Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

Φοβούνται “δημοτικό μνημόνιο” οι εργαζόμενοι στο δήμο Μεσολογγίου

Φοβούνται “δημοτικό μνημόνιο” οι εργαζόμενοι στο δήμο Μεσολογγίου

«Όχι σε μνημονιακές καταστάσεις» λένε οι εργαζόμενοι καθώς η δημοτική αρχή φέρεται να έχει καταθέσει αίτηση ένταξης σε πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι του δήμου Μεσολογγίου μετά την πληροφορία σύμφωνα με την οποία η δημοτική αρχή φέρεται να έχει καταθέσει αίτηση ένταξης σε πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να διασφαλίσει περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει προμηθευτές και λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις που σήμερα έχουν συσσωρευτεί σε παραστατικά στα συρτάρια των οικονομικών υπηρεσιών χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησής τους.
Ωστόσο όμως -όπως λένε οι εργαζόμενοι -κάτι τέτοιο δεν απέχει πολύ από την σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου που βιώνει σήμερα η χώρα. Και αυτό γιατί σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος και τελικά χρηματοδότησης του δήμου, η έλευση μιας ιδιωτικής εταιρείας για να κάνει τη διαχείριση αλλά και την επιτήρηση προκειμένου να αποπληρωθεί η χρηματοδότηση, θα φέρει τα πάνω κάτω στην λειτουργία του φορέα, τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και θα «υποθηκεύσει» κατά κάποιο τρόπο κάθε χρηματοδότηση του δήμου από τους κρατικούς πόρους.
Όπως λένε οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι ετήσιοι στόχοι που θα τεθούν βάση ειδικής χρηματοοικονομικής μελέτης, τότε το «μακρύ χέρι» των δανειστών θα αρχίσει περικοπές μισθών, παρακράτηση πόρων του προϋπολογισμού, αναγκαστικές μετατάξεις και αυξήσεις σε δημόσια αγαθά όπως η ύδρευση.
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Παναγιώτης Μπαλαρής σε δήλωσή του για το ζήτημα που προέκυψε σημειώνει μεταξύ άλλων :« Υπάρχει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης που απευθύνεται στους «κόκκινους» οικονομικά δήμους. Ο δικός μας ο δήμος δεν είναι σ αυτό το επίπεδο. Ο δήμος θεωρεί πως πρέπει να ενταχθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα, όμως βάση των συνθηκών που επικρατούν σήμερα και της αβεβαιότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα, τέτοιες κινήσεις είναι πολύ σοβαρές και θα πρέπει να ελέγχονται στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. Δεν είναι καιρός να κάνουμε πειράματα και δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλα μνημόνια και χαράτσια. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται ήδη στα όριά της και σε πολλές περιπτώσεις τα έχει ξεπεράσει. Το σωματείο εργαζομένων του δήμου παρατηρεί προσεκτικά τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε αποφασιστικά και δυναμικά εάν και εφόσον χρειαστεί».

Η πρόταση του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η ένταξη σε ειδικό πρόγραμμα «εξυγίανσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, έχει υποβληθεί κατά το παρελθόν και μάλιστα δύο φορές, φέροντας την ομόφωνη γνώμη μελών του δημοτικού συμβουλίου οι οποίοι συναίνεσαν -όπως είπαν κάποιοι από αυτούς- χωρίς όμως να έχουν αναλυτική ενημέρωση. Ωστόσο, μετά το σάλο που έχει προκληθεί αρκετοί φέρονται πρόθυμοι να επανεξετάσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις αναλυτικότερα και με μεγαλύτερη προσοχή στα «ψιλά γράμματα». Θα πρέπει να σημειωθεί πως εάν εγκριθεί η αίτηση θα πρέπει να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να περάσει από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Μέχρι τότε, οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοικτό το ζήτημα ακόμη και κινητοποιήσεων.
Η αίτηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου είχε έρθει ως θέμα συζήτησης στις 26 Απριλίου 2012. Ο εισηγητής Αντιδήμαρχος στην ενημέρωση που έκανε προς το Σώμα σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δήμου, είχε τότε τονίσει πως αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να ρυθμιστεί το ζήτημα, το οποίο μάλιστα αποτελεί μέρος και βασικό δημοσιονομικό στόχο της χώρας γενικότερα για το 2012. Η εξόφληση αυτή όπως επισημαίνεται στην τότε εισήγηση του αντιδημάρχου δεν θα γίνει με την συνδρομή χρηματοπιστωτικών δομών (προφανώς τραπεζών) αλλά σε βάρος των πιστώσεων που έχουν προβλεφθεί για αυτό το σκοπό στον κρατικό προϋπολογισμό και με έκτακτη χρηματοδότηση των δικαιούχων φορέων.
Με άλλα λόγια – όπως προκύπτει από την εισήγηση του κ. Νούλα, δεν κινδυνεύει τίποτε παραπάνω πέρα από τα κονδύλια που θα λαμβάνει ο δήμος ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εδώ όμως, ανοίγει ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που επιδέχεται πολύ συζήτηση. Σε ποιες βάσεις μπορεί να δομηθεί μια τέτοια συμφωνία, από τη στιγμή όπου οι κρατικοί πόροι δίνονται με το σταγονόμετρο ή ακόμη και καθόλου; Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους έχουν γίνει «θηλιά στο λαιμό» του δήμου επιβάλλοντας άμεση δρομολόγηση λύσης.
Στα ερωτήματα αυτά μάλλον πολύ σύντομα θα ζητηθούν απαντήσεις μιας και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Μεσολογγίου έχει ήδη ενημερώσει με έγγραφα τους επικεφαλής των παρατάξεων, ζητώντας παράλληλα την παρέμβασή τους σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.