Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

“Ο Κόνδωρ”: μαθήματα κολύμβησης στο στάδιο

“Ο Κόνδωρ”: μαθήματα κολύμβησης στο στάδιο

Μια εναλλακτική δραστηριότητα για τη πόλη μας είναι το κολύμπι το οποίο προσφέρεται στη μοναδική -δυστυχώς- πισίνα που λειτουργεί στο Αγρίνιο το χειμώνα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του αθλητικού συλλόγου ” Ο Κόνδωρ” έχει ως εξής:

Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ,  ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ  ΄΄Ο  ΚΟΝΔΩΡ΄΄.

Το κολύμπι δεν είναι απλώς άλλη μία καλοκαιρινή συνήθεια. Μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, δυναμώνει το σώμα, θεραπεύει τους τραυματισμούς, καίει λίπος και ταυτόχρονα χαρίζει χρόνια ζωής. Κράτα την αναπνοή σου και βούτα στην αιωνιότητα.

Η ιστορία της κολύμβησης είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ίδια την ζωή, καθώς κάθε άνθρωπος περνά τους πρώτους μήνες της ύπαρξής του στον αμνιακό σάκο. Φυσικό είναι λοιπόν να ασκεί το υδάτινο στοιχείο τόσο μεγάλη γοητεία πάνω στον άνθρωπο. Από τα βάθη των αιώνων έρχονται και οι πρώτες πληροφορίες για την κολύμβηση. Οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήταν λαοί που επιδίδονταν στην κολύμβηση για λόγους εκγύμνασης αλλά και αναψυχής. Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης η κολύμβηση και αποτελούσε μέρος της βασικής εκπαίδευσης των παιδιών. Οι Ρωμαίοι αγαπούσαν ιδιαίτερα το νερό και κατασκεύαζαν πισίνες, ακόμα και θερμαινόμενες.

Γενικές Οδηγίες


Το κολύμπι μπορεί να γίνει είτε σε πισίνα είτε στην θάλασσα.Υπάρχουν πολλά δημοτικά κολυμβητήρια που μπορείτε ως δημότες να χρησιμοποιήσετε σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι πισίνες χωρίζονται στις κλειστές που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται το χειμώνα και οι ανοιχτές για το καλοκαίρι. Αν και οι ανοιχτές πισίνες είναι θερμαινόμενες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τον χειμώνα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να ασχοληθεί κάποιος με το κολύμπι. Οι παραλίες είναι εκατοντάδες αφού η χώρα μας βρέχεται από θάλασσα. Οι ζεστές ημέρες διαρκούν περισσότερο από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.


Τα τέσσερα βασικά στιλ κολύμβησης που αποτελούν και ολυμπιακά αγωνίσματα είναι το ελεύθερο, το πρόσθιο, η πεταλούδα και το ύπτιο. Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε κολύμπι από πλευράς εξοπλισμού είναι ένα μαγιό. Αν πρόκειται να επιλέξετε την πισίνα, τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια είναι απαραίτητα καθώς και ένα σκουφάκι για το κεφάλι. Παρακάτω περιγράφουμε τους παράγοντες που συντελούν για να έχει μεγαλύτερη πλευστότητα το ανθρώπινο σώμα:

·         Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό και μπορεί και επιπλέει στο νερό.

·         Δεν επιπλέουν το ίδιο όλοι οι άνθρωποι αφού παίζει σημαντικό ρόλο η κατασκευή του σώματος όπως το βάρος οστών, της μυϊκής μάζας και η περιεκτικότητα του σώματος σε λίπος. Το λίπος έχει μικρότερο ειδικό βάρος από το νερό, επομένως επιπλέει καλύτερα ένας παχύ σαρκος από έναν αδύνατο.

·         Οι μύες πρέπει να είναι χαλαροί διότι μόνο τότε έχουν την τάση να επιπλέουν. Αντίθετα, οι σφιγμένοι μύες έχουν την τάση να βυθίζονται.

·         Επίσης βοηθά και η ποσότητα του αέρα που έχετε στα πνευμόνια. Ο αέρας που χρησιμοποιείται όσο λιγοστεύει τόσο περισσότερο αυξάνει η τάση του σώματος για βύθισμα. Το σωστό είναι να παίρνετε μικρές και συχνές αναπνοές. Έτσι μένει σταθερή η ποσότητα του αέρα στα πνευμόνια.

·         Όσο περισσότερο προσπαθείτε να κρατήσετε το κεφάλι, τα χέρια και πόδια μακριά από το νερό τόσο περισσότερο βυθίζεστε. Το σώμα πρέπει να είναι μέσα στο νερό, ακόμα και ένα μέρος του κεφαλιού αν θέλετε να επιπλέετε χωρίς προβλήματα.


Παρακάτω σας δίνουμε οδηγίες και τι πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε με το κολύμπι. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες είστε απόλυτα ασφαλείς και δεν θα διατρέξετε ποτέ κίνδυνο με συνέπεια τον πνιγμό:

·         Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας στην θάλασσα.

·         Φοράτε πάντα σωσίβιο, αν δεν ξέρετε καλό κολύμπι.

·         Αν είστε ή νοιώθετε κουρασμένοι μην πέφτετε στο νερό.

·         Αν κολυ μπάτε στην θάλασσα αποφύγετε τα μέρη που υπάρχουν ρεύματα.

·         Αν βρεθείτε σε ρεύμα μην κολυμπήσετε ενάντια στο ρεύμα αφού αυτή η προσπάθεια θα σας εξαντλήσει γρήγορα. Κολυμπήστε λοξά μέχρι να βγείτε από αυτό.

·         Αποφεύγετε τις βουτιές αν δεν γνωρίζετε τα νερά. Αν κάνετε βουτιά σε πισινά ή σε θάλασσα σιγουρευτείτε για το βάθος.

·         Αποφύγετε το κολύμπι όταν υπάρχει κακοκαιρία όπως δυνατοί άνεμοι, ομίχλη κ.α.

·         Αν έχετε φάει μην μπαίνετε στο νερό. Ανάλογα με το μέγεθος του γεύματος η χώνεψη μπορεί να διαρκέσει από μισή έως και τρεις ώρες.

·         Αν έχετε καταναλώσει αλκοολούχα ποτά ποτέ να μην πέφτετε στο νερό.

·         Μη μασάτε τσίχλα ή οτιδήποτε άλλο όταν κολυμπάτε.
Καλό είναι να μάθετε την τεχνική της τεχνητής αναπνοής.

·         Μάθετε επίσης τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κράμπας, κούρασης, ηλίασης και θερμοπληξίας.

·         Τέλος υπολογίστε τις δυνάμεις σας και τα αποθέματα της. Μην τις υπερεκτιμάτε καθότι μπορούν να σας προδώσουν…!

Πώς να ξεκινήσετε

·         Εάν είστε αγύμναστοι ή δεν έχετε ξανακάνει κάποιου είδους προπόνηση ή έχετε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προπονηθείτε πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και προοδευτικά.

·         Η πρώτη σας προπόνηση θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια και να έχει εναλλαγές με ξεκούραση.

·         Η διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να αυξάνεται προοδευτικά.

·         Χωρίς να υπολογίσετε την προθέρμανση και την αποθεραπεία 15 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για τις πρώτες σας προπονήσεις.

·         Μετά από δυο εβδομάδες περίπου μπορείτε να προσθέσετε άλλα 5-10 λεπτά περισσότερα και ύστερα από ένα μήνα ο συνολικός χρόνος της κύριας προπόνησης μπορεί να φτάσει τα 30 με 40 λεπτά.

·         Γενικώς μην αυξάνεται το ρυθμό της προπόνησης περισσότερο από 5-10% την εβδομάδα.

·         Η συχνότητα της προπόνησης πρέπει να είναι το ελάχιστο 3 φορές την εβδομάδα, δηλαδή μέρα παρά μέρα. Αργότερα μπορείτε να αυξήσετε την συχνότητα προσθέτοντας άλλη μια μέρα δηλαδή 4 με 5 φορές την εβδομάδα.

·         Σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση.

·         Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις καθώς για τον χρόνο και την ένταση της προπόνησης.


Στο κολύμπι το μυϊκό σύστημα δεν δέχεται έντονες καταπονήσεις λόγω της άνωσης του νερού. Για αυτό το λόγο ενδείκνυται για όλους τους ανθρώπους. Ειδικότερα ενδείκνυται ως ιδανική αθλητική δραστηριότητα για όσους είχαν ατύχημα ως μέσω αποκατάστασης, έχουν προβλήματα με την μέση, είναι παχύσαρκοι, είναι παραπληγικοί ακόμη και για τα μωρά. Στη Γερμανία το 1970 ξεκίνησε η κολύμβηση βρεφών και νηπίων.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

·         Η αερόβια προπόνηση θα πρέπει να συνδυάζεται με την προπόνηση στα βάρη στις ενδιάμεσες ημέρες τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

·         Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις στην προθέρμανση και στην αποθεραπεία.

·         Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

·         Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την αερόβια προπόνηση και την μυϊκή ενδυνάμωση μέσω των βαρών είναι το κλειδί ενός ισορροπημένου σώματος!

·         Μην αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης χωρίς πρώτα να έχετε επισκεφτεί τον γιατρό σας.

Σ Χ Ο Λ Η    Κ Ο Λ Υ Μ Β Η Σ Η Σ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ   ΟΜΙΛΟΣ   ΑΓΡΙΝΙΟΥ

«   Ο   Κ Ο Ν Δ Ω Ρ    »

Ι. Σταίκου 38 –  τηλ: 26410- 31256 fax: 32445

ΤΜΗΜΑ  ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ  για  παιδιά.

Οι ώρες λειτουργίας των  ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ είναι:

1.  Από 16:00 ως 16:45 2. από 16:45 ως 17:30 και από 3.  17:30 ως 18:15 μ.μ. Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Α.   (Από 4 ετών και άνω).

Επίσης εκτός από το παιδικό τμήμα, λειτουργεί και

ΤΜΗΜΑ  ΕΝΗΛΙΚΩΝ το βράδυ:

° Από 21:00 μ.μ. ως 22:15 μ.μ.  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

° Για εκμάθηση,

° Για φυσική κατάσταση (γυμναστική) και

° Για αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς (στη σπονδυλική στήλη,  αυχένα, γόνατα …κτλ.).

ΤΙ  ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ  Σ ΤΗΝ  ΠΙΣΙΝΑ:

1. Σκουφάκι (πλαστικό ή υφασμάτινο),

2. Μαγιό,

3. Μπουρνούζι ή μπουρνουζοπετσέτα,

4. Σαγιονάρες και 5. Σαμπουάν.

Η χρήση γυαλιών κολύμβησης είναι προαιρετική.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ είναι η πρ οσκόμιση ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ.

Για πληροφορίες και εγγραφές στους προπονητές:

(4:00 μ.μ. –  6:15 μ.μ.  και   21:00 μ.μ. ως  22:15 μ.μ.)

Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Α ή στα τηλέφωνα:

ð 6979 – 170583 : ΤΕΡΖΙΔΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

ð 6934 – 404434 :   ΚΑΤΗ ΑΝΝΑ

ð 6944 – 948438: ΚΙΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

e-mail:  terzidishristos@gmail.com

ΕΦΟΡΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ : ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΛΑΙΡΗ: 6972-814889

ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΑ  (19) ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ.

Σ Χ Ο Λ Η    Κ Ο Λ Υ Μ Β Η Σ Η Σ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ   Ο ΜΙΛΟΣ   ΑΓΡΙΝΙΟΥ

«   Ο   Κ Ο Ν Δ Ω Ρ    »

Ι. Σταίκου 38 –  τηλ: 26410- 31256 fax: 32445

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ  ΓΙΑ   ΓΥΝΑΙΚΕΣ  &  ΑΝΔΡΕΣ.

Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Α  – (από 21:00 μ.μ. ως 22:15 μ.μ.)

Για εκμάθηση,

Για φυσική κατάσταση (γυμναστική) &

Για αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς  ή παθήσεις (στη σπονδυλική στήλη, γόνατα, αυχένα…κτλ.).

Σκοπός της ΥΔΡΟ – ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είναι η  βελτίωση  της κινητικότητας και η διατήρηση της σε περίπτωση τραυματισμού.

Μπορεί  να βοηθήσει αποτελεσματικά :

την ανθρώπινη στάση, να επαναφέρει την μυική ισορροπία,

να βελτιώσει και να αποκαταστήσει άτομα: με δυσχέρεια στην βάδιση, λόγω μυικής αδυναμίας ή και έλλειψης συντονισμού των κινήσεων, πόνους  στη μέση, στην  πλάτη και στα γόνατα,

Παθήσεις σπονδυλικής στήλης, αυχενικό σύνδρομο,

Οσφυαλγίες –  ισχ ιαλγίες – δισκοκήλες,

Μυικούς σπασμούς, δύσκαμπτες αρθρώσεις…

§  Η υδροθεραπεία είναι η θεραπεία μέσα στο νερό και ειδικά στις περιπτώσεις ατόμων με ΟΣΤΙΚΑ και ΜΥΙΚΑ προβλήματα,  με πολύ καλά αποτελέσματα . Η άνωση αναιρεί μεγάλο μέρος του βάρους του σώματος και διευκολύνει στην εκτέλεση ασκήσεων, η δε κατάλληλη θερμοκρασία του νερού ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει την διάθεση του ατόμου.

§  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ είναι η προσκόμιση ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ.

Υπεύθυνος  Καθηγητής  Φυσικής Αγωγής  & προπονητής Κολύμβησης.

ΤΕΡΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ terzidishristos@gmail.com

Πληροφορίες:  6979-170583.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟ ΛΙΚΗ  ΗΛΙΚΙΑ

Αγαπώ το νερό , μαθαίνω να κολυμπώ».

Τα μαθήματα παραδίδονται σε ειδική παιδική πισίνα , με την καθοδήγηση ειδικού καθηγητή κολύμβησης.

Στόχος μας είναι : τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και εξοικείωση με το νερό, να μάθουν τις πρώτες βασικές τεχνικές της κολύμβησης, να εκτονωθούν και να ψυχαγωγηθούν με «δροσερά» παιχνίδια.Στο ανακαινισμένο σύγχρονο κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου Βόλου λειτουργεί πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης προσχολικής ηλικίας στο οποίο συμμετέχουν οι παιδικοί σταθμοί της πόλης μας.
Τα παιδιά έχουν την ανάγκη της σωστής αθλητικής καθοδήγησης από τη μικρή ακόμη ηλικία ώστε να έχουν τις υγιείς βάσεις για μία σωστή σωματική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα
πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΕΑΚ Δήμου Βόλου

Στην παραλία με ασφάλεια….

– Ενημερώστε το παιδί σας για τους κανόνες της ασφαλής κολύμβησης (στην προσχολική ηλικία «φοράω πάντα τα μπρατσάκια ή το σωσίβιο, ποτέ δεν απομακρύνομαι από την παραλία όσο καλό κολύμπι κι αν ξέρω»)

– Φροντίστε να είστε πάντα σε ακτίνα οπτικής επαφής και άμεσης επέμβασης με το παιδί σας.

– Τονίστε στο παιδί σας ότι οφείλει να σας ενημερώνει για το που βρίσκεται και που θα πάει.

– Συμβουλέψτε το παιδί σας να μην εμπλέκεται με «ξένους» χωρίς  την παρουσία και έγκριση των γονέων.

– Φροντίστε το παιδί να γνωρίζει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο και κινητό γονέων αν το επιτρέπει η ηλικία του) για να μπορεί να τα δώσει σε περίπτωση που χαθεί.

– Να γνωρίζει ότι μπορούν να απευθυνθεί στους ναυαγοσώστες και σε ανθρώπους με στολή προκειμένου να ζητήσει βοήθεια.

– Σε περίπτωση που το παιδί απομακρυνθεί από κοντά σας, να γνωρίζει  που μπορεί να πάει ώστε να ζητήσει να σας καλέσουν από το μεγάφωνο ( αν βρίσκεστε σε οργανωμένη παραλία) ή ορίστε εξαρχής ένα σημείο συνάντησης σε περίπτωση που χαθείτε.

Να θυμάστε ότι λίγα μόνο λεπτά αρκούν για να  απομακρυνθεί  το παιδί και να χάσει τον αποπροσανατολισμό του.

Στην περίπτωση που συμβεί αυτό επικοινωνήστε άμεσα με το 1056

Παίζω και μαθαίνω

Το «παίζω και μαθαίνω στην θάλασσα» έχει δέκα χρόνια “ζωής” και δίνει την ευκαιρία σε 500 παιδιά κάθε καλοκαίρι να ζήσουν αξέχαστες στιγμές.

Είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει στα παιδιά σωστή εκπαίδευση και ψυχαγωγία στη θάλασσα από έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής με τον πλέον αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο.

Το πρόγραµµα “Παίζ ω & μαθαίνω στη θάλασσα” δίνει τη δυνατότητα (σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών):

·         Να µάθουν να κολυµπούν σωστά, µε ασφάλεια, κάτω από τις οδηγίες και την επίβλεψη των προπονητών καθώς και µε τη χρήση ειδικών οργάνων (ειδικά σωσίβια, σανίδες επίπλευσης, µπάλες κ.α.).

·         Να ψυχαγωγηθούν και να αθληθούν παίζοντας (µπάσκετ στο νερό, βόλεϊ στην άµµο και το νερό, ποδόσφαιρο στην άµµο, αγώνες κολύµβησης κ.α.).

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    ποιο ειναιτο αντιτιμο για παιδι πεντε ετων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.