Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Οι Αγρινιώτες και Μεσολογγίτες πρωτοστάτες της Ελληνικής Ναυτιλίας του 1853

atmoploia

Μια άγνωστη πτυχή της οικονομικής δραστηρίοτητας της περιοχής μας αποκαλύπτει  το περιοδικό Χ. Πρόκειται για κατάλογο μετόχων  της Ελληνικής Ατμοπλοΐας μεταξύ 1853 και 1854. Ήταν τα πρώτα βήματα για την θεμελίωση της Ελληνικής Ναυτιλίας και όσοι διέθεσαν τότε κεφάλαια ή όσοι υπήρξαν μέτοχοι πρωτοστάτησαν στη θεμελίωση της Ναυτιλίας στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος.  Μεταξύ αυτών εμφανίζονται ονόματα πέντε Αγρινιωτών ( Ντόκας Γ, Ντόκας Ι, Στάϊκος Ι, Τριανταφυλλίδης Ι,  Τσακανίκα Α.) οι οποίοι κατείχαν 11 μετοχές σε ποσοστό 1,19 % της συνολικής Ελληνικής Ναυσιπλοϊας.

Πολύ περισσότερα είναι τα ονόματα των Μεσολογγιτών, όπου οι μέτοχοι είναι 33 και κατέχουν το 7,88% των μετοχών. Αλεξανδρίδης, Άρτης, Δενδράμης, Βουκελάτος, Βουλπιώτης, Γεωργίου Δ., Λοχαγός Μηχανικού,  Γκούρτης, Γουναράκης,  Δεληγιώργης, Δροσίνης Α. και Δ., Ιωάννου Μ και Ν., Κασβήκης, Κατοχιανός, Κρητικός, Μαθούλης, Μανωλάτος, Μαυράκης, Μπούντας, Νίδερ, Οικονομόπουλος, Παπαζαφείρης, Παπαδόπουλος, Ραυτόπουλος, Σεμπτέλος, Σταμπάδος, Στάνος,  Φακής, Χαραλάμπης, Χρυσοχέρης είναι τα ονόματα από Μεσολόγγι που εμφανίζονται.
Αρκετοί συντοπίτες μας πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της Ελληνικής Ατμοπλοΐας και της Ναυτιλίας. Εν τέλει, οι προσπάθειες ευόδωσαν το 1857, όπου Ιδρύθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου με πρωτοβουλία[1] της Εθνικής Τράπεζας. Το αρχικό κεφάλαιο[1] ήταν τρία εκατομμύρια δραχμές αλλά παρ’όλα αυτά η εταιρεία ξεκίνησε με 1.094.500 δραχμές.

Επιμέλεια: Λίνος Υφαντής

Με πληροφορίες από:

-Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, Συμβολή στην Ιστορία της Ελληνικής Ατμοπλοϊας (1849-1857), μέτοχοι και κατανομή των ιδρυτικών κεφαλαίων. Μνήμων (10) 1985.
-https://el.wikipedia.org/wiki//Ελληνική_Ατμοπλοΐα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.