Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Οι «Άθλιοι» επέστρεψαν …

Οι «Άθλιοι» επέστρεψαν …

IMG_3114-1024x768Τσιγγάνοι από τη Ρουμανία ζουν σε χαρτόκουτα κοντά στο κέντρο του Αγρινίου

Πέντε παραπήγματα  από χαρτόνι, 15 άνθρωποι- ανάμεσα τους και μωρά παιδιά- ζητιανιά, φτώχεια και απόλυτη εξαθλίωση. Οι Ρουμάνοι τσιγγάνοι επέστρεψαν στο Αγρίνιο και τα όποια λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν τις συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούν να επιζήσουν.
Πριν από περίπου έναν χρόνο εμφανίστηκε στο Αγρίνιο μια ομάδα τσιγγάνων από τη Ρουμανία που έστησε πρόχειρες χάρτινες κατασκευές που με το ζόρι χωράνε έναν άνθρωπο  ανάμεσα στις καλαμιές, πίσω από τα σχολεία στον παλιό σταθμό του τρένου.
  Οι ρομά έμειναν εκεί για λίγο  καιρό , γύρισαν στην πατρίδα τους και πριν δυο μήνες επέστρεψαν στο ίδιο ακριβώς σημείο.
Είναι τα παιδιά των φαναριών απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που ζητιανεύουν, που πουλούν, αν καταφέρουν να αγοράσουν από κάποιον παραγωγό, φρούτα στη λαϊκή.  Είναι οι άνδρες που καθαρίζουν τα παρμπρίζ των αυτοκίνητων  και οι γυναίκες που κάθονται με απλωμένο χέρι σε πεζοδρόμους και έξω από υπηρεσίες με μισοκοιμισμένα παιδιά στην αγκαλιά…
Το «Γ» τους επισκέφθηκε και μίλησε μαζί τους: «Τώρα δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε από παραγωγό και να πουλήσουμε. Ζητιανεύουμε. Στα φανάρια μας δίνουν καμιά φορά ψιλά.», εξηγεί ο Λούρι σε σπαστά Ελληνικά. Όλοι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Γονείς, αδέρφια, ξαδέρφια. Τα χάρτινα καταλύματα τους σκεπάζουν με νάιλον για να τα προστατέψουν από τη βροχή. «Προχθές που έβρεξε μας τα χάλασε όλα.»
Τους πετύχαμε την ώρα του φαγητού, η νεαρή ρομά έφτιαχνε ψάρι για όλη την οικογένεια στο σκουριασμένο τηγάνι: «Έμεινε από τη λαϊκή και μας το δώσανε τσάμπα». Πάνω της ένα σύννεφο από μύγες.
Απαντούν πως ποτέ δεν τους επισκέφθηκαν από το Δήμο, την Πρόνοια ή από κάποιον άλλο φορέα για να τους παρέχουν βοήθεια. «Έρχεται μόνο μια στις τόσες ένα κύριος και μας δίνει φαγητό. Η Αστυνομία μας ξέρει, ξέρει ότι είμαστε εδώ», αναφέρει ο Πετρίκα.
Λένε πως υπάρχουν μέρες καλές και κακές. Οι καλές είναι εκείνες που έχουν να φάνε, όπως μας εξήγησαν. Κάποια από τις άλλες, τις κακές όμως μέρες, ο Λούρι επιχείρησε να πάει στο διπλανό συσσίτιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και σύμφωνα με τον ίδιο, τον έδιωξαν κακήν κακώς: «Πήγα μια φορά μόνο. Τους είπα «δώστε μου λίγο ψωμί» και μου απάντησαν «φύγε από δω!»
Έχουν ζητήσει μεροκάματο σε χωράφια , λένε και δεν τους δέχονται. «Φοβούνται μη τους κλέψουμε επειδή είμαστε Ρομά. Μας δίνουν μεροκάματο πέντε ευρώ».
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν σκοπό να μείνουν στην Ελλάδα άλλους πέντε μήνες. Μετά, πάλι πίσω στη Ρουμανία. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε εμάς τους Έλληνες που μας κλονίζει η οικονομική κρίση , που βλέπουμε τους συμπολίτες μας να χάνουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, που μιλάμε, δίκαια βεβαίως, για κύμα φτώχειας στην Ελλάδα, για αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή την κατάσταση, «εδώ είναι καλά», σε σχέση με όσα βιώνουν την πατρίδα τους.
Χαρακτηρίζουν μάλιστα αυτόν το μικρό και άθλιο καταυλισμό που έστησαν «σπίτι» τους, τα φανάρια δουλειά τους και δεν θέλουν να γυρίζουν πίσω: «Εδώ έχει σπίτι, έχει δουλειά, πίσω στη Ρουμανία είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα».
 Και θα εξακολουθήσουν να μένουν εκεί, ανάμεσα στις καλαμιές, σε μια γωνιά της Ελλάδας που «τα πράγματα είναι καλύτερα.»
IMG_3109
IMG_3112
IMG_3116
Μαρίνα Ζαρκαβέλη
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.