Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

«Ξαφνικός θάνατος» για τον Αμβρακικό!

«Ξαφνικός θάνατος» για τον Αμβρακικό!

 agriopapia1378836608 Το τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί για το ΥΠΕΚΑ είναι ότι στην πολιτική ηγεσία έφτασε ένα mail – «φωτιά» από τους Τροικανούς με την απαίτηση να «απολυθούν» άμεσα οι αγριόπαπιες και τα άλλα ενοχλητικά πουλιά που ευθύνονται για την κατρακύλα της χώρας.
Έτσι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων ο Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε απόφαση με την οποία μετά από 5 χρόνια επιτρέπεται το κυνήγι σε συγκεκριμένες ζώνες στον Αμβρακικό σε έναν, δηλαδή, από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Νότιας Ευρώπης. Και επιτρέπεται ακόμα και σε εκτάσεις στις Ζώνες Α  (Εντός 1500 στρεμμάτων) και Α1 προστασίας αν και όπως εδώ και καιρό έχουν επισημάνει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «είναι σε γνώση τους συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει βλάβη και σημαντική όχληση στα προστατευόμενα είδη του Εθνικού Πάρκου εάν επιτραπεί το κυνήγι».
Επισημαίνεται ότι η μετατροπή του Αμβρακικού σε κυνηγότοπο ήταν πάγιο αίτημα των κυνηγητικών συλλόγων αφού από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου το 2008, απαγορεύτηκε το κυνήγι προκειμένου να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες.
Η απαγόρευση βέβαια του κυνηγιού, πράξη που δεν συνοδεύτηκε από καμιά πολιτική ουσιαστικής προστασίας του υγροτόπου είχε σαν αποτέλεσμα, όπως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα καταγγείλει, την εδραίωση από τους λαθροθήρες ενός εκτενούς δικτύου παραεμπορίου αγριόπαπιων που πωλούνται σε ταβέρνες στην ευρύτερη περιοχή.
Πέντε χρόνια μετά οι λαθροθήρες δικαιώνονται και ανακηρύσσονται σε πρωτοπόρους της χάραξης της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και μάλιστα σε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας που τυπικά προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

www.topontiki.gr

xiromeronews.blogspot.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Duck hunter

    Ας επιδείξουν τις μελέτες οι ΜΚΟ που το μόνο που ξέρουν είναι να λυμαίνονται τα χρήματα των κονδυλίων της Ε.Ε και μετά ας έρθουν να μας μιλήσουν. Και επειδή το ρεπορτάζ υπέπεσε σε ολίσθημα ο Αμβρακικός άνοιξε για τους νόμιμους κυνηγούς. Ας σταματήσει λοιπόν η προβοκάτσια ότι δήθεν αποτελούσε πάγιο αίτημα των λαθροθηρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.