Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου

 

Με συνάντηση εργασίας για τη Στρατηγική Καινοτομίας (RIS3) και Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου για τη νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη των εργασιών, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι Έξυπνη Εξειδίκευση είναι ο εντοπισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανάδειξη των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της, με παράλληλη συγκέντρωση τοπικών παραγόντων και πόρων γύρω από ένα όραμα για το μέλλον που άγεται από την αριστεία. Επεσήμανε δε ότι είναι ουσιώδης για την πραγματικά αποτελεσματική έρευνα και τις επενδύσεις στην καινοτομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στη συγκρότηση του Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας που πρώτη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θεσμοθέτησε. Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θεσμοθέτησε το εν λόγω συμβούλιο, ως συμβουλευτικό όργανο, για την βέλτιστη δυνατή διασύνδεση της Περιφέρειας με τους Ακαδημαϊκούς, Ερευνητικούς και Παραγωγικούς Φορείς. Ο σκοπός του  Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας είναι να συντονίσει, με τη συμβολή των εκπροσώπων όλων των Ιδρυμάτων και Παραγωγικών Φορέων, συμβουλευτικές και άλλες δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και τελικά της ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Ο Πρόεδρος του εν λόγω Συμβουλίου είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος καθηγητής Δημήτριος Δουγένης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατσιφάρας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια, με τη συμβολή του παραπάνω θεσμοθετημένου Συμβουλίου, για τον τομέα αυτό και ειδικότερα τις διοργανώσεις ημερίδων ενημέρωσης όλων των δυνητικών φορέων με έμφαση στη συμμετοχή των δυνάμεων και φορέων της τοπικής αγοράς, όπου παρουσιάσθηκαν ο προγραμματισμός της Περιφέρειας καθώς και τα βασικά πεδία ανάπτυξης και εξειδίκευσης, ενώ ακούσθηκαν οι προτάσεις των φορέων και τέθηκαν προς συζήτηση και διαβούλευση οι προτεινόμενες κατευθύνσεις ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η Περιφέρεια.

Στις συναντήσεις αυτές, τόνισε ο Περιφερειάρχης, δόθηκε το βήμα για την παρουσίαση των δυνατοτήτων και των θέσεων των φορέων και κυρίως των επιχειρηματιών ώστε να αποτυπωθούν τα δυνατά σημεία, οι δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα ανά κλάδο δραστηριότητας και ήταν αφιερωμένες σε πέντε άξονες οι οποίοι φαίνονται να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης της περιφέρειας.

Ειδικότερα αφορούσαν το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (με έμφαση στον Πολιτισμό, στην Εκπαίδευση και στον Τουρισμό), την Αγρο – διατροφή και τα Τρόφιμα, τα Υλικά και τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τη Νέα Οικονομία – Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα.

«Οι συναντήσεις αυτές με την ενεργό συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των εκπροσώπων των φορέων αποτελεί τη μέγιστη συμβολή για να διαμορφώσουμε μια αξιόπιστη πρόταση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των παραγωγικών κλάδων», προσέθεσε ο κ. Κατσιφάρας, ενώ ολοκλήρωσε την παρέμβασή του καλώντας τους παρευρισκόμενους να μοιραστούν το όραμα της Περιφέρειας για την ανόρθωση της οικονομίας της, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο και δυνατότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι φανερό ότι η ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου, θα εξαρτηθεί σημαντικά από την ικανότητα να προωθηθεί η καινοτομία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις επιχειρήσεις και τις κοινωνικές διαδικασίες».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ανεπτυγμένες τις ικανότητες της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης, όπως ανέφεραν κατά την τοποθέτησή τους την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου οι Κ. Θάνου, Κ.Ν. Χρυσάνθου και Κ.Sanchez εκ μέρους της Μονάδας Ελλάδα – Κύπρος, προσθέτοντας πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διαθέτει τον καλύτερο βαθμό ωριμότητας μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, όσον αφορά την Τεχνολογία στο πλαίσιο του RIS 3». Επίσης τοποθετήθηκε και η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Άλκηστις Σταθοπούλου η οποία και μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση στην Π.Δ.Ε., ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.