Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

«Νυχτερινό Σχολείο: το κοινωνικό πρόσωπο του Παναιτωλικού»

Την περασμένη Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 η Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, διοργάνωσε εκδήλωση, την πέμπτη κατά σειρά για την περίοδο 2015-2016, που είναι ο τρίτος χρόνος λειτουργίας της Σχολής.
DSCN1221Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση του Παναιτωλικού Γυμναστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, και ήταν αφιερωμένη στο Φιλεκπαιδευτικό έργο και την προσφορά του Συλλόγου στην τοπική κοινωνία. Του μοναδικού Συλλόγου στην Ελλάδα, που είχε σχεδόν από την ίδρυσή του, τον προσδιορισμό «Φιλεκπαιδευτικός» στον τίτλο του.
Στην εκδήλωση με τίτλο «Νυχτερινό Σχολείο: το κοινωνικό πρόσωπο του Παναιτωλικού», μίλησαν ο Περικλής Χαντζής, που έχει κάνει έρευνα και έχει εκδώσει σχετική εργασία, και ο δάσκαλος Δημήτριος Πίτσιος, που είναι ο τελευταίος που δίδαξε στο Νυχτερινό Σχολείο (1976 – 1983). Αξίζει δε να αναφερθεί ότι ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει και ο Χαράλαμπος Βέλλιος, που είναι ο προτελευταίος δάσκαλος (1972 – 1976), αλλά λόγοι υγείας δεν το επέτρεψαν.
Χαιρετισμούς απήυθυναν ο Πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναιτωλικού Παναγιώτης Στεργίου και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναιτωλικός Φώτης Κωστούλας, οι οποίοι αμφότεροι τόνισαν τη φιλεκπαιδευτική προσφορά του σωματείου στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή.
Από τις ομιλίες παρουσιάστηκε η προσφορά του μεγαλύτερου, αρχαιότερου και πιο αγαπημένου αθλητικού Συλλόγου του Νομού στους εργαζόμενους νέους της περιοχής, μέσα από την ιστορία της ίδρυσης και της λειτουργίας του Νυχτερινού Σχολείου από τον Οκτώβριο του 1926 που ξεκίνησε, μέχρι τον Ιούνιο του 1983 που διέκοψε την λειτουργία του.
«Πρώτα η Σχολή και μετά όλα τ’ άλλα», ήταν ο στόχος κάθε διοίκησης, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Περικλής Χαντζής. «Ίσως μάλιστα να είναι και μοναδικό φαινόμενο παγκόσμια, Αθλητικός Σύλλογος να είναι και Φιλεκπαιδευτικός με τόσο πλούσιο έργο. Πάνω από πέντε χιλιάδες παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα στο κανονικό ημερήσιο σχολείο, τελείωσαν το Δημοτικό σχολείο και έμαθαν γράμματα στο Νυχτερινό Σχολείο του Παναιτωλικού , δημιουργώντας μια μεγάλη κοινωνική ομάδα που υποστήριζε με πάθος τον Σύλλογο σε κάθε του αθλητική δραστηριότητα, αλλά ακολουθούσε και στήριζε κυρίως την ποδοσφαιρική ομάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαντζής.
Ο Δημήτρης Πίτσιος, που ήταν ο τελευταίος δάσκαλος στο Νυχτερινό Σχολείο, είπε πως γίνονταν οι διορισμοί των δασκάλων στο Σχολείο αυτό και περιέγραψε την λειτουργία του, ενώ διάβασε με εκφραστικότητα αναμνήσεις μαθητών του Σχολείου, που περιείχαν αφηγήσεις γεγονότων δοσμένων με χιούμορ και νοσταλγία.
Ένας παλιός μαθητής του Σχολείου μίλησε για τα βιώματά του ως μαθητής και παρουσίασε και το απολυτήριο που έχει πάρει και κάποιοι άλλοι έκαναν παρεμβάσεις και ερωτήσεις στους ομιλητές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρόεδροι και εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, επιστημονικών και άλλων συλλόγων της πόλης καθώς και ομάδα μαθητών του Εσπερινού Σχολείου.
Το έργο και η αποτελεσματικότητα του Νυχτερινού Σχολείου του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ , δεν μπορούσε να μην γίνει αντικείμενο μελέτης και παρουσίασης από την Σχολή Τοπικής Ιστορίας Και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» , της οποίας ο στόχος είναι η δημιουργία πολιτών που γνωρίζουν, σέβονται και αγαπούν με όλη την σημασία της λέξης «αγαπούν» τον τόπο μας, και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί νέοι , που αγνοούν αυτή την πλευρά της αγαπημένης τους ποδοσφαιρικής ομάδας και είναι εύλογο να την αγαπήσουν και να την στηρίζουν ακόμη πιο πολύ, όταν θα μάθουν τι έχει δώσει ο Σύλλογος στην τοπική κοινωνία, μέσα από το Νυχτερινό Σχολείο.

DSCN1209 DSCN1212 DSCN1214 DSCN1219 DSCN1221 DSCN1222 DSCN1223DSCN1226 DSCN1229

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.