Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Οι αγρότες παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας

Οι αγρότες παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας

Δεν είμαστε μακριά από το να γίνει οργανωμένα, όπως σε άλλους νομούς.

Η χτεσινή ειδησεογραφία λέει ότι στα Τρίκαλα αγρότες οργανώνουν ομάδες αυτοπροστασίας για να υπερασπιστούν τις σοδειές και τα εργαλεία τους, αφού τα κρούσματα κλοπών προιόντων από τα χωράφια πληθαίνουν και οι πολίτες βλέποντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα των επιδρομών που υφίστανται.  Αυτό στη Φαρκαδόνα, τον Κλοκωτό, το Γριζάνο, το  Διαλεκτό, το Μ. Κεφαλόβρυσο και αλλού είναι ήδη πραγματικότητα. Και αλλού όμως αγρότες αποφασίζουν (μετά από δεκαετίες κοντινές στους πολέμους) ακόμη και να πάνε για δουλειά με όπλο.
Όπως λένε  αγρότες και στην Αιτωλοακαρνανία κάτι τέτοιο είναι έτοιμο να γίνει-αν και γίνεται ήδη ανεπίσημα και από μεμονωμένους αγρότες-και σε περιοχές όπως εκείνες γύρω από την Τριχωνίδα, ειδικά μεταξύ Παραβόλας και Θέρμου, στις περιοχές από Δοκίμι και Καλύβια μέχρι το Αγγελόκαστρο, σε Νιοχώρι και Κατοχή αλλά και στα ορεινά της Ναυπακτίας όπου εδώ και λίγο καιρό παρατηρούνται…βανδαλισμοί στα χωράφια χωρίς να κλέβουν οι δράστες τη σοδειά!

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά στο Αγρίνιο, στο δρόμο μέχρι τα Καλύβια, αγροτικές εκτάσεις αποψιλώνονται από εργαλεία, φράχτες αλλά και μηχανήματα, ενώ αρχίζουν να λείπουν και…πόρτες από νεκροταφεία! Η αστυνομία αποθαρρύνει τέτοιες σκέψεις όταν ακούει, όπως πρόσφατα στα χωριά μετά την Παραβόλα προς Θέρμο, ότι οι πολίτες θέλουν να κάνουν περιπόλους, αλλά δεν έχει τρόπο να αποτρέψει κάποιον που πάει για αγροτικές δουλειές με ένα νόμιμο όπλο στα χέρια… Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αγρότες που δεν φεύγουν από τη γη τους ούτε για μια κοινωνική επίσκεψη αν πριν δεν έχουν αφήσει κάποιον να φυλάει σκοπιά.

Οι κλοπές εργαλείων και μηχανημάτων πάντως δεν αφορούν σε…μπεκ και κανονάκια ή σε μεταλλικούς αγωγούς και φράχτες και δεν αφορούν μόνο σε αγρότες. Στην Πάλαιρο μέσα σε ένα χρόνο είχαν χτυπηθεί πολλά μαγαζιά από ξυλουργεία μέχρι και ολόκληρα χωματουργικά μηχανήματα! Η αστυνομία από πέρυσι έχει βγάλει ανακοινώσεις ώστε να μην μένουν εκτεθειμένα και αφύλακτα τα εργαλεία, να ειδοποιείται άμεσα, να καταγράφουν οι αγρότες και γενικά οι πολίτες αριθμούς πλαισίου και μηχανής, να υπάρχουν φωτογραφίες των μηχανημάτων και όποιος μπορεί να βάζει συναγερμό για να αποθαρρύνονται οι επιδρομείς(!). Αν όμως χρειάζεται συναγερμός σε μια αποθήκη που έχεις στο χωράφι σου, δεν είμαστε μακριά από την αυτοδικία.

Η όλη κατάσταση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε συνθήκες φαρ-ουέστ και αν το οργανωμένο κράτος επιτρέψει να το υποκαταστήσουν οι πολίτες, αλλά και να παιχτεί πολιτικό παιχνίδι πάνω στο θέμα, θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.