Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Νόμος… σφαγείο

Σε εκτός σχεδίου πόλεως γήπεδο τουλάχιστον 5 στρεμμάτων με συντελεστή 0,15 και σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρα απ’ την τελευταία κατοικία… θα πρέπει να μετακομίσουν τα μικρά σφαγεία που δεν θα αδειοδοτηθούν ποτέ!
Το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα, δημοσιευμένο στο υπ’ αριθμόν 11 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 11 Ιανουαρίου 2012, για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης άδειας ίδρυσης και εκσυγχρονισμού των σφαγείων, βάζει οριστικά τέλος σε κάθε απόπειρα επαναλειτουργίας των μικρών σφαγείων του νομού. Διότι πέραν απ’ τους αυστηρότατους περιβαλλοντικούς όρους που από ετών έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία, κατ’ εφαρμογήν των κοινοτικών κανονισμών, καθιερώνονται πλέον προϋποθέσεις που είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν σε περιοχές όπως το Θέρμο για παράδειγμα, η Κατούνα, ο Αστακός, οι Οινιάδες…
Για την εφετινή περίοδο εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσουν στην Αιτωλοακαρνανία τα βιομηχανικά σφαγεία στην περιοχή του Αχελώου στο Αγρίνιο, τα σφαγεία στην Αμφιλοχία, για τα οποία έγινε μια μεγάλη προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια να εκσυγχρονιστούν, αυτά της Ναυπάκτου και του Αιτωλικού. Τα υπόλοιπα, ακόμη κι αν καταφέρουν να εκσυγχρονιστούν δεν πρόκειται να αδειοδοτηθούν, αφού σύμφωνα με το νέο νόμο, το γήπεδο στο οποίο βρίσκονται θα πρέπει να καταλαμβάνει έκταση τουλάχιστον 5 στρεμμάτων, να είναι σε εκτός σχεδίου πόλεως έκταση, με συντελεστή κάλυψης 0,15 και να απέχει τουλάχιστον 500 μέτρα απ’ την τελευταία κατοικία! Οι όροι αυτοί αυτομάτως δημιουργούν ζήτημα ίσως και για κάποια εκ των σφαγείων που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ενόψει του Πάσχα. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι για την εφετινή τουλάχιστον περίοδο δεν αναμένεται να προκύψει κάποιο πρόβλημα στην αγορά, σφαγή και διάθεση αμνοεριφίων. Το πρόβλημα είναι ότι οι μονάδες που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό για την επαναλειτουργία τους, δεν μπορούν πλέον να κάνουν το παραμικρό. Και πιθανότατα μετεγκατάστασης σε νέες υποδομές που να πληρούν τους παραπάνω όρους… δεν συζητείται.

EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.