροχές υγείας και περίθαλψης. Έτσι θα έχουμε ένα πολύ λογικό κόστος ασφάλισης για παροχές που πραγματικά θα παρέχονται στον ασφαλισμένο.»

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί κηπευτικών, που έχουν ανάγκη από νόμιμους εργάτες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ζητάνε μία μονιμότερη λύση, με χαρτιά και άδειες παραμονής για εργασία. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης, προτείνει μέσω του Agronews να γίνει συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις Ομάδες Παραγωγών της Ελλάδας. Ειδικότερα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στα Μέγαρα μας είπε: «Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση προς το υπουργείο: Να γίνει καταγραφή των εργατών, να ελεγχθούν με υγειονομικές εξετάσεις, να καταβάλουν μια εγγυητική (1.000-1.500 ευρώ) να τους δώσουμε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και να τους δηλώσουμε νόμιμα, με εργόσημα και ό,τι άλλο χρειάζεται. Η μετάκληση εργατών δεν μας καλύπτει, γιατί χρειαζόμαστε εργατικά χέρια καθημερινά».

Το πρόβλημα των εργατών γης στην Ηλεία είναι ακόμα πιο περίπλοκο. Η μετάκληση λύνει προσωρινά το πρόβλημα, διότι πρόκειται για εργάτες που έρχονται από πιο μακρινές χώρες (κυρίως Μπαγκλαντές) και για την παραμονή τους με εξαρτημένη εργασία το νέο νομοσχέδιο απαιτεί να έχουν εξασφαλιστεί κατάλληλα καταλύματα. Όπως μας εξηγούν παραγωγοί από την περιοχή της Νέας Μανωλάδας, χρειάζεται ειδική ρύθμιση για να μπορούν να δίνονται εύκολα άδειες για οικίσκους με προσωρινά καταλύματα, πράγμα που σε αυτή τη φάση, με την περίοδο συγκομιδής της φράουλας να έχει ξεκινήσει, είναι δύσκολο να επιλυθεί θεσμικά».

http://www.agronews.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.