Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Ν.Μωραΐτης: “η κυβέρνηση ρίχνει τη χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά”

moraitis-nikos-kkeΣε  “επιδρομή σε βάρος του εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών μέσω του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού” αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, μιλώντας στην Επίκαιρη Επερώτηση του Κόμματος για τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Ανέφερε πως στα μπλόκα μιλάνε για «πολιτικούς ψεύτες» αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άλλα τους έταζε και με το 3ο μνημόνιο δίνει τη χαριστική βολή στους φτωχούς αγρότες, κάνοντας όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Έκανε λόγο για φοροεπιδρομή καθώς αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από 13% στο 26%, αυξάνοντας στο 100% την προκαταβολή φόρου, τη φορολόγηση με τεκμήρια από το πρώτο ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα αγροτικά εφόδια, επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, κατάργηση του αφορολόγητου στο αγροτικό πετρέλαιο και επιβολή ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, χωράφια και στάβλους.
Πρόσθεσε ότι με τη νέα ΚΑΠ μειώνονται οι επιδοτήσεις στους φτωχομεσαίους αγρότες, δίνοντας στοιχεία που φανερώνουν πως το 80% των επιδοτήσεων καρπώνεται το 20% των μεγαλοαγροτών.
Για το Ασφαλιστικό σημείωσε ότι τριπλασιάζονται οι εισφορές προς τον ΟΓΑ όταν το 50% των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν σήμερα τις εισφορές τους και είναι ανασφάλιστοι, εκτιμώντας ότι με τα νέα μέτρα θα αυξηθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων αγροτών.
Σχολιάζοντας τα περί διαφοροποίησης των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» και υπογράμμισε ότι οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι όσοι οδηγήθηκαν σε ξεκλήρισμα, όσοι δεν άντεξαν την ΚΑΠ της ΕΕ, τη μείωση των τιμών και την αύξηση του κόστους παραγωγής και αναζητούν ένα μεροκάματο.
Κάλεσε τη φτωχομεσαία αγροτιά να απομονώσει την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, σημειώνοντας ότι δεν είναι με τους αγρότες, αλλά επιδιώκει τη βελτίωση της θέσης των κεφαλαιοκρατών μέσα στην ΕΕ.
Τόνισε ότι οι εργάτες πρέπει να συναντηθούν με τους φτωχομεσαίους αγρότες, με τους αυτοαπασχολούμενους σε κοινό μέτωπο ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και όποιες μορφές πάλης επιλέξει.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.