Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

“Ξεκληρίζουν τους αγρότες”

Ενημερωτική συνάντηση από την Ένωση Αγρινίου για την ΚΑΠ 2015-2020
unnamed
1Απώλειες 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από την Αιτωλοακαρνανία φέρνει η νέα ΚΑΠ

Θωμάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος Ένωσης Αγρινίου: «Ξαφνικός θάνατος για χιλιάδες οικογένειες»

Ενημερωτική συνάντηση με προσκεκλημένο τον Γενικό Διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννη Κολυβά, προκειμένου να συζητηθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των επιδοτήσεων που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, διοργάνωσε χθες η Ένωση Αγρινίου. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που διοργανώνεται για το ίδιο θέμα από τον πρόεδρο της Ένωσης Θωμά Κουτσουπιά με σκοπό να αποσαφηνιστούν οι διαφαινόμενες προθέσεις του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης για την αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ και ειδικά για το πώς θα διαμορφωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις από τον επόμενο χρόνο. Κοινή θέση ΠΑΣΕΓΕΣ και Ένωσης Αγρινίου ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν χαθεί πάνω από το 30% των αγροτικών επιδοτήσεων αλλά και η θεώρηση όλης της Ελλάδας ως μιας και ενιαίας περιφέρειας.
Παίρνοντας τον λόγο ο Θωμάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι αποφάσεις που, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί, έχουν ήδη ληφθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα είναι αρνητικές για τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα για την Αιτωλοακαρνανία. Κόντρα στα σενάρια εφαρμογής της ΚΑΠ που πιθανολογείται ότι εξετάζει ή υιοθετεί το αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Κουτσουπιάς έθεσε τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και της Ένωσης, που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση όλης της χώρας ως μια, ενιαία περιφέρεια αλλά και το να μην πέσει κανένας παραγωγός κάτω από το 30% των επιδοτήσεων που λαμβάνει έως το 2020. «Αυτός είναι ο πόλεμος για τις επιδοτήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα έστρεψε τα πυρά τους στους τοπικούς πολιτικούς, βουλευτές και δημάρχους, που με εξαίρεση των βουλευτή Γιώργο Βαρεμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν απόντες.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Κολυβάς από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε για δεύτερη φορά για τον ίδιο λόγο στην πόλη μας, μετά τον περασμένο Ιανουάριο που είχε πρωτοέρθει ως προσκεκλημένος της Ένωσης Αγρινίου. Ο κ. Κολυβάς εξέφρασε τον κοινό φόβο όλων ότι το χρονικό περιθώριο που παραμένει, ως την επίσημη παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων την 1η Αυγούστου είναι πάρα πολύ μικρό για να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση, από την στιγμή όμως που το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, τόνισε ότι έχει σημασία όλος ο αγροτικός κόσμος να προσπαθήσει να θέσει τις δικές του απόψεις.
«Υπάρχει κίνδυνος η ΚΑΠ να γίνει a la carte, να χάσει τα όποια «κοινά» χαρακτηριστικά της και να οδηγηθεί στην επανεθνικοποίηση μετά το 2020», είπε ο κ. Κολυβάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην ουσία στην τεράστια περικοπή πόρων από τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, καθώς δύσκολα θα μπορούσαν οι αγροτικοί φορείς και ενώσεις να διεκδικήσουν τόσο μεγάλα ποσά όσο αυτά που αποφασίζονται σε κεντρικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία να σταθούμε στους συγκεκριμένους αριθμούς που παρείχε ο κ. Κολυβάς. Σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσίασε στους παραβρισκόμενους αγρότες, προβλέπεται περικοπή των πόρων της ΚΑΠ προς την Ελλάδα κατά 12% έως το 2020, καθώς από τα 2,22 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν στη χώρα μας το 2015, το ποσό θα μειωθεί σε 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ παρουσίασε αναλυτικά τόσο τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια σύγκλισης των επιδοτήσεων που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως βάση των κυβερνητικών σχεδιασμών, όσο και επιμέρους πολιτικές της ΚΑΠ 2015-2020, όπως είναι το «πρασίνισμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το σενάριο το οποίο θα επιφέρει την μικρότερη μείωση στα αγροτικά εισοδήματα από τις επιδοτήσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο ποσοστό σύγκλισης, είναι αυτό της εφαρμογής μιας και ενιαίας περιφέρειας με την υιοθέτηση του 30% ως ανώτατου ορίου μείωσης των επιδοτήσεων έως το 2020.
Το σενάριο αυτό, το οποίο είναι ευνοϊκό και για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας καθώς θα επιφέρει τις ελάχιστες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καλύπτει παράλληλα τις στρατηγικές θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, με τις οποίες συντάσσεται και η Ένωση Αγρινίου, και που είναι η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, της αειφορικής διαχείρισης, της ανάπτυξης με κριτήρια σύγκλισης και συνοχής και της διατήρησης του κοινωνικού ιστού εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα.
Την ίδια στιγμή, το σενάριο αυτό επιτρέπει να γίνει στροφή εκεί που υπάρχουν πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα η κτηνοτροφία, βοηθώντας έτσι να έρθει καλύτερη ισορροπία στο ισοζύγιο αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας. Παράλληλα όμως, συνιστά ένα σενάριο που επιτρέπει την σταδιακή εφαρμογή της σύγκλισης, με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι εφικτή όχι μόνο η πολιτική διαχείριση της κατάστασης αλλά και η απορρόφηση των «κραδασμών» που μοιραία θα τύχουν από τις αλλαγές που δρομολογούνται στην αγροτική πολιτική. Όλα αυτά επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Κολυβάς, εισπράττοντας την σύμφωνη γνώμη του κ. Κουτσουπιά αλλά και των αγροτών που γέμισαν την αίθουσα του Παπαστράτειου Μεγάρου προκειμένου να ενηνμερωθούν για το τόσο καυτό ζήτημα.
Στην ενημέρωση-συζήτηση της Ένωσης Αγρινίου έδωσε το παρών και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα πραγματοποιώντας μια σύντομη τοποθέτηση. Ο κ. Βαρεμένος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εφαρμογή της ΚΑΠ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν συνδεδεμένη με την παραγωγή, και αυτό γινόταν, όπως υποστήριξε, από την ανάγκη αναπαραγωγής του πολιτικού συστήματος. Αναρωτήθηκε μάλιστα ο ίδιος για το πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα να εφαρμόζονται οικονομικές πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης χωρίς ταυτόχρονα να έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση των εξαγωγών. Προκειμένου να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος στο Κοινοβούλιο, είπε ο ίδιος στη συνέχεια, καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες στην Κυβέρνηση για τον βεβιασμένο τρόπο που αυτό το τόσο σημαντικό θέμα υλοποιείται μέσα στο κατακαλόκαιρο. «Χρειάζεται να αναστηλώσουμε τη δημοκρατία και μετά την οικονομία και την κοινωνία», κατέληξε ο ίδιος.
Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις των παραβρισκόμενων αγροτών, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Από τη στιγμή που η καταληκτική ημερομηνία για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η 1η Αυγούστου, αναμένεται αυτές να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Όπως και να έχει όμως, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά ενώ και ο τρόπος που προωθούνται οι αλλαγές σε μια πολιτική που αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πανελλαδικά, είναι τέτοιος που δεν αφήνει ουσιαστικά περιθώρια αντιδράσεων. Ίσως αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε περισσότερο από όλα όσα ειπώθηκαν και διαδραματίστηκαν χθες στο Παπαστράτειο Μέγαρο, να είναι η ηχηρή απουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, παρά τις προσκλήσεις που δέχθηκαν όλοι, όπως τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς.

Δήλωσαν:

Γιάννης Κολυβάς, Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΕΓΕΣ
«Μετά από αίτημα της Ένωσης βρεθήκαμε στο Αγρίνιο για να ενημερώσουμε τους αγρότες της περιοχής για τις δυνατότητες επιλογής που έχουμε για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από την 1η Γενάρη. Πράγματι, από συζητήσεις που είχα και με τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης αλλά και με αγρότες, υπάρχει έντονη ανησυχία για το ποιο σενάριο θα επιλεχθεί. Δυστυχώς ό,τι δεν κάναμε σε 13 μήνες πρέπει να το κάνουμε μέσα στις επόμενες 10 μέρες γιατί την 1η Αυγούστου πρέπει να ανακοινώσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πως θα εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ. Η ημερομηνία αυτή είναι αμετάκλητη, ό,τι αποφασίσουμε και ό,τι ανακοινώσουμε, θα μας συνοδεύει μέχρι το 2020. Γι’ αυτό η απόφαση πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη, πρέπει να εδράζεται σε στέρεες βάσεις γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μοιράσουμε στη χώρα μας τις εισροές μέχρι το 2020. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, λόγω των πολλών καπνοπαραγωγών που είχε την ιστορική περίοδο αναφοράς, περίπου 10.000 αν θυμάμαι καλά τα στοιχεία, και οι οποίοι είχαν δικαιώματα βάση της αξίας, Αυτά θα μειωθούν προκειμένου να πάρουν ενισχύσεις και όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση στο νέο σύστημα.
Πρέπει να τρέξουμε, εκτιμώ ότι μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο θα θέσει σε διαβούλευση την επιλογή την οποία θα κάνει και σ’ αυτή πρέπει να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι μέρος, γιατί υπάρχουν κάποιες δικλίδες ασφαλείας μέσα στην πολιτική συμφωνία και του συμβουλίου υπουργών και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που αν δεν γίνουν αποδεκτές θα έχουμε πάρα πολλούς κλυδωνισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και η Αιτωλοακαρνανία, λόγω των καπνοπαραγωγών οι οποίοι θα απολέσουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους».

Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ένωσης Αγρινίου
«Στηρίζουμε την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ και δεν θέλουμε κανένας παραγωγός να χάσει πάνω από το 30%. Αυτό το μύθευμα που ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να πάει με το στρέμμα και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία, σημαίνει ότι θα χαθούν κοντά στα 30 εκατομμύρια το χρόνο. Αν αυτό τα αναγάγουμε κατά πρόσωπο, υπάρχει περίπτωση παραγωγός που πάει σήμερα για 5.000 ευρώ, να πάρει 700 ευρώ. Αυτή η περίπτωση, ενδεχομένως να είναι 5.000 τέτοιες οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία. Όπως καταλαβαίνεται, αυτό είναι «ξαφνικός θάνατος». Είναι ξεκλήρισμα δηλαδή ολόκληρων περιοχών και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει».

Κώστας Καρακώστας-Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. antikeimenikos

    Καλά όλα αυτά αλλά να θυμηθούν να επιστρέψουν και τα 387 εκατομμύρια παράνομες εποδοτήσεις που πήραν επί Χατηγάκη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.