Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Ν. Φούντα για αυθαίρετα: “Η παρανομία δεν τιμωρείται”

Ν. Φούντα για αυθαίρετα: “Η παρανομία δεν τιμωρείται”

020913083146_6009

Οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτιρίων, όπως ορίστηκαν στον φετινό Νόμο για την Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει, αλλά δυστυχώς συνεχίζει να δίνεται η εντύπωση στον έλληνα πολίτη και φορολογούμενο ότι η νομιμότητα δεν επιβραβεύεται, αλλά κυρίως πως η παρανομία δεν τιμωρείται. Έτσι, δυστυχώς, η ανοχή τείνει να μετατρέψει σε κανόνα την αυθαιρεσία. Στον αντίποδα, το φυσικό τοπίο πλήττεται ανεπανόρθωτα, χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο και τις απαραίτητες κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο για την «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» ισχύει ότι «για νέες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, καθώς και για τις περιπτώσεις που δεν υποβληθεί δήλωση ή αν δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 21 ή δεν δύναται να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται οι ισχύουσες, περί αυθαιρέτων, διατάξεις για την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής».  Αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ίδιου νόμου, «όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις, οι οποίες εκτελέστηκαν μετά τις 28.7.2011 καθώς και αυτές που δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος είναι κατεδαφιστέες».

Για να προχωρήσουμε, όμως, στην απαραίτητη και κατάλληλη υλοποίηση των κατεδαφίσεων, με απόλυτη προτεραιότητα στους «μεγάλους» παρανομούντες, σε πρώτο επίπεδο απαιτούνταν απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να καθοριστεί η ροή των εργασιών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών,  καθώς και η διαδικασία ιεράρχησης των προτεραιοτήτων για την υλοποίηση των κατεδαφίσεων (άρθρο 38 του ανωτέρω Νόμου). Στο ίδιο άρθρο ορίζεται επίσης και η σύσταση  της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων με διευρυμένο πεδίο αρμοδιοτήτων, από τον εντοπισμό των αυθαίρετων κτιρίων μέχρι την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η οποία , όμως, βρίσκεται ακόμη «στα χαρτιά».

Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αδράνεια.

Με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, ζητά διευκρινίσεις για την εκ του νόμου υποχρέωση καταγραφής των υπό κατεδάφιση κτιρίων και εν προκειμένω, τα αποτελέσματά της για τη Δυτική Ελλάδα. Ειδική μνεία κάνει η Βουλευτής στον χρόνο έναρξης των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ζητά περαιτέρω λεπτομέρειες για την απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του άρθρου 38, καθώς και για τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων.

Επιτέλους, πρέπει να πάψει αυτή η πρακτική στην Ελλάδα, όπου νομοθετούμε για το ίδιο θέμα, χωρίς ποτέ να φροντίζουμε να εφαρμοστεί ο Νόμος. Ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον κρίσης, οφείλουμε να δίνουμε διαβεβαιώσεις στους πολίτες, ότι τηρείται η νομιμότητα και η παρανομία τιμωρείται.

Η ομορφιά του φυσικού τοπίου της χώρας μας ήταν «στον αυτόματο πιλότο» για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να πληγώνεται βάναυσα.  Να πληγώνεται ελλείψει της τήρησης των νόμων, αλλά κυρίως ελλείψει του αναγκαίου ελέγχου. Είναι καιρός να θέσουμε νέες προτεραιότητες και προοπτικές, για την επιβράβευση της νομιμότητας, αλλά και για την ποιότητα ζωής μας, την αισθητική, τον τουρισμό μας και τελικά για εμάς τους ίδιους. Είναι καιρός να υπάρξουν κανόνες.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η κ. Φούντα , στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/429.pdf

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.