Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Οικονομικές (φιλ)ελευθερίες στην 130η θέση…

αποθ

Λίγες μέρες πριν άλλος ένας άνθρωπος στα μέρη μας πέθανε από τις επιπλοκές μιας απλής γρίπης. Δεν θέλω να ανοίξω Κυριακάτικα την κουβέντα για τον θρίαμβο της παλαβομάρας στην Ελλάδα που κατάφερε να περάσει ως κρατούσα άποψη ότι είναι κακό να εμβολιαζόμαστε. Ο θρίαμβός της αγγίζει το 85% του πληθυσμού πλέον. Το περιστατικό όμως θυμίζει έναν άλλο θρίαμβο μιας παρόμοιας παλαβομάρας. Αυτόν της εξήγησης γιατί βουλιάξαμε μέσα στην ανεργία και γιατί έχουμε το κράτος που έχουμε.

“Φλερτάραμε με πολλές πολιτικές αυταπάτες ως απεδείχθησαν”, λέει σήμερα στην Καθημερινή ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Αυτό που εύχεται, δε, είναι μετά από ένα ή δύο χρόνια να μην έχουν κι ενοχές… Ότι δηλαδή απλά εφάρμοσαν ένα «μνημόνιο» και δεν σώθηκε η κατάσταση. Αλλά ενοχές έπρεπε να έχουν για άλλον λόγο, όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και όσοι άλλοι κυβέρνησαν.

Πρόκειται για το γεγονός πως άφησαν τον κόσμο να νομίζει ότι ο μπαμπούλας του «νεοφιλελευθερισμού» φτάνει για να κάνεις δίκαιη κοινωνία και κράτος παροχών. Έτσι παρακολουθούμε εδώ και μέρες μια ατέλειωτη αλυσίδα κατηγοριών για το «νεοφιλελευθερισμό» της ΝΔ ή για τις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές που καλείται να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ξέρει σχεδόν κανείς για ποιό πράγμα μιλάει. Περιπτώσεις σαν τη σημερινή όπου ο κ. Μάρδας κατηγόρησε τους προηγούμενους και ειδικά τη ΝΔ ότι είναι «φιλελεύθεροι γιαλαντζί» (εννοώντας ότι όταν ήταν να κάνουν μεταρρυθμίσεις δεν τις έκαναν) απλά έβαλε και στην εξίσωση και τον κατασυκοφαντημένο φιλελευθερισμό, για τον οποίο επίσης έχουν γραφτεί τα μύρια όσα, με αποκορύφωμα την ταύτισή του με τον νεοφιλελευθερισμό, ασφαλώς.

Τελικά, διάφοροι οικονομολόγοι και φιλόσοφοι του twitter- μόνο στην Ελλάδα ίσως, παγκοσμίως- φτάνουν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν βγάλουμε από τις επιχειρήσεις τον παράγοντα «κέρδος του επιχειρηματία» θα είναι όλες βιώσιμες αρκεί «να τις στηρίξει αρχικά το κράτος»! Να τρελαίνεσαι. Αυτά δεν τα λένε ούτε στην Κούβα πλέον..

Η ουσία είναι ο πίνακας που βλέπετε πιο πάνω και εξηγεί γιατί ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα δεν δικαιούται καν να λέει ότι τον έπνιξε το βαρύ κράτος. Κι ο ίδιος «βαρύ κράτος» είναι. Η περίφημη “διαπλοκή” δεν ήταν αποτέλεσμα ανοίγματος της οικονομίας αλλά σκληρού προστατευτισμού, ο οποίος συνεχίζεται κανονικότατα. Έχουν δίκιο οι του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι καλούνται να κάνουν εκείνα που οι προηγούμενοι εννοείται ότι είχαν ως ιδεολογία. Οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν κάτι τέτοια, σε τελική ανάλυση.

Ο πίνακας δείχνει την κατάταξη στις «οικονομικές ελευθερίες». Πόσο, δηλαδή, ανοιχτή οικονομία έχουμε. Όπως βλέπετε η αθάνατη Ελλάς είναι στην 130η θέση! Γύρω δεν υπάρχει καμιά χώρα από τον κόσμο που υποτίθεται ότι ανήκουμε! Η Κένυα, η Μοζαμβίκη, το Σουρινάμ είναι λίγο καλύτερα από μας. Εμείς απλά κατατροπώνουμε την Υεμένη και το Μπουρούντι. Μην περιμένετε να δείτε πουθενά κοντά μας τις άλλες χώρες που υπέγραψαν προγράμματα. Η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία είναι αλλού, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας προχτές έλεγε ότι οι χώρες με τις πιο δυνατές οικονομίες έχουν υψηλούς μισθούς ενώ οι φτωχές ψίχουλα, άρα δεν έχει να κάνει το μισθολογικό κόστος με την ανταγωνιστικότητα. Ο Γ. Στρατόπουλος στο protagon.gr έγραψε ότι αυτό είναι σαν να λες ότι έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες που δεν χλωριώνουν το νερό τους παθαίνουν λιγότερους καρκίνους. Η αλήθεια είναι όμως ότι σε αυτές οι χώρες οι άνθρωποι απλά πεθαίνουν πριν τη μέση ηλικία όταν εμφανίζονται οι πιο πολλοί καρκίνοι.Απλά δεν προλαβαίνουν γιατί πάνε από άλλο κακό, δηλαδή!

Κοινώς, δεν πάθαμε ότι πάθαμε ούτε από τον φιλελευθερισμό ούτε από κάποιον “νεοφιλελευθερισμό”. Κάτι άλλο κάναμε λάθος και το “χτύπημα στη διαπλοκή” δεν φτάνει για να ρεφάρουμε…

 

Γ.Συμψηρής

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.