Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνημα για την έκθεση “Άρτος, Οίνος, Έλαιον – Από την αρχαιότητα στο σήμερα”

Ξεκίνημα για την έκθεση “Άρτος, Οίνος, Έλαιον – Από την αρχαιότητα στο σήμερα”

Χωρίς υπερβολή για ακόμη μια φορά στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» παρουσιάζεται μια έκθεση άρτια οργανωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη που αναμφίβολα συμβάλει, στη διατήρηση και διάδοση, αφενός της πολιτισμικής κληρονομιάς και αφετέρου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι για την επιμέλεια και οργάνωση της έκθεσης έχουν οι συνεργάτες του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» Δέσποινα Κανέλη, Βαγγέλης Ρόμπολας και Αλτάνη Δακαλάκη που για περισσότερο από ένα χρόνο συγκέντρωναν, αξιολογούσαν και τεκμηρίωναν τα εκθέματα.
Με δεδομένα τα μουσειολογικά πλεονεκτήματα των χώρων της «Διεξόδου» εκτίθενται και παρουσιάζονται αυθεντικά παραδοσιακά εργαλεία που χρονολογούνται από τα μεταχριστιανικά χρόνια έως και τις μέρες μας, ενώ εντυπωσιακές είναι οι ψηφιακές αναπαραγωγές για το λάδι, το κρασί και το σιτάρι που παρουσιάζουν τη διαδρομή στο χρόνο και τις κοινωνικές επιδράσεις αυτών των προϊόντων.
Ξεχωριστό κομμάτι τις έκθεσης αποτελούν οι συλλογές που παρουσιάζονται με τα κεντημένα ψωμιά, τις αρτοσφραγίδες και τα ανοιχτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα καθώς και με τα εργαλεία αγροτικής οικονομίας.
«Με την έκθεση αυτή επιχειρείται, με μια φρέσκια εικαστική ματιά, η διερεύνηση της ιστορίας και των επιδράσεων της “μεσογειακής τριάδας” στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας.
Το ψωμί, το κρασί και το λάδι είναι τα “δώρα” της μεσογειακής γης με τα οποία έζησαν για χιλιετίες οι λαοί του ελλαδικού χώρου και οδηγήθηκαν στο εμπόριο, στα ταξίδια της γνώσης και των εμπειριών και εντέλει στο θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η καλλιέργεια των δημητριακών, του αμπελιού και της ελιάς, αλλά και η εκμετάλλευση των προϊόντων τους, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καθημερινή ζωή και την οικονομία από την εποχή της Μινωικής Κρήτης και της Μυκηναϊκής Ελλάδας μέχρι τις μέρες μας.» σημείωσε σε δηλώσεις του ο ιδρυτής της «Διεξόδου», Νίκος Κορδόσης αναφερόμενος στο θέμα της φετινής έκθεσης.
Την έκθεση προλόγισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της «Διεξόδου» Βάσω Γκοβάτσου, ενώ ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων υπογράμμισε τους συμβολισμούς του χώρου της εναρκτήριας εκδήλωσης αφού όπως είναι γνωστό η «Διέξοδος» λειτουργεί στο σπίτι του εκλεγμένου αρχηγού της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων, Αθανάσιου Ραζηκότσικα.
Η λειτουργία της θα είναι καθημερινή (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) μέχρι 28 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο από τις 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ

Πηγή: messolonghinews.blogspot.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.