Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά σε κατάληψη ένα τμήμα. Τι διαμηνύει η Διοικούσα. Αντιδρούν τα μέλη ΔΕΠ.

Ξανά σε κατάληψη ένα τμήμα. Τι διαμηνύει η Διοικούσα. Αντιδρούν τα μέλη ΔΕΠ.

Aνατροπές προέκυψαν στο Πανεπιστήμιο του Αγρινίου αναφορικά με την κατάληψη των φοιτητών, την οποία οι γενικές συνελευσεις τους αποφάσισαν να τερματίσουν την περασμένη Παρασκευή. Την Τρίτη 5/10 ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων κατά τη συνέλευσή του αποφάσισε την κατάληψη του ιδρύματος μέχρι 11/10/2011, με διεκδίκηση μεταφοράς της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου μεταξύ χειμερινού και εαρινού εξαμήνου, και για συνέλευση του Τμήματος την Παρασκευή 7/10/2011 με παρουσία του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής και εκπροσώπων των φοιτητών. Η απόφαση αυτή πιθανότατα θα οδηγήσει σε απώλεια της εξεταστικής για το Τμήμα.

Διοικούσα:”οφείλουν να κατανοήσουν την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουν”

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Διοικούσας Επιτροπής που εξέφρασε την εκπληξή της, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να δεχθεί τα αιτήματα .
Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η Διοικούσα Επιτροπή σπεύδει να ενημερώσει πως “μετά την απόφαση των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 30/9/2011 για μη συνέχιση της κατάληψης και αισθανόμενη την ανάγκη εξυπηρέτησης όλων των φοιτητριών και φοιτητών, με άμεσες ενέργειές της αποφάσισε τον ορισμό νέου ακαδημαϊκού ημερολογίου, το οποίο επιτρέπει εξετάσεις περιόδου Σεπτεμβρίου μέχρι τις 16/10/2011 και με έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου στις 17/10/2011. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στους Προέδρους και Αναπληρωτές Προέδρους των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας για τις ενέργειές τους το βράδυ του Σαββάτου, 1/10/2011”. Και συνεχίζει η ανακοίνωσή:

“Η Διοικούσα Επιτροπή ομόφωνα δηλώνει (πάλι) ρητά και κατηγορηματικά τα παρακάτω:

1. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό για όλες και όλους και πρέπει να είναι ανοιχτό για όλες τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες σε κάθε χρονική στιγμή

2. Η Διοικούσα Επιτροπή δεν πρόκειται να κάνει καμιά ενέργεια η οποία μπορεί να θεωρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο ως συμφωνία ή υποστήριξη καταλήψεων. Γι’αυτό, κανένα μέλος της δεν συμμετέχει και δεν θα συμμετάσχει σε καμιά συνέλευση οιουδήποτε οργάνου κατά την διάρκεια καταλήψεων

3. Η Διοικούσα Επιτροπή δεν συμμετέχει σε συζητήσεις, συνελεύσεις και γενικά σε εκδηλώσεις που έχουν ως θέμα την μη εφαρμογή Νόμων του Κράτους

4. Η Διοικούσα Επιτροπή θα κάνει τις ενέργειές της για την υλοποίηση της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν εξετάσεις των μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου, όπως ορίζει ο Νόμος.

Η Διοικούσα Επιτροπή καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να ενεργούν με γνώμονα την πρόοδο του Πανεπιστημίου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο των φοιτητών και των αποφοίτων του. Όσοι αποφασίζουν ή στηρίζουν καταλήψεις οδηγώντας σε αδυναμία αποφοίτησης φοιτήτριες και φοιτητές ή σε αδυναμία ολοκλήρωσης ακαδημαϊκών εξαμήνων ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και οφείλουν να κατανοήσουν την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουν οικειοθελώς αλλά δεν μπορούν να υπερασπιστούν και προσπαθούν να μεταβιβάσουν όταν έρχεται η ώρα του απολογισμού. Στην παρούσα όμως περίπτωση, είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι την ευθύνη για μη ολοκλήρωση εξετάσεων και εξαμήνων την φέρουν αποκλειστικά και μόνο όσοι αποφασίζουν, οργανώνουν ή στηρίζουν καταλήψεις.

Η Διοικούσα Επιτροπή

ΜΕΛΗ ΔΕΠ: “Η απόφαση τορπιλίζει την ακαδημαική λειτουργία του τμήματος”

Tην αντίθεσή τους στην απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εξέφρασαν και τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος που εκφράζουν  “τη βαθύτατη λύπη μας για μια απόφαση, χωρίς ουσιαστικό και συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, που οδηγεί στην οριστική απώλεια της εξεταστικής περιόδου και σε ένα φαύλο κύκλο άρνησης και απώλειας για δεκάδες ή εκατοντάδες φοιτητές του δικαιώματός τους στις εξετάσεις και της ολοκλήρωσης των σπουδών τους”. Τα μέλη ΔΕΠ εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ΔΠΔΦ, όπως και  ολόκληρη η Πανεπιστημιακή κοινότητα  της χώρας, παρακολουθούν και  βιώνουν με μεγάλη ανησυχία τις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις σε κάθε επίπεδο της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Το Τμήμα  μας παρέμεινε κλειστό και  δυστυχώς άδειο για ένα μήνα με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τους φοιτητές μας και τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς.

Η Διοικούσα  Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής  Ελλάδας παρέτεινε την εξεταστική περίοδο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2011, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής εξετάσεων μετά τη μηναία κατάληψη.

Τα μέλη ΔΕΠ και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν  με το βέλτιστο δυνατό τρόπο στη  διεξαγωγή εξετάσεων, με τη λήξη της  κατάληψης του Τμήματος ΔΠΦΠ την  Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Δυστυχώς  η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό.

Η νέα απόφαση  για κατάληψη από το σύλλογο των  φοιτητών ΔΠΦΠ, την ημέρα έναρξης  της εξεταστικής περιόδου τορπιλίζει περαιτέρω την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος, η οποία ούτως ή άλλως πραγματοποιείται σε οριακό επίπεδο.

Ως μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού  Προσωπικού του Τμήματος ΔΠΦΠ  λειτουργήσαμε και λειτουργούμε πάντα με συλλογικότητα και ευσυνειδησία. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος μέσα σε ομολογουμένως αντίξοες συνθήκες και με τεράστια προβλήματα, τα οποία έχουν υποβαθμίσει τη λειτουργία του Τμήματός μας σε οριακό επίπεδο. Προβλήματα στα οποία οι λύσεις μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από θετικό διάλογο και δημιουργικές προτάσεις σε ένα ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Εκφράζουμε  τη βαθύτατη λύπη μας για μια απόφαση, χωρίς ουσιαστικό και συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, που οδηγεί στην οριστική απώλεια της εξεταστικής περιόδου και σε ένα φαύλο κύκλο άρνησης και απώλειας για δεκάδες ή εκατοντάδες φοιτητές του δικαιώματός τους στις εξετάσεις και της ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

Η Γενική Συνέλευση  του Τμήματος ΔΠΦΠ, είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα Πέμπτη (13 Οκτωβρίου 2011). Στο πλαίσιο της ΓΣ, θα προσπαθήσουμε και πάλι με αίσθημα ευθύνης να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, και σε συνεργασία με τους φοιτητές και τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας να θέσουμε προτάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην επαναλειτουργία του Τμήματος. 

Τα  μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος  και Φυσικών Πόρων

 Τα επιχειρήματα του Συντονιστικού Καταληψης

Την επιχειρηματολογία για την αποφαση της νέας καταληψης εκθέτει το “συντονιστικό της κατάληψης” ως εξής:

Ο Σύλλογος  Φοιτητών ΔΠΦΠ του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αυτή την στιγμή διανύει την πέμπτη εβδομάδα κινητοποιήσεων. Οι αποφάσεις για τις μορφές κινητοποιήσεων πάρθηκαν μέσω των δημοκρατικών μας διαδικασιών ,δηλαδή των συνελεύσεων του Φοιτητικού Συλλόγου (στις ημερομηνίες :3/9,7/9,12/9,16/9,23/9, 4/10). Μέχρι σήμερα και από της 3/9 το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας τελεί υπό κατάληψη . Την Παρασκευή 30/09 ο Σύλλογος φοιτητών πήρε απόφαση το άνοιγμα της σχολής και το προγραμματισμό μιας σειράς δράσεων. Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Δημήτρης Σερπάνος το Σάββατο 01/10 αποφάσισε να δοθεί εξεταστική από 05/10 έως 16/10,  κάτι το οποίο σαν Σύλλογος Φοιτητών θεωρούμε απάνθρωπο και αδύνατο.  Έχοντας πραγματοποιήσει και μια σειρά κινητοποιήσεων όπως ενημέρωση  της τοπικής  και όχι μόνο κοινωνίας , για τους λόγους  που είχαμε προβεί σε καταλήψεις. Το δελτίο τύπου αυτό στέλνεται επειδή βδομάδες τώρα τα Μ.Μ.Ε προβάλλουν διαφορετική κατάσταση και αιτήματα σε σχέση με την πραγματικότητα και αυτά που ζητάμε.  Η προσωρινή λειτουργία του φοιτητικού εστιατορίου θεωρούμε ότι δεν λύνει το πρόβλημα όπως επίσης και η προσωρινή απόκτηση γραφικής ύλης μετά από πίστωση αφού ο προϋπολογισμός δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί.        

Σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση  ψηφίζει μέτρα τα οποία λεηλατούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία και πλήττουν άμεσα τα εργασιακά δικαιώματα, στης 24/8 ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ,Ν.Δ, ΛΑ.ΟΣ, και την ΔΗ.ΣΥ . Σαν Σύλλογος Φοιτητών συμμετείχαμε στον διάλογο για την διαμόρφωση του νέου νόμου πλαίσιο, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, παρόλα οι προτάσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη .Επίσης σαν Σύλλογος Φοιτητών πότε δεν ερωτηθήκαμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για το αν συμφωνούμε με τον νέο νόμο πλαίσιο, όχι μόνο σαν σύλλογος  αλλά και σαν σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ένας νόμος πλαίσιο ,ο οποίος , διαλύει ,αποδυναμώνει το ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά και καταργεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του. 

Συγκεκριμένα :

·         Συνδιοίκηση : Εφαρμόζεται ένα νέο ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης , το συμβούλιο διοίκησης  , όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων εξωπανεπιστημιακοί . Πλέον οι αποφάσεις των φοιτητών θα έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, πράγμα που καταλύει κάθε είδους δημοκρατικότητας αλλά και κάθε είδους μοχλού πίεσης των οργάνων.
·         Άσυλο: Με την κατάργηση του, καταλύονται και όλοι εκείνοι οι αγώνες και θυσίες άλλα και κάθε είδους δημοκρατικότητας και διακίνησης ελεύθερων ιδεών.
·         Πτυχίο: Με τον νέο νόμο πλαίσιο θεσπίζονται πιστωτικές μονάδες για κάθε μάθημα και με την εφαρμογή του εθνικού πλαισίου προσόντων , όπου τμηματοποιούνται η παιδεία σε τρία επίπεδα , απαξιώνεται η έννοια του πτυχίου και εξισώνεται με ΤΕΙ και τα κέντρα ελευθέρων σπουδών , διαλύοντας την εργασιακή προοπτική και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.  
·         Αξιολόγηση: Πλέον τα πανεπιστήμια (όπως το δικό μας) με έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και επαγγελματικών δικαιωμάτων θα έχουν μειωμένη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης. 
Μαζί με τον νέο νόμο πλαίσιο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά προβλημάτων που δυσχεραίνουν την λειτουργία του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Ενός πανεπιστημίου όπου αυτονομήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2009. Μια αυτονόμηση που πραγματοποιήθηκε χωρίς τις προϋποθέσεις που έθεταν οι σύλλογοι φοιτητών , προϋποθέσεις απαραίτητες για την λειτουργία ενός δυνατού- αυτόνομου πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα: 
·         Έλλειψη αναλώσιμων
·         Έλλειψη υπηρεσιών
·         Έλλειψη οργανογράμματος
·         Έλλειψη φοιτητικής μέριμνας
·         Έλλειψη προϋπολογισμού
·         Έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων
·         Έλλειψη διοικητικού προσωπικού
·         Έλλειψη εγκαταστάσεων
·         Έλλειψη ακαδημαϊκού προσωπικού
Όλα τα παραπάνω προβλήματα ,που σε άλλα πανεπιστήμια θεωρούνται αυτονόητες οι λύσεις τους, στο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καθιστούν την λειτουργία του αδύνατη αλλά και διαμορφώνουν την καθημερινότητα των φοιτητών τριτοκοσμική. Η αρμόδια αρχή του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας είναι η Διοικούσα Επιτροπή που τελεί μεταξύ άλλων χρέη πρυτανικών αρχών . Μια διοικούσα επιτροπή διορισμένη από την υπουργό παιδείας , η οποία αρχικά αποτελούνταν από εννέα άτομα και πλέον λειτουργεί θεωρητικά με έξι. Η συγκεκριμένη θεωρητική αρχή είναι ενημερωμένη για τα παραπάνω προβλήματα από τότε που ανέλαβε την διοίκηση του πανεπιστημίου και είναι και υπεύθυνη για την επίλυση τους. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων , αν και ο πρόεδρος της διοικούσας ,κύριος Σερπάνος, κατά καιρούς διατυμπανίζει ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν και ότι ευθύνη για αυτά φέρει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων. 
Σαν πανεπιστημιακή κοινότητα στην προσπάθεια μας να επικοινωνήσουμε με την Διοικούσα Επιτροπή για να δρομολογήσει τις επιλύσεις των προβλημάτων , την έχουμε καλέσει δύο φορές τον τελευταίο μήνα (12/9, 2/9). Στο πρώτο κάλεσμα πρόφαση για την μη έλευση της ήταν ότι η σχολή τελεί υπό κατάληψη και την δεύτερη ,ενώ οι σύλλογοι φοιτητών είχαν πάρει απόφαση για αναστολή της κατάληψης την συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης η πρόφαση ήταν η απουσία του προέδρου στο εξωτερικό. Όλα αυτά μας φέρουν στο σημείο να θεωρούμε ότι η Διοικούσα Επιτροπή (τα μέλη της οποίας δεν κατοικούν-βρίσκονται στο Αγρίνιο) δεν θέλει να συζητήσει με την πανεπιστημιακή κοινότητα, απαξιώνοντας τα όργανα του πανεπιστημίου μας. Η μόνη επικοινωνία μας με την Διοικούσα Επιτροπή είναι τα άρθρα που προβάλλονται στο ΜΜΕ. Η Διοικούσα Επιτροπή   αποφασίζει για το πανεπιστήμιο χωρίς τα μέλη που το απαρτίζουν.
Απαιτούμε:
  • ·         Καμία εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο
  • ·         Άμεση επίλυση των προβλημάτων του πανεπιστημίου
  • ·         Καμία εξάρτηση από το ΤΕΙ Μεσολογγίου
  • ·         Δυνατό, ισχυρό, αυτόνομο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας
  • ·         Διπλή εξεταστική Ιανουάριο/Φεβρουάριο με ανθρώπινους όρους
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.