Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Ξεκινάει τελικά ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία;

Ξεκινάει τελικά ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία;
Τα νομικά εμπόδια που προέκυψαν για το δρόμο Άκτιο-Αμβρακία φαίνεται τελικά να ξεπερνιούνται. Σύμφωνα με το άρθρο του Δημήτρη Δελεβέγκου στο capital.gr : “το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρμόδιο για τον έλεγχο των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας, στη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου επικύρωσε τη σύμβαση του έργου. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βάσει της οποίας είχε κριθεί άκυρος ο διαγωνισμός για την επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας.

Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν τήρησε τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια ανάμεσα στις δύο συναπτές δημοπρατήσεις του έργου. Ο διαγωνισμός δηλαδή είχε ακυρωθεί εις διπλούν εξαιτίας στάσεων εργασίας του μηχανικού του Δημοσίου και σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας επαναπροκήρυξης, θα πρέπει να παρέλθουν 52 ημέρες από τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού έως τη διεξαγωγή του. Κι ενώ στην περίπτωση του δεύτερου διαγωνισμού το ΥΠΕΧΩΔΕ τήρησε το χρονικό αυτό περιθώριο, ο τρίτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε συντομότερα από ό,τι προβλέπεται.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε ένσταση εναντίον της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία, κατά την προχθεσινή εκδίκασή της, έγινε δεκτή και το έργο εισέρχεται οριστικά πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Παίρνουν μπρος οι μπουλντόζες

Αυτό που απομένει να γίνει είναι να καθαρογραφεί η απόφαση, ενώ στη συνέχεια οι ανάδοχοι του έργου, ήτοι η ΑΕΓΕΚ και η Μηχανική θα εγκαταστήσουν τις τέσσερις εργολαβίες κατά μήκος του έργου (βλ. δεξιά σχετική οριζοντιογραφία).
Mακάρι λοιπόν όλα αυτά να γίνουν και στην πράξη. Έχουμε χορτάσει πια από υποσχέσεις και νομικά κωλύματα..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.