Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Ξυλάγγουρα… Καλυβιώτικα!

xylaggouria_1 xylaggouria_2Έκπληκτος με το μέγεθος των παράξενων καρπών, που κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν σε μήκος το ένα μέτρο και φύτρωσαν στον κήπο του, ένοιωσε ο συγχωριανός μας Πάνος Δρακόπουλος και… έμεινε να απορεί με την απρόβλεπτη εξέλιξη που είχε το φύτεμα κάποιων λίγων σπόρων πριν λίγο καιρό στον μικρό λαχανόκηπό του…

Συγκεκριμένα, κάποιος γνωστός του από την Ανάληψη Θέρμου του έδωσε να δοκιμάσει να φυτεύσει 4-5 σπόρους από ένα φυτό που μοιάζει με αυτό της αγγουριάς και το χαρακτηριστικό του ήταν ότι, κάνει υπερμεγέθεις καρπούς!

Οι σπόροι φυτεύθηκαν, φύτρωσαν, έγιναν μεγάλα αναρριχώμενα φυτά, τα οποία τυλίχθηκαν στον φράκτη και κρεμάστηκαν ακόμη και από την κοντινή πορτοκαλιά, φορτώνοντάς την με μεγάλους καρπούς που έμοιαζαν σαν τεράστια αγγούρια…

Ο συγχωριανός μας δεν γνώριζε ούτε την ονομασία του φυτού ούτε τη χρησιμότητα των μακρόστενων καρπών που καλλιέργησε τυχαία στο χωριό μας και μας ζήτησε να αναζητήσουμε στην βιβλιογραφία κάτι σχετικό με αυτό το φυτό…

Πιθανολογούμε ότι, πρόκειται για σπόρους από κάποια παραδοσιακή καλλιέργεια ή μεταφέρθηκαν παλαιότερα στην περιοχή μας από κάποιον που γνώριζε την χρησιμότητά τους.

Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο βρήκαμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από το γεωπονικό περιοδικό «ΑγροΤύπος» και σας τα παραθέτουμε:

Το ξυλάγγουρο ή αλλιώς ατζούρι είναι ένα φυτό που ανήκει στα κολοκυνθοειδή και ενώ μοιάζει πάρα πολύ με το αγγούρι, βοτανικά συγγενεύει περισσότερο με το πεπόνι. Καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη, ωστόσο ευδοκιμεί και σε πολλά άλλα νησιά. Ο καρπός του καταναλώνεται σε άγουρο στάδιο και συνήθως υποκαθιστά το αγγούρι σε διάφορα πιάτα.

Ανήκει στο είδος Cucumis melo var.flexuosus (Οικογένεια Cucurbitaceae) και εκτός από το αγγούρι (Cucumis sativus) μοιάζει αρκετά και με το τροπικό ή υποτροπικό είδος Trichosanthes spp, το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως ως «snake gourd».

Είναι φυτό αναρριχώμενης ανάπτυξης και λαχανικό θερμής εποχής όπως και τα υπόλοιπα κολοκυνθοειδή. Ο καρπός του είναι σκληρός και άκαμπτος και πιθανότατα σε αυτό οφείλεται και η ονομασία ξυλάγγουρο. Φτάνει σε μήκος γύρω στα 70 εκατοστά και η φλούδα του είναι ανοιχτού πράσινου χρώματος και αρκετά λεπτή, ενώ η σάρκα του είναι εύγεστη και δεν είναι καθόλου πικρή.

Ο καρπός του καταναλώνεται σε άγουρο στάδιο όπως το αγγούρι. Τρώγεται σε σαλάτες ( είτε πράσινες, είτε τοματοσαλάτες) όπου υποκαθιστά συνήθως το αγγούρι, καθώς και σε σαλάτες ζυμαρικών. Η ντελικάτη και λεπτή γεύση που έχει επιτρέπει στο ξυλάγγουρο να αποτελεί ένα εξαιρετικό συστατικό σε σάντουιτς αλλά και σούσι. Ο καρπός του κόβεται συνήθως σε φέτες κατά μήκος, πλάτος ή ακόμα και σε κύβους. Σε αρκετές χώρες ψήνεται στη σχάρα, γίνεται πουρές ή ακόμα και τουρσί.

Είναι φυτό που ανταποκρίνεται εξαιρετικά καλά στα άγονα εδάφη και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ενώ έχει γεύση σαν αγγούρι η υφή του στο στόμα μοιάζει με αυτή του κολοκυθιού. Αν δεν συγκομιστούν οι καρποί του την κατάλληλη στιγμή έχουν την δυνατότητα να ξεφεύγουν σε μέγεθος ακόμα και μέσα σε μια νύχτα.

Η φύτευση μπορεί να γίνει είτε με απευθείας σπορά στο έδαφος του λαχανόκηπου την ίδια εποχή που σπέρνονται και τα υπόλοιπα κολοκυνθοειδή (Απρίλιος-Μάιος) είτε να γίνει πρώτα σπορά σε ατομικά γλαστράκια και στη συνέχεια μεταφύτευση των φυτών στην οριστική τους θέση. Όσον αφορά το σημείο που θα επιλέξουμε, πρέπει να το βλέπει καλά ο ήλιος και το έδαφος να μην κρατάει νερό.

Πριν τη σπορά στο έδαφος του λαχανόκηπου καλό είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα υποστύλωσης για τα φυτά. Αν αφήσουμε την ξυλαγγουριά χωρίς υποστύλωση, απλώνεται στο έδαφος και οπότε σαπίζουν τα φύλλα και οι βλαστοί της από το νερό του ποτίσματος.

Η συγκομιδή μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης του καρπού, αρκεί οι καρποί να μην αφήνονται να μεγαλώσουν πολύ. Μπορεί να ξεκινήσει περίπου 50-70 ημέρες από τη στιγμή που εγκαθίσταται η καλλιέργεια στο λαχανόκηπο. Σημαντικό είναι να συλλέγονται διαρκώς οι καρποί που είναι έτοιμοι, ακόμα και αν δεν τους χρειαζόμαστε. Κατά την περίοδο της μέγιστης παραγωγής μπορεί να χρειασθεί να γίνεται καθημερινή συγκομιδή καρπών».

Να αναφέρουμε τέλος ότι, από τους σκληρούς καρπούς μπορεί εξωτερικά τους κάποιος να δημιουργήσει ωραία ζωγραφικά σχέδια, να κάνει θήκες για την τοποθέτηση αντικειμένων ή μικρά μπιμπελό…

kalyvia.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.